שולחן ערוך: 50 הצעות לסטיילינג מעוצב לחג
קופצים לחנות בדקה התשעים? כך תקנו בחוכמה. לא חייבים למהר להוציא הרבה כסף: גם עם מה שיש בבית אפשר לעשות סטיילינג משגע. אתר "המקצוענים" עם עצות עשה ואל תעשה ומעל 50 הצעות לסידורי שולחן מכל הסגנונות
טרנד הבישול, פריחת חנויות ההום-סטיילינג והפוטוגניות של הרשתות החברתיות - כל אלו הופכים את סידור שולחן החג לחגיגה. ערב החג הוא בדיוק הזמן לתפאורה מעוצבת של המאכלים שעמלתם עליהם שעות ארוכות במטבח. מה שכיף הוא שלא חייבים לרוץ לקנות, ואפשר בהחלט לשלב לפי מה שכבר יש בבית, עם טיפה יצירתיות. רוצים בכל זאת להתחדש? אפשר גם בלי לקנות סטים שלמים. לעתים תוספת קטנה של קעריות מרק בצבע, יהפכו את הסט הישן לחדש.
אפתח בוידוי: כמי שבוחנת אלפי תמונות מדי שבוע, קצת נמאס לי מכל הלבן הזה והטרנד המינימליסטי השמרני. לאט לאט, טרנד המקסימליזם תובע את מקומו: כמה שיותר צבעים, מרקמים, הדפסים ושילובים מפתיעים - כך יותר טוב. תראו איך היפנים עושים זאת, למשל. אבל, כדי שכל אחד ימצא את עצמו בתוך הכתבה, לפניכם מקבץ רעיונות למרבית סוגי הסגנונות הבולטים בשוק.
פניתי אל הסטייליסטית דורין אטיאס, אל מעצב האירועים מאיר חלואני ואל עשרות חברות שמוכרות מוצרי הום סטיילינג, וביקשתי מהם הצעות לסידורי שולחן. בחרתי את הטובים והמעניינים ביותר, כולל טיפים של עשה ואל תעשה: כדי שמרוב רצון לעצב, לקשט ולהעמיס, לא תצא לכם קטסטרופה שתגרום לאורחים לנוע בחוסר נוחות על הכיסא. כמובן שעיצוב הוא לא מתמטיקה, וחלק מהכיף הוא גם לשבור את הכללים. אז קחו את כל העצות בערבון מוגבל, ועצבו מתוך הנאה ולפי מה שאתם אוהבים. זכרו שההכנות הן חלק גדול משמחת החג.
לשמרנים: פלטת גוונים בהירה וחומרים קלאסיים
הולכים על הקלאסי? אפשר גם בזול: "אני טיפוס מונוכרומטי, אני תמיד אעדיף שולחן לבן או מקסימום שמנת", אומרת אטיאס, מעצבת הבית וקניינית של המשביר לצרכן. "אצלי כל הכלים במטבח הם לבנים או שקופים, המפה שאני שמה היא תמיד מפת כותנה לבנה. אפשר גם בתקציב נמוך להשיג מפה רקומה משגעת יד שנייה בחנויות של הבוכרים בשוק הפשפשים. אפשר גם לקחת סדין לבן ללא גומי ולהניח אותו בתור מפה. דמיינו כפר בטוסקנה, זה עובד. ניתן לרכוש בזול מפיות קטנות לבנות ועליהן להניח את הסכו"ם".
טרנד מתקתק אך מתוחכם: ורוד עתיק בשילוב זהב או ברונזה
צבע השנה שהכריזה עליו פנטון הוא קורל חי. אבל הרבה לפני ההכרזה, וכנראה שגם הרבה אחריה, רואים השנה בכל חנויות העיצוב: החל מפריטים קטנים לבית, דרך טקסטיל ועד לריהוט את השתלטות הוורוד על כל גווניו על תעשיית העיצוב. זה יכול להיות כמו מים בטעמים, נגיעה כמעט בלתי מורגשת של ורדרד מחוק-עתיק, ועד לורוד לא מתנצל. אם מתחשק לכם גוון מקפיץ לחג, אז ורוד. במפה, בכלים, במפיות - הכל הולך.
רוצים להתחדש? פריט אחד יספיק: "אם נמאס לכם להגיש בסט הקבוע שלכם, תוכלו לחדש את מראה השולחן פשוט על-ידי סט של קערות מרק בצבע שונה", אומרת אטיאס. "למשל, קעריות מרק מוזהבות, כששאר כלי ההגשה לבנים, יכול לשדרג ולתת תחושה של חדש, גם בלי לרכוש סט חדש ויקר".
מקשטים בפרחים? מספיק שני גוונים: "לא מוכרחים לרכוש זרים במאות שקלים, בוקה של כלה או זרים מעורבבים מדי", מדגישה אטיאס. "זר שמח עם 2 גוונים שחלק מהם תוציאו ותפזרו מסביב לשולחן, יעשה את העבודה. חוץ מזה, אפשר בהחלט לרדת לגינה ולקטוף כמה פרחים (לא מוגנים), לפזר 4 חרציות וכמה עלים ירוקים בנון-שלנטיות. אפשר לקחת צנצנת של ריבה, להסיר ממנה את התווית ולמקם בה את הפרחים. כמה צנצנות כאלה במיקום לא מהונדס ולא משורטט מדי, יעשו את העבודה".
מכניסים אביב לשולחן החג: פרחים, פרחים ועוד קצת פרחים
אל תסדרו את האורחים כמו סרדינים: "אל תצופפו את הסועדים בעת סידור השולחן", אומר חלואני, מעצב במתחם האירועים תרין. "נסו לשמור על מרחק אידיאלי של לפחות 50 ס"מ בין סועד לסועד, ובהתאם לכך מקמו את הצלחות ואת הסכו"ם. אם תנאי החלל לא מאפשרים זאת, נסו לשקול הגשה בסגנון בופה, בעוד כולם מצטופפים לשלב קריאת ההגדה והברכות ואל תעמיסו יותר מדי כלים על שולחן הסדר".
אל תשאירו את הפרחים לרגע האחרון: הטעות הנפוצה היא לרכוש פרחים בסמוך לערב החג. אז, המחירים עולים וההיצע מאוד נמוך. חלואני: "קנו את הפרחים כשלושה ימים לפני החג, וכך תוכלו לחסוך בעלויות ולהרוויח מגוון גדול יותר של פרחים. אם אתם מתכננים לפזר פרחים על קעריות ירקות או פירות, הניחו אותם ברגע האחרון והקפידו להפריד אותם עם נייר כסף, שכן פירות וירקות פולטים חומר שגורם לפרחים לנבול מהר".
עזבו אתכם מחבקים ואצטרובלים: "אני אישית לא סובלת חבקים למפיות, זה לא חתונה זה ארוחת חג", אומרת אטיאס. "באתי לאכול מפרום, חריימה וגפליטע פיש. לא צריך להפוך לועדת קישוט ולפזר אינסוף עלי כותרת יבשים, אצטרובלים או כל מה שאספתם בטיול בנחל הבאניאס. זה רק מטריד את האורחים ולא משדר סטייל לטעמי".
לא ראנר, רק לא ראנר: "אם תשאלו אותי, ראנר זה מזעזע", אומרת אטיאס. "לא. פשוט לא. בשביל מה צריך אותו? פחות זה יותר, במקרה הזה".
תגישו חלק מהמאכלים כשהם בסיר: "אין צורך להעביר הכל לכלי-הגשה", מוסיפה אטיאס. "יש משהו שמשדר חמימות ומשפחתיות כשמגישים את הסיר עצמו ישר לשולחן".
מכניסים ירוק לחג: לוק אביבי אבל לא צבעוני מדי
גם את המים אפשר להגיש בחגיגיות: "מגישים מים? אל תניחו בקבוקי פלסטיק על השולחן", מציעה אטיאס. "אפשר להציב קנקן שקוף ולשים בתוכו נענע, פרוסות תפוח עץ ירוק, לימון ומלפפון – זה משגע. לא רוצים לקנות קנקן? אפשר לקחת בקבוק יין יישן, להסיר ממנו את התווית ולשטוף אותו היטב. ככה בדיוק מגישים במסעדות מים".
עצבו בגובה העיניים: "אל תניחו במרכז השולחן אלמנטים אשר הגובה שלהם הוא מעל 25 ס"מ", ממליץ חלואני. "אנו רוצים לראות את מי שיושב מולנו ולייצר עמו שיחה. סידור הפרחים, יפה ככל שיהיה, לא אמור להפריע לתקשורת בין האורחים ולסיבת ההתכנסות. אם בכל זאת בחרתם בסידור גבוה, תוכלו למקם אותו על מעמד מספיק גבוה שלא יפגע בקשר העין בין הסועדים".
תשאירו את בקבוקי השתייה הממותגים על השיש: "לא משנה מה הסטייל שבחרתם לשולחן, על דבר אחד אין מחלוקת: אין סטייל בבקבוקי פלסטיק ממותגים על שולחן חג. אטיאס: "זה אוטומטית מוזיל את המראה שלו. אפשר למזוג לכמה קנקנים קטנים ושקופים את השתייה הקלה, ולא יקרה כלום אם תשאירו את בר המשקאות על השיש במטבח".
כחול-לבן: בכל מיני סגנונות שונים - ים-תיכוני, מרוקאי, כפרי או מהודר
בבקשה, רק לא ניילון על המפה: "מה זה הדבר הזה? תפסיקו להניח ניילון על מפה חגיגית", אומרת אטיאס. "זה לא נראה טוב. אז שיהיה כתם על הכותנה, אבל שהשולחן יהיה חגיגי ויפה. עדיף מפת כותנה ולא מפה סינתטית".
עדיף מפות מבד ולא נייר סופג: "כשאנשים שמים נייר סופג מתחת לסכו"ם זה נראה נורא", מוסיפה אטיאס. "אני אישית גם ממליצה על מפיות מבד כותנה, שניתן להשיג בזיל הזול והן גם רב-פעמיות, מאשר להשתמש במפיות נייר מעוצבות".
לא להשתמש באלמנטים מלכלכים: "נרות שעווה מטפטפים ללא תחתית, מפיות שמורידות צבע על המפה, צמחיה מהטבע שלא נבדקה היטב ועלולה לפזר חרקים על השולחן – כל אלו לא מומלצים", אומר חלואני.
אל תקרבו נרות לפרחים: "מטעמי בטיחות אל תניחו נרות ישירות על השולחן, אלא בכלי אחסון כלשהו מזכוכית או קרמיקה", מזהיר חלואני. "כמו כן, הימנעו מלהניח נרות ופרחים קרוב מדי אחד לשני. פרחים שיעלו באש יכולים להרוס את ערב החג".
אל תהיו נבורישיים: "גם מי שידו משגת, ורוצה להתחדש בכלים חדשים, שלא יבחר בשופוני, שישמור על צבעוניות אחידה ושיהיה משהו אנושי בהגשה", מציעה אטיאס. "לא כלים שנראה שעוצבו על-ידי פסל גרמני ידוע. שיהיו כלי-אוכל. אנחנו לא הולכים לתערוכה. כמובן שחשוב שהשולחן יהיה חגיגי, אבל לדעתי יש משהו יפה בצניעות בחג הזה. לזכור את הסיבה שלשמה התכנסנו. נכון שיש משפחות שבלחץ לפני החג, אבל חשוב שהשולחן יפתח את הנשמה, ושהאורחים לא יפחדו להזיז את האגרטל ימינה או שמאלה".
שחור-לבן: כאילו לא חסרה דרמה בחג
אם אתם חובבי דרמה, תרגישו חופשי להשתמש בשחור-לבן. אם תרצו להוסיף עניין, צבע אחד יספיק במרבית המקרים. מפה בפסים שחור-לבן תוסיף תחכום, אם שאר הסידור יהיה אלגנטי.
"לא משנה באיזה סגנון תבחרו, כדאי שתשתפו את כל בני הבית, ובייחוד את הילדים שבהם, בסידור השולחן", ממליצה אורה הר-לב, הקניינית הראשית של IDdesign. "אחד יהיה אחראי על סידור המפיות, אחד על הסכו"ם, ואחר ילקט פרחי בר. התוצאה תהיה שמעבר לשולחן המעוצב, לכולם תהיה הרגשה של שייכות ומגע אישי שלהם בהכנות".
לא משנה מה הצבע, העיקר שההדפס מעניין
ולמי שה"חלק" משמים אותו, הומצאו ההדפסים. גם אם זה מרגיש לכם פחות חגיגי, אל תשכחו שלא חסרות הזדמנויות לארח בחג, וגם אם מדובר בארוחת צהריים של חג, או התכנסות בלתי רשמית לקפה ועוגה, זה עדיין בגדר חג, ושווה להשקיע בסידור לא פחות מאשר בעוגה ובקפה.
לאלו שממש לא מפחדים מצבע
הולכים על מיקס מופרע? אל תתנצלו על זה: "גם הקיטש יכול להיות הכי מעוצב שיש", אומרת אטיאס. "לכן, אם הולכים על טוטאל לוק שמערב סגנונות וצבעים שונים, לא צריך להתנצל על זה. כשקיטש עשוי כהלכה, הוא נראה כמו גוון אחיד".
אין לכם מספיק מאותו הסט לכל האורחים? עצבו באקלקטיות: "עיצוב אקלקטי הוא פתרון חסכוני ומעוצב, למקרה שבו כמות האורחים גדולה מכמות הצלחות והכוסות שיש לכם מאותו הסט", ממליץ חלואני. "אם יש לכם סוגי צלחות שונים, סדרו את השולחן בעקביות: אחד מכל אחד (א-ב, א-ב וכן הלאה). אם אין לכם אפילו שני סטים, אלא ערבוביה בולטת יותר, פזרו את כל הצלחות על השולחן, אך דאגו לעיצוב מקשר באלמנט כלשהו דומה. למשל, מפית זהה לכולם".
אטיאס: "אם בחרתם בלוק אקלקטי, תשדלו שהכלים יהיו פחות או יותר באותו גוון, או על אותה פלטת גוונים. למשל, אל תשימו כלי שחור, כשכל השולחן הוא בגווני לבן ושמנת. רוצים להכניס צבע? אפשר כלי בנגיעות של קרם או ורוד עתיק. אני בעד גוונים בהירים, כדי שהאוכל הוא שייתן את הצבע".
עוד כתבות בנושא:
3 דברים שחייבים לברר לפני שמזמינים הנדימן
הכל על עבודות נגרות ועץ למטבח
איזה מטבח מתאים לי?
אל תשכחו שמה שקובע זה האווירה והמשפחתיות: "עם כל הכבוד לחגיגיות של החג, שכולנו מתארגנים לקראתו עם בגדים, מתנות וכלי-בית, מי שמארח צריך לזכור שזה קצת כמו בחתונה", אומרת אטיאס. "הכלה דופקת הופעה, שמה תוספת שיער, מדביקה ריסים, ורבע שעה אחרי שהצלם צילם זה כבר לא מעניין אותה אם הבייביליס עומד בצד ימין או בצד שמאל. אתם מארחים ומתרגשים? ארגנתם שולחן? ברגע שהחבר'ה נכנסים, תזכרו שהמכלול קובע: התאורה, האוכל, האווירה, האנשים. לא חייבים שהכל יהיה חדש. אצלי כשאני מארחת, וזה קרה בדיוק פעם אחת בפסח, לא היה שום כלי חדש. זה לא תחרות תמונות באינסטגרם, וזה הכי מנצח, כי יש משהו אותנטי, אנושי ומשפחתי בכל הסיפור הזה של שולחן החג".
ולסיום, ואם כבר מעצבים את השולחן, אז למה לא לתת טאצ' גם לפינת ההדחה? זו שאתם מקווים לא להיות מודחים אליה בסיומו של החג, כשאתם אפופי יין? שיהיה חג שמח ומעוצב.
מחפשים הנדימן לתיקונים של הדקה ה-90? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"