שתף קטע נבחר

העימות האחרון: שמונה מתמודדים באולפן אחד

שמונה מתמודדים מכל קצוות הקשת הפוליטית הגיעו רגע לפני הבחירות לאולפן ynet כדי לדון בשאלות הקשות. בין הנושאים שעלו: המצב בעזה, הריבונות ביו"ש, תיק החינוך, השבת והמפלגות הערביות. צפו בעימותים

ארבעה עימותים נערכו הבוקר (יום ב') באולפן ynet בין שמונה מתמודדים לכנסת ה-21. ח"כ עמר בר לב ממפלגת העבודה התעמת עם מועמד הימין החדש מתן כהנא, ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו התעמת עם מועמד ש"ס, משה אבוטבול, ד"ר עופר כסיף מחד"ש-תע"ל התעמת עם ח"כ מירב בן ארי מכולנו, ולבסוף גם התעמתו ח"כ מיכל רוזין ממרצ ועידית סילמן מאיחוד מפלגות הימין, בעימות בין שתי המפלגות שמייצגות את הקצוות של המפה הפוליטית. צפו בעימותים.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

"העמדות של בן גביר מזעזעות"

ח"כ עמר בר לב מהעבודה והמועמד מטעם "הימין החדש", מתן כהנא, התייחסו למדיניות הישראלית מול רצועת עזה, למהפכה המובטחת של איילת שקד במערכת המשפט והתייחסו גם לאפשרות לשלב את חבר איחוד מפלגות הימין, איתמר בן גביר בממשלת ימין בראשות בנימין נתניהו.

 

 

לדברי בר לב, "מי שאומר שהכרעת חמאס תביא את הפתרון, ונפתלי בנט ביניהם, זורה חול בעיני הציבור הישראלי. חייבים ליצור חיץ בין האוכלוסייה האזרחית לחמאס. המטרה שלנו להעמיק את החיץ, ושלפלסטינים יהיה מה להפסיד, כך שהם יחשבו פעמיים". כהנא השיב: "נתניהו ראש ממשלה טוב ומדינאי טוב, אבל שרי הביטחון שלו הכשילו אותו פעם אחר בפעם המדיניות מול חמאס בעזה. נפתלי בנט צריך להיות שר ביטחון, צריך לפעול מול חמאס ביתר תקיפות".

"בנט זורה חול בעיני הציבור הישראלי". ח"כ עמר בר לב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"בנט זורה חול בעיני הציבור הישראלי". ח"כ עמר בר לב(צילום: מוטי קמחי)

כהנא מצדו הוסיף: "אנחנו חושבים שמול חמאס אי אפשר להמשיך עם הסבבים שכל כמה חודשים מתחיל ירי על הדרום. למרות הביקורת, אם בנט לא היה חבר קבינט לא היו משמידים 36 מנהרות טרור בסוף צוק איתן ואף אחד לא היה מתגאה בהישגי המבצע. המדינאים איבדו את האמון באפשרות לנצח את חמאס, ואם נפתלי בנט יהיה שר הביטחון האמון יחזור".

 

בעניין בג"ץ, אמר כהנא כי "בית המשפט העליון נכנס ברגל גסה לתחומים שאף אחד לא התכוון שייכנס אליהם. צריך לעשות הפרדת רשויות אמיתית במדינה. בג"ץ לתפיסתנו הוא מוסד חשוב מאוד, אבל אנחנו רוצים שאיילת שקד תחזיר אותו למקומו". בר לב מצדו השיב: "שקד מנסה להעביר את חוק היועמ"שים כי היא רוצה שלכל שר יהיה את היועמ"ש שלו שיעשה מה שהשר שלו רוצה. זה ללכת 2,000 שנה אחורה".

מתן כהנא בראיון אולפן  (צילום: אורי דוידוביץ' )
"העמדות של בן גביר מזעזעות אותי". מתן כהנא(צילום: אורי דוידוביץ' )

בסיום העימות, אמר בר לב לכהנא: "אתה נראה לי אדם מתון. איך תהיה מסוגל לשבת בממשלה בראשות נתניהו עם איתמר בן גביר שהוא כהניסט?". כהנא השיב: "אני מקווה שיהיו מספיק מנדטים בימין כדי להקים ממשלה בלעדיו. העמדות שלו מזעזעות אותי".

 

כהנא מצדו, הפנה גם הוא שאלה לבר לב: "במסגרת קמפיין הגעוואלד, נתניהו כנראה מנסה להקים ממשלת אחדות. אם הוא יתקשר לגנץ ולפיד, תשבו בממשלה כזו?". בר לב השיב: "חד משמעית, לא נשב בממשלה בראשות נתניהו. בסופו של דבר המטרה שלנו הוא הגוש הגדול, המטרה היא שלא יהיו 61 חברי כנסת שיתמכו בנתניהו".

 

"חבורת רבנים חושבת שהיא תפסה את הבעלות על היהדות"

ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו והמועמד לכנסת מטעם ש"ס, משה אבוטבול, התעמתו על הנושאים החמים שמובילים להתכתשויות חוזרות בין המפלגות: השבת, חוק הגיוס והקרב על הגיור.

 

 

לדברי פורר, "לא יכול להיות שאנשים נוסעים ברכב הפרטי שלהם בשבת ומתנגדים לתחבורה ציבורית לאלה שאין להם רכב פרטי. הגיע הזמן לעשות את השינוי, שישמור על השבת כי פחות אנשים יפעילו את הרכב הפרטי שלהם". אבוטבול מצדו אמר כי "זה סתם ניסיון לגרוף קולות. כשמגיעים לקואליציה עם החרדים שוכחים מההבטחות לחילונים. המדינה חייבת לשמור על הצביון היהודי שלה. אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בפריז או ברומא".

עודד פורר (צילום: ירון ברנר )
"אלה שנוסעים ברכב הפרטי בשבת מתנגדים לתחבורה ציבורית בשבת". ח"כ פורר(צילום: ירון ברנר )

בעניין הגיור, אמר אבוטבול כי "צריך להפנים שלהיות יהודי זה דבר חשוב מאוד. מי שרוצה לבוא ולהסתפח ליהדות צריך לעבור מבחנים אמיתיים, לא גיור פיקטיבי. זה מה שאנחנו עושים. גם החיילים שעוברים גיור על ידי הרבנות בצורה מסודרת לבסוף מוצאים את עצמם בצורה מכובדת, אבל זה לא עובד עבור מי שמחפש קיצורי דרך".

 

פורר אמר בתגובה: "הם שללו מרבני ערים את הסמכות לגייר. יושבת פה חבורה שחושבת שהיא תפסה את הבעלות על היהדות. הם שולחים ניצולי שואה לעבור בדיקות ד.נ.א כי עלו ממדינות ברית המועצות לשעבר". אבוטבול הדגיש: "אלה סיפורי סבתא. משרד הפנים לא עורך בדיקות DNA".

"משרד הפנים לא עורך בדיקות ד.נ.א". אבוטבול (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"משרד הפנים לא עורך בדיקות ד.נ.א". אבוטבול(צילום: אלכס קולומויסקי)

בסיום העימות בין השניים, הפנה אבוטבול שאלה לפורר: "באילו דברים תהיה מוכן לבוא לקראת הדת?". פורר מצדו אמר: "מדינת ישראל היא מדינה יהודית והיא תישאר כזו למרות אנשים כמוך. אנחנו אוהבים את המסורת, את היהדות, את ארץ ישראל ובמובן הזה כל אחד חיה ותן לחיות".

 

אבוטבול הוסיף: "למה אתם יושבים עם חרדים בקואליציה? תחליטו שאתם לא יושבים איתם כמו מרצ". פורר מצדו אמר: "אין לי דבר נגד החרדים, ואני לא מעוניין לחלן אותך. כשניסיתם להעביר את חוק הגיוס של ליצמן התנגדנו ואיימנו בפרישה מהקואליציה. לבסוף חוק הגיוס של ליברמן הוא שעבר, וזה גם יהיה תנאי הכניסה שלנו לממשלה". אבוטבול סיכם: "אם כך, אתם באופוזיציה עוד הרבה שנים".

 

"המפלגות הערביות לא יהיו חלק מהממשלה הציונית"

ד"ר עופר כסיף מרשימת חד"ש-תע"ל וח"כ מירב בן ארי מכולנו התייחסו לאפשרות לשלב מפלגות ערביות בממשלה, ודנו על הביקורת שהשמיע כסיף נגד צה"ל ומדיניות ישראל בשטחים וברצועת עזה.

 

 

לדברי בן ארי, "אני לא רואה ממשלה עם מפלגות ערביות. היו לי שיתופי פעולה טובים עם המפלגות הערביות, אך אני לא רואה אותם חלק מהממשלה הציונית. זה לא קרה הרבה שנים. למרות שיתופי הפעולה בתחומים השונים, אני חושבת שבקונסטרוקציה של ממשלת ישראל זה לא יקרה".

 

כסיף אמר כי "ההבחנה שעושים בין המפלגות הערביות לבין הציבור הערבי היא הבחנה מלאכותית, כי הרוב המוחלט של אלה שמצביעים למפלגות שמכונות 'הערביות' הם הציבור הערבי, אבל חד"ש-תע"ל היא מפלגה יהודית ערבית. מי שפוסל את הנציגים של הציבור הערבי פוסל את הערבים. גם רבין, שנחשב ראש הממשלה יותר פתוח לא רצה את המפלגות הערביות בקואליציה".

 

כסיף התייחס גם לביקורת שהשמיע על חיילי צה"ל: "הביקורת שלי היא למעשה פוליטית, על הממשלה שקובעת את המדיניות ועל הצבא כארגון שמוציא לפועל את המדיניות. המרחק גדול בין זה לבין עניין אישי שנוגע לכל חייל וחייל. יש לי ביקורת על הצבא שמוציא לפועל את הפעולות של הממשלה, ובעיקר מה שקשור לכיבוש והמצור על עזה".

 

"לא רואה ממשלה עם מפלגות ערביות". בן ארי ()
"לא רואה ממשלה עם מפלגות ערביות". בן ארי

דוקטור עופר כסיף רשימת חד
ביקורת על הארגון ולא על כל חייל וחייל. כסיף(צילום: יואב דודקביץ)

בן ארי השיבה: "רוב המלחמות שלי בכנסת היו נגד שוברים שתיקה ובצלם, שמכפישים את צה"ל ומדינת ישראל. עם אינו כובש בארצו. ובכל אופן, עשית שימוש במושגים בעיתיים מאוד כמו נאצים. אי אפשר להשתמש בהם כחבר כנסת".

 

"לא מאמינה לנתניהו שאומר שיחיל ריבונות על יהודה ושומרון"

ח"כ מיכל רוזין ממרצ התעמתה עם עידית סילמן מאיחוד מפלגות הימין. השתיים, חברות מפלגות שנמצאות בשני קצוות המפה הפוליטית, התייחסו לאפשרות סיפוח שטחי יהודה ושומרון או פתרון שתי המדינות, לתיק החינוך, ולצירוף עוצמה יהודית לאיחוד מפלגות הימין.

 

 

לטענת רוזין, "כל רעיונות הסיפוח הם רעיונות הזויים שלא קיימים. זה מנוגד לחוק הבינלאומי, וגם מנוגד להיגיון. 2.8 מיליון פלסטינים לא ייעלמו כך, צריך לפתור את הסכסוך ולסיים את הכיבוש תוך הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל". לדברי סילמן, "אני לא מאמינה לדברי נתניהו על החלת ריבונות על יהודה ושומרון. הוא גם יגיד שהוא מתחיל לשמור שבת במסגרת קמפיין הגעוואלד. מי שרוצה שמאל – שיצביע למרצ. אנחנו לא מתחרות על אותם אנשים".

"מרצ צריכה לחזור למשרד החינוך". ח"כ מיכל רוזין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"מרצ צריכה לחזור למשרד החינוך". ח"כ מיכל רוזין(צילום: גיל יוחנן)

לגבי תיק החינוך, אמרה סילמן: "מה שהביא לבנט את תיק החינוך היה הכוח של הציונות הדתית. אנחנו נרצה גם את תיק המשפטים מלבדו, שניהם תיקים חשובים שיש להם השפעה משמעותית על עם ישראל". רוזין מצדה ציינה: "מרצ צריכה לחזור למשרד החינוך שהופקר בשנים האחרונות. את בנט לא עניינו ערכים או קידום המערכת, אלא כמה יחידות ילמדו באנגלית ומתמטיקה. מערכת החינוך קורסת ונכשלת".

 

בסיום העימות, הפנתה רוזין שאלה לסילמן: "איך יכול להיות שחברתם לעוצמה יהודית שכל המצע שלהם הוא טרנספר, שנאת האחר והכפשת אוכלוסיות שלמות?". סילמן השיבה: "לקחנו אחריות גדולה לגוש הימין. היו הרבה קולות שיכלו ללכת לפח, ומערכת הבחירות הזו נסובה סביב מלחמה על גושים. זה בלוק טכני, שאחרי הבחירות ניפרד לסיעות נפרדות. קיבלנו בעבור זה הבטחות בהסכמים קואליציוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הקלפי בבחירות לכנסת ה-21
צילום: רויטרס
מומלצים