שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP

מימי הביניים דרך מלחמות העולם: הקתדרלה שעלתה בלהבות

לפני יותר מ-850 שנה החלו לבנות את הקתדרלה המתוירת ביותר באירופה, קתדרלת נוטרדאם, והיא שרדה גם את התקופות הקשות ביותר בתולדות צרפת. "היא המדאם ששומרת על פריז", מסביר ההיסטוריון שלמה זנד

 

קתדרלת נוטרדאם בפריז, שספגה אתמול (יום ב') נזק קשה בעקבות שריפה שפרצה בעליית הגג והובילה לקריסת הצריח המפורסם, היא אחד ממוקדי התיירות החשובים והמרכזיים של פריז. "מדובר באחת היצירות הארכיטקטוניות המדהימות של סוף ימי הביניים", אומר ל-ynet פרופ' שלמה זנד, מומחה להיסטוריה של צרפת.

 

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
מאמצי הכיבוי בנוטרדאם(צילום: AFP)

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עמנואל מקרון בזירת השריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: רויטרס)
הפנים אומרות הכל. הנשיא עמנואל מקרון סמוך לקתדרלה(צילום: רויטרס)

זנד, ששוהה כעת בפריז לרגל צאת ספרו החדש, אומר כי "לראות את המגדל החד הזה נופל נותן הרגשה מוזרה מאוד. פתאום הכל נראה לא נצחי, כי אם זה נופל אז הכל יכול ליפול".

 

בניית הקתדרלה הנוכחית החלה בשנת 1163 תחת שלטונו של המלך לואי ה-7, והושלמה רק לאחר כמעט 200 שנה. האתר שבו עומד המבנה שימש כמקום פולחן זה כאלפיים שנה: תחילה היה במקום מקדש גאלו-רומאי לכבוד האל יופיטר, ובהמשך נבנתה מעליו הכנסייה הנוצרית הראשונה של פריז. לאחר מכן נבנו במקום כנסיות גדולות יותר, עד להקמת הקתדרלה הגותית העומדת במקום כיום.

 

משמעות שמה של הקתדרלה בצרפתית היא "גבירתנו", על שם מרים, אמו של ישו. כנסיות וקתדרלות רבות בצרפת ובמדינות דוברות צרפתית אחרות קרויות גם "נוטרדאם", ולכן נהוג להבדיל את זו שבפריז באמצעות הסיומת "דה פארי" - כלומר, "של פריז".

 

הקתדרלה היא האתר שבו מתרחש סיפורו המפורסם של ויקטור הוגו "הגיבן מנוטרדאם", שכונה בצרפתית "נוטרדאם של פריז". הוגו היה פעיל מרכזי בתנועת התחייה הגותית לשימור ולשחזור מבנים וקתדרלות שנבנו בסגנון הגותי, שעד המאה ה-18 זכו לבוז בתור מבנים "מפלצתיים" מעידן ישן וחשוך. הספר הקנה לקתדרלה פופולריות רבה בקרב הציבור הרחב, אשר הביאה לביטול תוכניות להריסתה.

 

"זו יצירה מפוארת ומורכבת, בנו אותה בין המאה ה-12 ל-13", מוסיף זנד. "היא המדאם ששומרת על פריז. היא גם דתית וגם לא, כי היא בלב פריז". בזכות מעמדה הרם, הקתדרלה שרדה גם בתקופות קשות כמו המהפכה הצרפתית, שבה נהרסו עשרות מבני דת.

 

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצריח שקרס התנשא לגובה של 93 מטרים. הוא נוסף למבנה רק במאה ה-19, על פי תוכנית שיפוץ של האדריכל אז'ה עמנואל ויולה לה-דוק. הצריח המקורי שנבנה ב-1250 היה מגדל פעמונים, אך הוא נהרס בסוף המאה ה-18. בצריח החדש לא היו פעמונים, אך בראשו מוקם פסל תרנגול.

 

כמה שנים לאחר חנוכת הקתדרלה המשופצת, ב-1871, התקוממות אזרחית כמעט והובילה להעלאתה באש. כמה ספסלים בחלל הקתדרלה הוצתו, אולם הנוכחים במקום הצליחו למנוע מהאש להתפשט.

 

גם במהלך מלחמת העולם השנייה היה חשש כבד לגורל המבנה, בשל ההערכה שמפציצים גרמניים יהרסו את החלונות ויפזרו רסיסי זכוכית בשטחה ובסביבתה. בשל כך, החלונות הוסרו בספטמבר 1939 - והוחזרו רק בתום המלחמה.

 

על פי ההערכות, כ-14 מיליון בני אדם מבקרים בקתדרלת נוטרדאם מדי שנה. "הקתדרלה הזו היא הקתדרלה הכי מתויירת באירופה, בטח שבפריז", מציין זנד. "זו יצירה. אנחנו בארץ מתפלאים מכל מיני מבנים עתיקים, אבל אין אצלנו דברים עם שלמות ארכיטקטונית כזו. אני מאוד מקווה שישפצו אותה".

 

"הנשיא מקרון היה אמור לשאת נאום לאומה בענייני כלכלה - והוא הבין שהצרות של היומיום לא עומדות מול המורשת הזאת", אומר זנד. "ראיתי בטלוויזיה שרים וחברי פרלמנט שפשוט בוכים. למזלנו, איש לא נפגע מהשריפה, אבל כל מי שאוהב אומנות מצר על הערב הזה".


פורסם לראשונה 15/04/2019 23:09

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השריפה בנוטרדאם
צילום: רויטרס
מומלצים