שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי דחה את הברקזיט בחצי שנה

בתום דיונים ארוכים בפסגת חירום בבריסל, הסכימו מנהיגי האיחוד להעניק לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי דחייה של חצי שנה בפרישת ארצה מהאיחוד. התאריך החדש - 31 באוקטובר

האיחוד האירופי הסכים הלילה (חמישי) לדחות שוב, הפעם בזמן ארוך בהרבה, את פרישתה של בריטניה מהאיחוד (הברקזיט). האיחוד הודיע לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי כי הוא מסכים לדחות את הברקזיט עד ל-31 באוקטובר כדי לאפשר ללונדון לפרוץ את המבוי הסתום שהגיעה אליו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בריטניה, נזכיר, הייתה אמורה לצאת מהאיחוד ב-29 במרץ, וכשמיי לא הצליחה להעביר בפרלמנט הבריטי את הסכם הפרישה שגיבשה עם בריסל היא קיבלה דחייה עד ל-12 באפריל, מחר, אבל גם בזמן שחלף מאז לא הצליחה לקבל את אישור המחוקקים להסכם הזה.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: GETTY IMAGES)
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בפסגה בבריסל (צילום: GETTY IMAGES)

ההחלטה של האיחוד התקבלה בתום שמונה שעות דיונים שנערכו במסגרת פסגת חירום בבריסל. נשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק, אמר כי "האיחוד האירופי ובריטניה סיכמו על הארכה גמישה של מועד הפרישה עד ל-31 באוקטובר. זה אומר שיש עוד שישה חודשים לבריטניה על מנת למצוא את הפתרון הטוב ביותר האפשרי".

 

לפי הסיכום, העניין ייבחן מחדש ב-30 ביוני, ולדברי טוסק בריטניה תוכל לעזוב את האיחוד מוקדם יותר אם מיי תצליח להשיג רוב בפרלמנט לתוכנית היציאה שלה. "עד לתאריך היעד החדש, בריטניה גם תוכל לבטל את הברקזיט לגמרי", הוא הוסיף.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: רויטרס)
"תוכל גם לבטל את הברקזיט". מיי(צילום: רויטרס)

דונלד טוסק נשיא המועצה האירופית האיחוד האירופי ברקזיט גיהינום (צילום: רויטרס)
דונלד טוסק, נשיא המועצה האירופית (צילום: רויטרס)

ההסכם נותן למיי שלושה חודשים נוספים מתאריך היעד שהיא ביקשה מהאיחוד, 30 ביוני, כדי להשיג רוב בפרלמנט להסכם הפרישה שגיבשה עם האיחוד לאחר משא ומתן בשנה שעברה.

 

רבים מהמנהיגים באיחוד רצו לתת לבריטניה הארכה ארוכה הרבה יותר, עד לסוף השנה ואפילו עד לחודש מרץ בשנה הבאה. אבל נשיא צרפת עמנואל מקרון הביע התנגדות תקיפה לכך ובסופו של דבר נאלצו הצדדים להגיע לפשרה. גורמים באיחוד אמרו שמקרון הביע ספק ביכולתה של מיי להשיג רוב בפרלמנט.  

 

ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, אמר לאחר ההחלטה: "אני מצפה שזו תהיה הדחייה האחרונה". לדבריו, "ב-31 באוקטובר הבריטים יסכימו להסכם, יבטלו את הברקזיט או יעזבו ללא הסכם. אך יהיו לנו שישה חודשים נוספים להיערך לכך".

הפגנות לקראת הצבעה על הברקזיט בלונדון (צילום: AP)
הפגנה נגד הברקזיט בלונדון (צילום: AP)

בריטניה עצמה לא קרובה לשים סוף לסאגה שמלווה את פרישתה מהאיחוד האירופי. בהצבעות בתחילת החודש בפרלמנט לא הצליחו החברים להשיג רוב לא רק להסכם של מיי, אלא גם לשום חלופה לו שהועלתה להצבעה.

 

מתנגדי ההסכם שהביאה מיי לפרלמנט, גם במפלגתה שלה, טוענים ברובם כי ההסכם מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כלומר שמדובר בהסכם פרישה שישאיר את היחסים בין בריטניה לאיחוד הדוקים מדי, יקשה על הממלכה לחתום הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם – ולמעשה ישעבד את בריטניה לאיחוד האירופי, משום שמצד אחד היא תישאר כפופה לחלק מתקנותיו ומצד שני לא תוכל עוד להשפיע ישירות על מדיניותו.

 

מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד האירופי, טוענים כי כעת, משהציבור הבין עד כמה גדולות ומסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, שבו לפי חלק מהסקרים ינצח המחנה התומך בהישארות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תרזה מיי בפסגה בבריסל
צילום: רויטרס
מומלצים