שתף קטע נבחר

אסאנג' על סקייטבורד: 7 שנים בתוך השגרירות

הטריד שומרים, חיטט במסמכים, התקין מכשירי האזנה, חי בזוהמה, רכב על סקייטבורד בחדרים ואפילו "מרח צואה על הקירות": שלל האשמות באקוודור נגד ג'וליאן אסאנג', שעד מעצרו לא יצא מהשגרירות בלונדון במשך שבע שנים. עורכת דינו: "אקוודור מפיצה שקרים כדי להצדיק את המעצר"

עורכת דינו של ג'וליאן אסאנג' מכחישה את ההאשמות "השערורייתיות" של אקוודור, מאז מעצרו של מייסד ויקיליקס בלונדון. ממשלת אקוודור טוענת שאסאנג' ניסה לרגל אחרי השלטון, חי בזוהמה בשגרירות וגרם סבל רב לעובדים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

תיעוד שגרירות אקוודור לונדון ג'וליאן אסאנג' מתאמן על סקייטבורד  ()
ג'וליאן אסאנג' והסקייטבורד

ביום חמישי, אחרי הידרדרות מתמשכת ביחסים בין אסאנג' לשלטון באקוודור, ביטלה אקוודור את המקלט המדיני של אסאנג'. במשך שבע שנים הוא הסתגר בשגרירות בלונדון. הוא ידע שעם ביטול המקלט המדיני בריטניה תעצור אותו כדי להסגיר אותו לארה"ב. אתר ההדלפות של אסאנג' פרסם מאות אלפי מסמכים סודיים שהביכו את וושינגטון. אסאנג' חשש גם מהסגרה לשבדיה בעקבות חשד לאונס.

 

חילופי השלטון באקוודור ב-2017 הכריעו את גורלו של אסאנג'. הנשיא הקודם רפאל קוראה, שהציע לאסאנג' מקלט ב-2012, מתייחס אל אסאנג' בתור גיבור. לדעתו של הנשיא הנוכחי לנין מורנו מדובר במטרד. מורנו ואנשיו משוכנעים שאסאנג' מנסה לאסוף ראיות לשחיתות של השלטון באקוודור ממקום מושבו בשגרירות, וטענו שהתקין מכשירי האזנה בשגרירות. "סבלנותנו פקעה בעקבות התנהגותו של אסאנג'", הבהיר מורנו. הממשלה טענה בנוסף שהוא חיטט במסמכים של השגרירות ללא רשות והטריד את השומרים.

משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: gettyimages)
ביום חמישי: אסאנג' נעצר(צילום: gettyimages)

משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

אקוודור פריטים שהוחרמו עם מעצרו של ג'וליאן אסאנג' ב שגרירות ב לונדון (צילום: AP, State Attorney General's Office)
פריטים שהוחרמו במעצרו של אסאנג' בשגרירות(צילום: AP, State Attorney General's Office)

חברים של אסאנג' שביקרו אותו סיפרו שמאז שמורנו נבחר לנשיא אקוודור כמעט כל צוות השגרירות התחלף, כולל השגריר. מורנו פיטר בכיר בשגרירות שהיה מקורב לאסאנג'. לפי החברים, עובדי השגרירות בתקופת הנשיא קוראה היו ביחסים טובים עם אסאנג', והעובדים בממשל מורנו הפגינו עוינות גדולה כלפיו.

 

בתחילת פברואר, לפי תזכיר של ממשלת אקוודור שפרסמו תומכיו של אסאנג', התלוננה אקוודור שבזמן הביקורים אסאנג' מכוון מנורה לעבר מצלמת האבטחה באחד החדרים כדי לשבש את תיעוד הנעשה בחדר. באותו החודש קיבל אסאנג' מכתב מהשגריר, שזעם על כך שמייסד ויקיליקס שומע מוזיקה רועשת כשהגיעו לבקר אותו. "הפעולה הזאת משבשת את העבודה של השגרירות", נזף בו השגריר.

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון ()
 

מלבד ההאשמות על ניסיונות ריגול, בחודשים האחרונים התלוננה אקוודור פעמים רבות על אורח חייו של אסאנג'. עובדי השגרירות טענו שאסאנג' מתנהג ברישול ומזניח את סביבת מגוריו – וגם את החתול שלו. בסוף השנה שעברה העבירה אקוודור לאסאנג' רשימת הנחיות, והבהירה לו שאם לא יעמוד בתנאי המחייה החדשים – הוא עלול לאבד את המקלט המדיני שלו.

 

ממשלת אקוודור אמרה ביום חמישי שההתנהגות של אסאנג' הייתה בלתי מקובלת, ושהוא לא הוקיר תודה לאקוודור על ההגנה שסיפקה לו. בין 2012 ל-2018, טוענת אקוודור, היא הוציאה 6.2 מיליון דולר על תנאי המחייה שלו ועל אבטחתו של מייסד ויקיליקס.

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AFP)
שגרירות אקוודור בלונדון(צילום: AFP)

הפגנת תומכי ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס מול בית משפט ב לונדון אחרי מעצרו ב שגרירות אקוודור (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

שר החוץ של אקוודור חוסה ולנסיה אמר שאסאנג' השתמש בטלפון סלולרי שלא היה רשום בשגרירות. לדבריו אסאנג' הזהיר בינואר את השגריר בלונדון שהוא התקין לחצני מצוקה ויפעיל אותם אם ירגיש שחייו בסכנה. "מוזר שמר אסאנג' התעקש שהוא הקורבן", אמר ולנסיה.

 

כשאסאנג' רצה להוציא אנרגיה הוא רכב על סקייטבורד ושיחק כדורגל במסדרונות השגרירות. אתר החדשות אל פאיס פרסם תיעוד ממצלמת האבטחה בשגרירות של אסאנג' רוכב על סקייטבורד. העובדים כעסו שאסאנג' רוכב על סקייטבורד ומשחק כדורגל על רצפת הפרקט, לא שוטף את הכלים בכיור, לא מנקה את השירותים ושומע מוזיקה בווליום גבוה.

החתול של ג'וליאן אסאנג' שגרירות אקוודור ב לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
החתול של ג'וליאן אסאנג' (צילום: רויטרס)
   

שר החוץ ולנסיה אמר לקונגרס באקוודור שעובדי הניקיון של השגרירות תיארו התנהגות פסולה בכל מה שקשור להיגיינה. בצוות ההגנה של אסאנג' אמרו שהסיבה לכך היא בעיות במערכת העיכול. שרת הפנים, מריה פאולו רומו, אמרה שלאסאנג' "היה מותר לעשות דברים כמו למרוח צואה על קירות השגרירות, ודברים נוספים מהסוג הזה". ווהן סמית, חבר של אסאנג', אמר שהוא לא מאמין שאסאנג' עשה דבר כזה. "ג'וליאן היה תחת לחץ ונראה מאוזן בכל פעם שראיתי אותו. זה לא האופי שלו".

 

בתגובה לטענות השונות נגד אסאנג' אמרה ג'ניפר רובינסון, שמייצג את אסאנג' העצור, שממשלת אקוודור מפיצה שקרים על ההתנהגות שלו. היא אמרה שאקוודור משמיעה "האשמות שערורייתיות" כדי להצדיק את מסירתו למשטרה הבריטית. רובינסון אמרה שאסאנג' עבר "תקופה קשה מאוד" מאז עלייתו לשלטון של מורנו ב-2017.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים