שתף קטע נבחר

ירושלים מאוחדת סביב הימין; תל אביב מפוצלת בין צפון לדרום

ניתוח הקלפיות בשתי הערים הגדולות מגלה כי הן כמעט הפוכות בזיקתן הפוליטית. בירושלים, יותר מ-70% הצביעו למפלגות ימין, ואילו בת"א מדובר בפחות מ-20% מהבוחרים. עם זאת, יש פערים אדירים בין צפון ת"א שהצביע ברובו לכחול לבן לבין דרום העיר שבחר בליכוד: "לא מסוגלים לעשות שינויים, בגלל זה הם תקועים"

 


שתי הערים הגדולות והחשובות בישראל הציגו בבחירות האחרונות דפוסי הצבעה שונים לחלוטין. בבירה ירושלים, יותר מ-73% מהמצביעים בחרו במפלגות מגוש הימין, ואילו בתל אביב - 79% בחרו במפלגת "כחול לבן" ובמפלגות אחרות מגוש המרכז-שמאל (ללא המפלגות הערביות). בהתאם, המפלגה הגדולה ביותר על פי הירושלמים היא הליכוד, ואילו על פי התל אביבים זו כחול לבן.

נתוני הצבעות בירושלים, צפון ת
ירושלים מאוחדת, תל אביב מפוצלת(צילום: shutterstock , AFP)

 

קריית הליכוד וקריית כחול לבן: השכנים שהצביעו אחרת

צבעו בכחול לבן, נהרו פחות לקלפיות: כך הצביעו הדרוזים

 

עם זאת, ניתוח תוצאות הקלפיות בתל אביב מגלה פערים אדירים בין צפון העיר שהצביע ברובו לכחול לבן לבין דרום העיר שבחר להצביע לליכוד. במרכז שוסטר ברמת אביב היו אתמול בבוקר (יום ו'), לאחר פרסום התוצאות הסופיות, תחושות קשות - אך מנגד, במרכז המסחרי ביד אליהו חגגו.

רשימת כחול לבן בראשות בני גנץ ויאיר לפיד ניצחה, כאמור, בפער אדיר בתל אביב עם 54% מהקולות, כאשר במקום השני ניצבת מרצ עם 13%. במקום השלישי מפלגת העבודה עם 12% ובמקום הרביעי מפלגת הליכוד עם 9% בלבד.

 

אולם כשנכנסים לנתוני ההצבעה על פי אזורים ושכונות, התמונה משתנה, ותנועת הליכוד בראשות בנימין נתניהו מנצחת פער גדול בשכונות דרום העיר. כך לדוגמה, שיעורי ההצבעה לליכוד בכפר שלם עומדים על 42% מול 21% לכחול לבן. בשכונת התקווה הצביעו לליכוד 48% מול 12% לכחול לבן, ביד אליהו הצביעו לליכוד 36% מול 24% לכחול לבן, בשפירא הצביעו לליכוד 32% מול 18% לכחול לבן ובקריית שלום הצביעו לליכוד 44% מול 14% בלבד לכחול לבן.

בחירות 2019 תוצאות שכונות תל אביב ()

תוצאות ההצבעה משתקפות גם ברחוב. "הצבעתי לגנץ שהיה המג"ד שלי בצבא", אמרה הדס מאייר תושבת רמת אביב. "כל החברים שלי הצביעו לגנץ. דווקא כאן, שטוב לנו, אנחנו רוצים שינוי. זה מוזר קצת, אבל אותי הוא כבש בנאום הראשון שלו שהוא אמר שכולנו ביחד ושצריך שהעם יתאחד. הוא קנה אותי. לצערי הקמפיין שלו שהיה אנטי ביבי חיסל אותו. אנחנו רק רוצים לחיות בשלווה, בשקט ושכולם יהיו בשלום אחד עם השני".

 

על נתוני ההצבעה בדרום העיר אמרה מאייר: "אני חושבת שיש כאן את 'תסמונת האישה המוכה'. כאן יש היום תחושת מועקה גדולה".

 

"הם בדרום העיר אוהבים לסבול"

לירון ארד, תושבת רמת אביב שהצביעה כחול לבן, הסבירה: "אנחנו לא רוצים את ביבי ואנחנו לא רוצים את ש"ס. אנחנו רוצים שינוי בשביל טובת המדינה. אנחנו חושבים קדימה על הילדים, על הבריאות ועל הרווחה, וזו הייתה אלטרנטיבה טובה".

 

על פערי ההצבעה בין חלקי העיר אמרה ארד: "אני חושבת שתושבי דרום העיר לא מסוגלים לעשות שינויים בחיים שלהם, אולי זה מסביר למה הם תקועים במקום שלהם. צריך לקחת לפעמים סיכון במדינה כדי להתקדם הלאה. שיישארו תקועים איפה שהם תקועים. אחרי התוצאות הייתי ממש בתחושת אבל, כי ככה ביבי מכניס את ש"ס לממשלה - הייתי שמחה במקצת אם גנץ וביבי היו הולכים עכשיו ביחד".

 

אייל, שהצביע כחול לבן, אמר כי "זה מבאס שהדתיים השיגו 15 מנדטים, ועכשיו ישלטו בנו ויכתיבו לנו את התנאים. רצינו שינוי וזה לא קרה". על הפערים בין דרום העיר לצפונה אמר: "הם בדרום העיר אוהבים לסבול, שכבות שהם פחות ממעמד הביניים. ביבי לא משקיע בהם והם רוצים לסבול, כנראה שהסטטוס קוו טוב להם".

קמפיין הבחירות של הליכוד אל מול קמפיין הבחירות של כחול לבן (צילום: AFP)
תל אביב מפוצלת בין צפון לדרום. שלטי בחירות בעיר(צילום: AFP)

 

צפו בנתוני ההצבעות בשכונות השונות בתל אביב:

 

  

 

במרכז המסחרי ביד אליהו פגשנו את ציונה טביב (בוטא) שקרנה מאושר. "ברור שהצבעתי לביבי", אמרה. "יש ראש ממשלה כזה? אין עוד כאלה. חוץ מבגין זה רק הוא. כל המשפחה אצלנו הצביעה לביבי. גנץ הוא אחלה גבר, אני לא יכולה לזלזל בו הוא עשה הרבה דברים בצבא, אבל ביבי זה ביבי. למרות שאני אוהבת את ביבי, הוא לא עשה כלום עם המסתננים, אבל הוא עשה הרבה דברים למדינה ולביטחון. לכלכלה הוא עשה 'ככה ככה' ולקשישים 'ככה ככה', אבל הוא עוד יעשה. הכי חשוב זה הביטחון המדיני, זה מה שקובע. הביטחון הכלכלי לא טוב בכל העולם, אין מה לעשות".

 

ליעד ניב מיד אליהו, אמר שהוא מרוצה מאוד מתוצאות הבחירות והצביע לנתניהו: "סוף סוף הוכחנו לכולם שלמרות מה שעושים לביבי והסיפורים, התקשורת וההמצאות - העם אמר את דברו. המפלגה הגדולה ביותר מרכיבה עכשיו את הקואליציה, אין יותר תירוצים".

 

את פערי ההצבעה בין חלקי העיר הסביר כך: "הם בצפון תל אביב חיים בבועה ולא רואים את המציאות, אנחנו כאן בשכונה יותר מחוברים לפריפריות ולעם. אנחנו הרוב".

 

גם שרון אלבז מיד אליהו הצביע לנתניהו. "כל החיים בחרתי בליכוד, כל העליהום שעשו לו עם בתי משפט, הבנאדם הזה לא עשה כלום. הביאו לו שמפניות, אז מה? גם אנשים שלא רצו לבחור הצביעו לביבי בסוף, ועובדה שהגדילו את הליכוד מ-30 מנדטים ל-36 מנדטים. העם אמר את דברו, עכשיו בתי המשפט והפרקליטות צריכים ללכת אחורה, להיות בשקט, ולתת לביבי לנהל את המדינה".

 


 

ירושלים עם הליכוד והחרדים; "כחול לבן" ניצחה בשכונה של ניר ברקת

בניגוד לתל אביב, בירושלים 25% מבין הבוחרים הצביעו למפלגת הליכוד. המפלגה השנייה בגודלה מבחינת אהדת הציבור בירושלים היא יהדות התורה עם 23% מהקולות. מדובר במגמה זהה עם עלייה קלה מהבחירות ב-2015, שבהן לליכוד הצביעו 24% מהירושלמים, וליהדות התורה 21%.

 

14% מהקולות הגיעו לש"ס, ורק 12% מהבוחרים הירושלמים הצביעו למפלגת "כחול לבן". איחוד מפלגות הימין זכו ל6.8% מהקולות בירושלים, ואחריהם הימין החדש עם 4.5% מהקולות. שאר המפלגות זכו לשיעורי הצבעה נמוכים מאלו.

ישראלים מניפים דגל ישראל עם תמונה של בנימין נתניהו על רקע הר הבית יום ירושלים (צילום: AFP)
25% מהקולות - לליכוד. ירושלים(צילום: AFP)

בשכונה הערבית הגדולה ביותר בבירה, בית חנינא, נרשמו 27 אחוזי הצבעה למפלגת יהדות התורה ו-20 אחוזים נוספים למפלגת ש"ס. בבחירות הקודמות, לעומת זאת, הצביעו 57% מתושבי בית חנינא לרשימה המשותפת. מרבית הערבים תושבי שכונה זו אינם מצביעים. לחלקם אין זכות הצבעה וחלקם מוותרים על ההשתתפות בבחירות. בלב בית חנינא מתגוררות משפחות חרדיות בודדות, וייתכן שבכך נעוצה הסיבה לנתונים הגבוהים למיעוט החרדי.

 

בשכונות הערביות שייח ג'ראח ו-ואדי ג'וז נרשמה אהדה לרשימת חד"ש-תע"ל עם כ-37% הצבעה למפלגה בכל אחת מהשכונות. באזורים אלו קיימת התיישבות קטנה של עשרות יהודים בודדים, ובכך אפשר להסביר מדוע המפלגה השנייה ברמת הפופולריות היא איחוד מפלגות הימין עם 13 אחוזי הצבעה. מרצ היא הרשימה השלישית בגודלה בשתי שכונות אלו, עם כ-12 אחוזי הצבעה בכל אחת מהן.

בחירות 2019 תוצאות שכונות ירושלים ()

 

צפו בנתוני ההצבעות בשכונות השונות בירושלים:

 

 

בשכונת בית הכרם, שידועה כשכונה שמורכבת ברובה מאנשי מעמד בינוני-גבוה, נרשם ניצחון למפלגת כחול לבן עם 34% מקולות תושבי השכונה. 20 אחוזים מהקולות עבור הליכוד ו-12 אחוזים למרצ. בשכונה זו מתגוררת מירב כהן, מספר 17 ברשימת כחול לבן ולשעבר חברת מועצת העיר ירושלים.

 

עוד מתגורר בבית הכרם ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים לשעבר ששובץ בעשירייה הראשונה של הליכוד. אולם, את אהדת השכנים הרוויחה בדו-קרב הזה נציגת כחול לבן. בבחירות הקודמות זכתה בבית הכרם מפלגת "המחנה הציוני" עם 30% מקולות התושבים.

 

בשכונת רמות החרדית הצביעו 43 אחוזים מהבוחרים למפלגת יהדות התורה, לעומת 38 אחוזים בבחירות הקודמות. רבע מתושבי רמות בחרו בש"ס. בשכונה זו נרשם גם שיעור הצבעה למפלגת הליכוד עם 14 אחוז מהתושבים - בדיוק כמו בבחירות 2015. בשכונה חרדית נוספת בבירה, בית וגן, נרשמו אחוזי הצבעה זהים לאלו למפלגות יהדות התורה, ש"ס והליכוד.

 

מפלגת יהדות התורה גדלה ב-10% בבירה בהשוואה לבחירות הקודמות. שיעור העלייה של מפלגת ש"ס בירושלים גדול בפער רב מהתחזקות המפלגה בשיעור הארצי.


פורסם לראשונה 12/04/2019 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock , AFP
ירושלים מאוחדת, ת"א מפוצלת
צילום: shutterstock , AFP
מומלצים