שתף קטע נבחר

מכת סמי אונס בישראל: "איבדתי את זה אחרי כמה דקות"

ברקע הגשת כתב האישום נגד שלושה מעורבים בסחר וייבוא סם האונס GBL, מעידים במרכזי הסיוע על תופעה רווחת. קורבן לתקיפה: "אחרי לגימה, נקלעתי לסיטואציה שבה אדם זר הצמיד אותי לקיר". במשטרה מעידים על מיעוט מתלוננות, ובמשרד הבריאות מקווים לשינוי בעקבות לקיחת דגימת שיער מקורבנות

משטרה חשפה קו ייבוא סם אונס מ גרמניה ל ישראל (צילום: דוברות המשטרה)
"הזהרתי את מנהל האירוע שאולי נשים אחרות נפגעו". ארכיון(צילום: דוברות המשטרה)

"שתיתי כוס יין אדום שמישהו שהייתה לי היכרות שטחית איתו נתן לי. כמה דקות אחרי שהתחלתי לשתות, הרגשתי שאני מאבדת את זה". דנה (שם בדוי), סטודנטית לתואר שני בת 24, הגיעה בשנה שעברה לאירוע של פתיחת גלריה, ומהר מאוד חשה שהיא לא יכולה לזוז. ברקע כתב האישום שהוגש אתמול (א') במקרה אחר נגד שלושה מעורבים בסחר וייבוא סם אונס, אמרה דנה ל-ynet כי "אני לא הגשתי תלונה במשטרה, אבל הזהרתי אז את מנהל האירוע שאולי נשים אחרות נפגעו".

 

כתב האישום שהגישה אתמול הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בירושלים מייחס ליניב בן עוז, בן 39 מפתח תקווה, ייבוא סם אונס שאותו הוא תכנן להפיץ במהלך חג הפורים האחרון. "זה הסם היחיד שאין לו עקבות", כתב בן עוז בשיחת וואטסאפ לסוכן סמוי של המשטרה. "אתה שם לבחורה שלושה מיליליטרים והיא מעולפת, אתה יכול לאנוס אותה. כשהיא מתעוררת - אין כלום".

 

עוד צוין בכתב האישום כי בינואר ניסה בן עוז לרכוש באינטרנט ארבעה ליטרים של הסם עם שני גברים נוספים, ליאור ציוני ואסף דולינסקי. הפרקליטות מייחסת לציוני ודולינסקי עבירות של ייבוא וסיוע ליבוא סם מסוכן וכן החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להאריך את מעצרם של השלושה עד תום ההליכים המשפטיים נגדם.

 

השימוש בסמי אונס בישראל הפך בשנים האחרונות לתופעה רווחת שמצליחה לעיתים קרובות לחמוק "מתחת לרדאר", לנוכח הקושי באיתור הסם שמתפוגג מן הדם בתוך שעות ספורות. לפי נתוני איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, כ-60 תלונות על פגיעה מסם אונס מתקבלות במוקדים השונים מדי שנה. 89% מהתלונות ב-2017 הוגשו על ידי נשים, ו-11% על ידי גברים.

 

השלושה שהואשמו אתמול היו מעורבים ביבוא והפצה של סם מסוג GBL. מדובר בחומר שקוף אשר לגימה של טיפות מעטות ממנו גורמות לערפול בתוך 10 דקות מרגע השימוש. לפי משרד הבריאות, ההשפעה של הסם נשארת בדם למשך שמונה שעות ולאחר מכן מתפוגגת.

 

 

יעל (שם בדוי), בת 27, מירושלים, הותקפה לאחר שנפלה קורבן לסם. "הייתי בת 20 והגעתי עם חברות לאחד המועדונים בתל אביב. על השולחן הונחו כמה משקאות שהזמנו, ולקחתי לגימה מאחד מהם. בהמשך הערב מצאתי את עצמי בסיטואציה שבה אני עומדת ואדם זר מצמיד אותי לקיר. אני מנסה להדוף אותו ופשוט לא מצליחה. בשלב מסוים הוא החל להחדיר אצבעות לאיבר המין שלי".

 

יעל סיפרה עוד כי "בזמן הזה לא הפסיקו לחלוף בראשי מחשבות שאני רוצה להדוף ולהרחיק אותו ממני ופשוט לא מצליחה ומרגישה תחושת טשטוש. מאותו רגע אני לא זוכרת מה קרה וביום למחרת התעוררתי על הספה בבית של אחת החברות שלי. בבוקר החברות סיפרו לי שהן ראו אותו עושה זאת, קראו למאבטחים וסחבו אותי הביתה".

 

על הקשיים מאז המקרה אמרה יעל: "לא ידעתי שזה היה סם אונס, הבנתי את זה בדיעבד רק לפני כמה שנים. בזמן אמת חשבתי שזה בגלל האלכוהול ששתיתי אבל דבר כזה לא יכול לקרות משתיית אלכוהול. מאז האירוע - במשך שבע שנים לא יצאתי יותר למועדונים, זעזע אותי לחשוב שדברים כאלו קורים שם".

"במשך שבע שנים לא יצאתי יותר למועדונים". ארכיון (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
"במשך שבע שנים לא יצאתי יותר למועדונים". ארכיון(צילום: דוברות המשטרה)

משרד הבריאות החל לפני כשנה לבצע בדיקות לגילוי סם אונס באמצעות דגימת שיער המסוגלת לזהות עקבות גם חצי שנה לאחר השימוש. ד"ר רוני ברקוביץ', מנהל אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות, הסביר: "עד כה בוצעו 10 דגימות מנשים שהתלוננו על כך שנפגעו מסם אונס. נלקחות מהן דגימות שיער ואנו שולחים אותם לבדיקות מעבדה מיוחדות באיטליה.

 

"כעת מתקיים דיון בשלבים מתקדמים באחד מבתי המשפט במחוז הצפון שבו הוצגה בדיקת המעבדה שלנו, בתקווה שנצליח באמצעותה להגיע להרשעה. להערכתי, בתי המשפט לא מבינים מספיק את רמת החומרה של הפצת סמי אונס".

 

ד"ר ברקוביץ' הסביר כי להערכת המשרד שימוש בסם GBL הוא תופעה רווחת בארץ: "אני מזהה יחס מקל מצד בתי המשפט לתופעה המסוכנת הזו ובמקרים רבים תיקים נגד סוחרי הסם נגמרים בהסדרי טיעון ולא במאסר. כדי להגביר את הסיכוי לקיומן של הוכחות בתיקים אלו, קיימת הנחיה של משרד הבריאות לבתי חולים שכל מי שמגיעה ומתלוננת על פגיעה מינית - יש חובה לקחת ממנה דגימת שתן ולהקפיא אותה למשך חצי שנה".

 

"הסם הנפוץ בסצנת מסיבות הקהילה הגאה" 

לדעת מומחים, השימוש ב-GBL (או בגרסה המכונה GHB וידועה גם בשם "ג'י") בקרב הקהילה הגאה גדול משיעורו באוכלוסייה הכללית. ד"ר רועי צוקר, רופא במרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב, הסביר בעבר כי "ג'י הוא אחד הסמים הכי נפוצים בסצנת המסיבות של הקהילה הגאה, כשהשימוש בו נעשה בין היתר לצורכי הגברת החשק המיני.

 

"ההבדל בין ליהנות מהסם לבין להיפגע ממנו יכול להיות הבדל של שתי טיפות בודדות מהחומר שיכול גם לגרום לסכנת חיים. לעיתים קרובות, מי שעושה שימוש בסם מסיים את הערב במיון. השימוש של הסם בקהילה ההטרוסקסואלית שונה מזה שעושה בו הקהילה הגאה. בקהילה יש כאלו שלא יקראו לזה ניצול מיני - אלא שימוש בסמים כחלק מתרבות בילוי".

"יש מעט מתלוננות על פגיעה מסם אונס". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"יש מעט מתלוננות על פגיעה מסם אונס". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

ראש מפלג המודיעין ביחידה המרכזית של מחוז ירושלים במשטרה, סגן-ניצב אודי לוי, עמד בראש החקירה שהובילה להגשת כתב האישום נגד שלושת יבואני סם האונס. "החקירה שלנו החלה אחרי שהתקבל מידע על סוחר שמצאו אצלו סמים בירושלים ובתל אביב", סיפר סנ"צ לוי ל-ynet. "נקשרנו אליו דרך שוטרים סמויים וכך ביצעתי מולו קניות של סמים שונים, ובשלב מסוים, כשהתהדק הקשר, הוא דיבר על סם האונס.

 

"שוטרים נשלחו בעקבות הסחר שלו לברלין, בארץ הוא העביר את החומר לכימאי ותפסנו אותם באמצע הזיקוק של החומר. הם הודו בחקירתם במעורבות בדבר והגשנו נגדם כתבי אישום חמורים. להערכתנו, הנאשמים סחרו בסם בהיקפים של מאות אלפי שקלים. לצערנו, יש מעט מתלוננות על פגיעה מסם אונס, ויש המון נפגעות שאנחנו לא יודעים עליהן משום שהן אינן מתלוננות".

 

אורית סוליציאנו, מנכ"לית מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, אמרה: "מעט מאוד תלונות על שימוש בסם אונס מבשילות לכתב אישום ואפילו פחות מגיעים לכדי הרשעה. צריך לשמור על ערנות ולשים לב שאף אחד לא מחדיר חומר זר למשקה אבל חשוב יותר מכך לגנות את התופעה של מי שמבצע את זה במקום לחטוא בהאשמת הקורבן. פתרון אפשרי שאנו קוראים לקדם הוא חובת התקנת מצלמות בברים ומועדונים כך שניתן יהיה לעקוב אחר החדרת סמי אונס, וגם יגרום להרתעה".

 

עו"ד חן הולנדר, שמייצג את יניב בן עוז מטעם הסנגוריה הציבורית, מסר כי מרשו מכחיש את החשדות נגדו. לדבריו, "מדובר באדם נורמטיבי שרחוק מאוד מעולם הפשע. המעצר הוא אירוע טראומתי עבורו ולא פחות מכך גם כתב האישום שהוגש נגדו. אנו ממתינים לקבלת חומרי החקירה שנאספו בעניינו ומקווים שישוחרר מן המעצר בהקדם".

 

את תגובת עורכי הדין של הנאשמים האחרים לא ניתן היה להשיג.


פורסם לראשונה 14/04/2019 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
ארכיון
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים