שתף קטע נבחר

"הטריד שומרים וחיטט במסמכים": למה גורש אסאנג' מהשגרירות?

7 שנים נתנה אקוודור מקלט מדיני למייסד ויקיליקס שברח ממשפט בשבדיה ובארה"ב. אבל אז הנשיא הוחלף, אסאנג' הואשם בהפרת תנאי המקלט ויחסיו עם מארחיו הידרדרו עד שאלו איבדו את סבלנותם: "הוא כמו אבן בנעל, ירושה מטרידה מהנשיא הקודם". וגם: פרשת החתול ופמלה אנדרסון

 

מעצרו של ג'וליאן אסאנג' אתמול (ה') בשגרירות אקוודור בלונדון הגיע אחרי תקופה ארוכה שבה חלה הידרדרות ביחסים בינו לבין מארחיו, שלפי דיווחים אף נעשו עוינים. ב-2012 הציע נשיא אקוודור לשעבר רפאל קוראה מקלט למייסד אתר ההדלפות ויקיליקס, כדי למנוע את הסגרתו לשבדיה בעקבות חשד לאונס, ואת הסגרתו לארצות הברית, שם הוא מבוקש בעקבות פרסום מאות אלפי מסמכים צבאיים מסווגים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

קוראה טען שהפחד של אסאנג' מרדיפה והחשש שיוסגר לארה"ב מוצדקים. הוא שיבח אותו על "ההגנה על חופש הביטוי", והעניק לו תמיכה ללא תנאי. ב-2017 נבחר לנין מורנו לנשיא אקוודור. מורנו משתייך למפלגת "ברית המדינה" של קוראה, וניתן היה לצפות שכמו קודמו גם הוא יתמוך באסאנג'. אלא שמורנו לא היה מרוצה מהסידור, ולא הסתיר את רצונו לפנות את אסאנג' מהשגרירות.

משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: gettyimages)
"כמו אבן בנעל". אסאנג' מובא לבית משפט בלונדון(צילום: gettyimages)

משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

הנשיא כעס אחרי שתמונות פרטיות שלו ושל בני משפחתו שצולמו כשגרו באירופה הופצו לפני כמה חודשים ברשתות החברתיות. הממשלה בקיטו אמרה שהיא סבורה שהתמונות הופצו על ידי אתר ויקיליקס.

 

מורנו תיאר את אסאנג' כמטרד. הוא כינה אותו "האקר", אמר שהוא "כמו אבן בנעל" ו"ירושה מטרידה מהנשיא הקודם". מורנו אמר שמייסד ויקיליקס הוא מכשול ליחסים טובים יותר עם ארה"ב. הוא האשים אותו בהתערבות בעניינים הפנימיים של מדינות אחרות ושל אקוודור, ובהפרת "תנאי המקלט הנדיבים" שניתנו לו.

 

אתמול, מורנו לא הסתיר את תסכולו ואת הכעס על אסאנג'. הוא אמר שאסאנג' התקין בשגרירות ציוד אלקטרוני אסור, חיטט במסמכים של השגרירות ללא רשות והטריד את השומרים. "סבלנותנו פקעה בעקבות התנהגותו של אסאנג'", אמר מורנו.

נשיא אקוודור לנין מורנו (צילום: EPA)
"סבלנותנו פקעה". נשיא אקוודור מורנו(צילום: EPA)

משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

באוקטובר האחרון העבירה אקוודור לאסאנג' רשימת הנחיות והבהירה לו שאם לא יעמוד בתנאי המחייה החדשים - הוא עלול לאבד את המקלט המדיני שלו. הוא נדרש אז להימנע מעיסוק בנושאים שעלולים לפגוע באינטרסים הדיפלומטיים שלה אם הוא רוצה חיבור לאינטרנט, ובנוסף התבקש לנקות את השירותים ולדאוג לחתול שחי איתו בשגרירות.

 

אסאנג' קיבל את החתול מילדיו לפני כשנתיים וחצי, כדי להפיג במעט את בדידותו. לעיתים קרובות נראה החתול מציץ מחלון השגרירות על העיתונאים שמתאספים מחוץ לבניין. במסמך שהעבירה אקוודור לאסאנג' הוא נדרש לטפל כהלכה בחתול - אחרת חיית המחמד תימסר לאימוץ. אסאנג' נדרש "לדאוג לבריאותו של החתול, לאוכל ולהיגיינה שלו".

 

אתמול הזמינה אקוודור את משטרת בריטניה להיכנס לשגרירות ולקחת את אסאנג'. "זה לא חוקי, אני לא עוזב" צעק מייסד ויקיליקס, ונלקח למעצר בתחנת משטרה במרכז העיר. לאחר מכן הוארך מעצרו, והמשטרה מסרה שארה"ב ביקשה מבריטניה להסגיר את אסאנג' לידיה. משרד המשפטים האמריקני הודיע כי אסאנג' מואשם בניסיון לחדור למחשבים מסווגים של הממשל, עבירה שהעונש המרבי עליה הוא חמש שנות מאסר. עוד נמסר כי אישומים נוספים נגדו יוגשו בהמשך.

החתול של ג'וליאן אסאנג' שגרירות אקוודור ב לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
החתול של אסאנג' מציץ מחלון השגרירות(צילום: רויטרס)


משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AFP)
שגרירות אקוודור בלונדון(צילום: AFP)

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום:  EPA)
משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון(צילום: EPA)
עורך דינו של אסאנג' טוען כי המעצר של מייסד ויקיליקס נעשה בשל בקשת ההסגרה האמריקנית ובשל טענה שאסאנג' הפר את תנאי השחרור בערבות שלו, תנאים שקבעו רשויות אכיפת החוק בבריטניה. הוא הוסיף כי אסאנג' יילחם בבקשה להסגירו לארה"ב. "כל עיתונאי בארה"ב צריך להיות מודאג עכשיו", הוא אמר.

 

מבקרי המערב ובעלי בריתו של אסאנג' מיהרו לגנות את מעצרו. אדוארד סנואודן, שבעצמו הדליף חומרים מסווגים מתוך המודיעין האמריקני ואז נמלט מארה"ב, מסר אתמול בצהריים כי מעצרו של אסאנג' הוא "יום שחור לחופש העיתונות".

הפגנת תומכי ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס מול בית משפט ב לונדון אחרי מעצרו ב שגרירות אקוודור (צילום: gettyimages)
תומכי אסאנג' מפגינים מול בית המשפט בלונדון(צילום: gettyimages)

הפגנת תומכי ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס מול בית משפט ב לונדון אחרי מעצרו ב שגרירות אקוודור (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

גם כוכבת "משמר המפרץ" לשעבר פמלה אנדרסון גינתה את מעצרו של אסאנג'. אנדרסון פועלת זה שנים למען אסאנג', ואף ביקרה אותו בעבר בשגרירות בלונדון. "אני בהלם. הוא נראה רע מאוד. איך יכולת לעשות את זה אקוודור? איך יכולת, בריטניה?", כתבה אנדרסון בטוויטר.

 

היא האשימה את בריטניה במילוי כל בקשה של ארה"ב והוסיפה: "אתם צריכים הסחת דעת מהברקזיט האידיוטי שלכם". אנדרסון תקפה גם את טראמפ: "נשיא פחדן ורעיל. אתה אנוכי ואכזר".

פמלה אנדרסון (צילום: gettyimages)
"איך יכולת, בריטניה?". פמלה אנדרסון(צילום: gettyimages)

אסאנג' עלה לכותרות בסוף 2010, אחרי שאתר ההדלפות שלו החל לפרסם מסמכים מסווגים של צבא ארה"ב ומחלקת המדינה האמריקנית בנוגע למלחמות באפגניסטן ובעיראק וליחסים הדיפלומטיים של ארה"ב עם מדינות שונות בעולם. במסמכים הפנימיים הופיעו בין השאר עדויות על תקלות מביכות של הכוחות, הפרות של זכויות אדם שם מצדם וציטוטים מפגישות שנערכו בדלתיים סגורות עם פוליטיקאים בכל רחבי תבל.

 

פרסום המסמכים הסב מבוכה גדולה לארה"ב ולבנות בריתה. לא פעם הופיעו שם כינויים לא מחמיאים שהדביקו דיפלומטים אמריקנים למנהיגים בינלאומיים מפורסמים, והתבטאויות שבארה"ב ובמדינות אחרות היו מעדיפים כי יישארו הרחק מאוזנו של הציבור, כמו למשל האופן שבו הפצירו מדינות ערביות במערב לתקוף באיראן.

פורסם לראשונה 11/04/2019 21:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אסאנג' מובא לבית משפט בלונדון אחרי מעצרו
צילום: gettyimages
מומלצים