שתף קטע נבחר

נתניהו השיג 65 ממליצים להרכבת הממשלה

המלצת איחוד מפלגות הימין, ישראל ביתנו וכולנו מעניקה לראש הממשלה רוב של 65 ממליצים להקמת הממשלה הבאה. העבודה ומרצ המליצו על גנץ. ח"כ פולקמן (כולנו) הכחיש מגעים עם הליכוד, אך לא שלל משא ומתן בהמשך. כעת: נציגי רע"ם-בל"ד אצל ריבלין

 

 

 
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין קיים הבוקר (יום ג') את יום ההתייעצויות השני עם נציגי הסיעות שנבחרו לכנסת ה-21 לקראת הכרזת הטלת הרכבת הממשלה ה-35 על ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו. איחוד מפלגות הימין העביר את נתניהו מעל רף 60 המנדטים. מאזן הממליצים עומד כעת על 65 לעומת 45.

 

ריבלין פתח את דבריו: "כשנכנסנו לכנסת בשנת 1988, הייתה מערכת בחירות של שני גושים - המערך וגח"ל. היו שינויים רבים ומהפכות; הליכוד ירד ל-19 מנדטים. לא שיש בזה הבעת עמדה. דין הבוחר הוא דין הבוחר. אנחנו נמצאים במצב שבו פוליטיקאים עלולים להתערער. מצד שני, אנחנו רואים שהמערכת והרצון הדמוקרטי יוצרים את התנאים שמפלגה שכמעט מתרסקת חוזרת לעצמה".

 

ריבלין אמר על מספר 2 ברשימת העבודה, האלוף במיל' טל רוסו, כי "הוא מהמעולים ששירתו את מדינתנו ללא תנאי. פעמים רבות אנחנו זוכים שהאנשים האלו חושבים שהם גם צריכים להיכנס לפוליטיקה. אני חשבתי שחוק הצינון מרחיק אנשים מעולים לתקופת זמן שאין בה צורך, אבל כאשר אתם מחליטים לבוא ולהחליף יכוון ולהכנס למערכת שבה המערכת הדמוקרטית פועלת וזו הדמקורטיה הישראלית ולהיות שליחי ההעם ונציגיו. לא טוב שאנחנו באים, ולאחר מכן יוצאים מהמערכת". 

יו"ר העבודה אבי גבאי אמר בדיון עם ריבלין כי מפלגתו ממליצה על בני גנץ להרכבת הממשלה החדשה והוסיף: "אני באופן אישי חושב שהעובדה שאדם יהיה ראש ממשלה מעל 10 שנים, 14 שנים לא נכון לאף ארגון. יחד עם זאת העם החליט".

 

חברת הכנסת סתיו שפיר הודתה לריבלין על הפיכת הדיונים עמו לשקופים על ידי שידורם ואמרה כי "החבירות האחרונות מעוררות את החשש הגדול ביותר של נורמליזציה לשחיתות ונורמליזציה לאלימות, שתי מחלות איומות שפוגעות בדמוקרטיה. שחיתות אחת שמרסקת את מוסדות השלטון, שמונעת מהציבור לבחור. ברגע שהשחיתות מתחילה להתפשט בתוך המערכת, האמון הזה נשבר והשחיתות הזו מחלחלת לאט-לאט לכל מוסדות המדינה. היא מחלחלת לא רק בצורה של מי שעוברים על החוק אלא גם מי שמשתפים פעולה, מי ששותקים, מי שפחדים לצאת החוצה". שפיר אמרה לריבלין כי זו הסיבה שמפלגתה ממליצה על גנץ בהקמת הממשלה.

נציגי מפלגת העבודה בכניסה לפגישה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין (צילום: עמית שאבי)
נציגי מפלגת העבודה בבית הנשיא(צילום: עמית שאבי)
 

יבגני סובה, יוליה מלינובסקי ואלי אבידר (צילום: עמית שאבי)
נציגי ישראל ביתנו בבית הנשיא(צילום: עמית שאבי)

חבר הכנסת איציק שמולי אמר בדיון עם הנשיא כי "הייתה לנו קדנציה כואבת מאוד לא במונחים של ימין ושמאל, במובנים של איזונים ובלמים. ההבנה של הצורך בהגבלת הכוח לבין צד אחר שאולי חושב שהדמוקרטיה היא שלטון ותו לא. הדמוקרטיה היא סט שלם של ערכים שצריך לנצור ולשמור עליו , ואני חושב שאת הדבר הזה אנחנו הולכים ומאבדים. אני מאוד מאוד מקווה שאת הדבר הזה נצליח לשמור מכל משמר בקדנציה הקרובה, ארוכה או קצרה ככל שתהיה". 

 

יבגני סובה, נציג ישראל ביתנו בדיון אמר כי סיעתו ממליצה על ראש הממשלה בנימין נתניהו להקמת הממשלה הבאה. ח"כ יוליה מלינובסקי אמרה בדיון: "אנחנו בסיטואציה מורכבת. חובתנו לשמור על איזון דק בין דת ומדינה. אנחנו כסיעה לוקחים על עצמנו להיות מגן של הציבור החילוני יחד עם כבוד לציבור הדתי. אחרת אנחנו נגיע למצב של מריבות בתוך המשפחה". בישראל ביתנו הדגישו שההמלצה לנשיא על נתניהו לא אומרת שהם מצטרפים לקואליציה.

 

גם איחוד מפלגות הימין המליץ לריבלין כי הוא ממליץ על נתניהו להקמת הממשלה הבאה. יו"ר המפלגה, הרב רפי פרץ, אמר: "אנחנו חשים שזה רצון הבוחר, וודאישזה רצון בוחרנו וההסכמה שלנו מקיר לקיר בעניין הזה. אנחנו נשמח מאוד לראות אותנו כחלק מהממשלה הזאת". יו"ר האיחוד הלאומי, בצלאל סמוטריץ': "בדמוקרטיה צריך לקיים את רצונו של הבוחר. יש גרעון דמוקרטי של העלאת אחוז החסימה של כמעט שבעה מנדטים, של הימין החדש, פייגלין ואורלי לוי שהיו לגוש הימין".

 

סמוטריץ' אמר לאחר הפגישה עם הנשיא: "המשא ומתן בינינו ובין הליכוד החל. חינוך משפטים התיקים הם שלנו, אין שינוי. הנחנו על השולחן סוגיות כבדות משקל כמו ריבונות. ראש הממשלה דיבר על החלת ריבונות ואנחנו כאן לוודא שזו לא הבטחת בחירות. אני לא תמים המשא ומתן יהיו מורדות ומשברים, גם עם אביגדור ליברמן אפשר להגיע להבנות. יש לו כבוד לדת. אשתו כידוע שומרת תורה ומצוות".

 

יו"ר מרצ תמר זנדברג אמרה בפגישה עם ריבלין: "נכנסו כסיעה קטנה ומפלגת שמאל. המחנה שלנו ספג מכה, אבל אנחנו מייצגים ציבור הרבה יותר רחב. אנחנו גאים לייצג יהודים וערבים שרוצים לפעול יחד. אנחנו חוששים שבשנים הקרובות נראה עוד פילוג והסתה נגד הציבור הערבי". היא המליצה על בני גנץ להרכבת הממשלה החדשה.

 

מעט אחרי 12:00 הגיעו נציגי כולנו לריבלין - והמליצו גם הם על נתניהו. ח"כ רועי פולקמן אמר כי "אין משא ומתן בשם סיעת כולנו על חיבור על הליכוד. לא היה ולא יהיה מבחינתו כרגע. סיעת כולנו לא קיימה ולא מקיימת משא ומתן עם הליכוד". עם זאת, הוא הוסיף: "אנו לא מקיימים מו"מ לפני שהטילו על מישהו להרכיב ממשלה. ניכנס למשא ומתן קואליציוני לגבי כל מה שנחשוב שמשרת הציבור. העקרונות שלנו יתקיימו לאורך כל הדרך". 

 

 

נציגי סיעת מרצ בכניסה לפגישה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין (צילום: עמית שאבי)
נציגי מרצ בכניסה לפגישה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין(צילום: עמית שאבי)
 

סיעת איחוד הימין לקראת הפגישה עם הנשיא (צילום: עמית שאבי)
יו"ר איחוד מפלגות הימין הרב רפי פרץ(צילום: עמית שאבי)
 

סיעת איחוד הימין לקראת הפגישה עם הנשיא (צילום: עמית שאבי)
סיעת איחוד הימין לקראת הפגישה עם הנשיא(צילום: עמית שאבי)

 

הודעתו מאמש של יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן על תמיכה בנתניהו לתפקיד ראש הממשלה, הפכה את הדיונים היום לפורמליים בלבד. מחר צפוי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, להגיש לנשיא את תוצאות הבחירות באופן רשמי. לאחר מכן צפוי הנשיא לזמן אליו את נתניהו ולהודיע לו כי הוא מטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה הבאה.

 

מרגע ההודעה לנתניהו, יעמדו לרשותו 28 ימים למשימה, בהתאם לחוק יסוד: הממשלה. אם נתניהו יצטרך זמן נוסף כדי להרכיב את הממשלה הבאה, הנשיא ריבלין יכול להעניק לו ארכה נוספת של שבועיים.

 

התהייה של ריבלין לגבי אחדות

הראשונים להיפגש אתמול עם הנשיא ריבלין היו נציגי הליכוד. השר יריב לוין אמר לנשיא בפתח הפגישה: "אנחנו כמובן מבקשים להמליץ בפניך על בנימין נתניהו כמי שזכה באמון הרב ביותר. סיימנו מערכת בחירות שאפשר לכנות אותה בצורה עדינה 'לא פשוטה', ופנינו להרכיב ממשלה יציבה שתוכל להוביל את מדינת ישראל בשנים הבאות עבור כלל אזרחי ישראל".

סבב התייעצות ראובן ריבלין עם סיעת הליכוד לגבי הרכבת הממשלה (צילום: עמית שאבי)
נציגי הליכוד(צילום: עמית שאבי)

 סבב התייעצות ראובן ריבלין עם סיעת כחול לבן לגבי הרכבת הממשלה (צילום: עמית שאבי)
נציגי כחול לבן(צילום: עמית שאבי)

סבב התייעצות ראובן ריבלין עם סיעת יהדות התורה לגבי הרכבת הממשלה (צילום: עמית שאבי)
נציגי יהדות התורה(צילום: עמית שאבי)

סבב התייעצות ראובן ריבלין עם סיעת שסלגבי הרכבת הממשלה (צילום: מארק ניימן/ לע
נציגי ש"ס(צילום: מארק ניימן/ לע"מ)

סבב התייעצות ראובן ריבלין עם סיעת חד
נציגי חד"ש-תע"ל(צילום: מארק ניימן/ לע"מ)

משלחת כחול לבן בראשות גבי אשכני המליצה לנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על היו"ר בני גנץ. נשיא המדינה ריבלין תהה בפגישה עם נציגי כחול לבן על היתכנות ממשלת אחדות: "רבים בישראל מבקשים לראות קירוב לבבות. אני לא רוצה להשתמש במילה אחדות, כי לאחדות יש משמעות פוליטית".

 

אשכנזי השיב: "לאחר מחשבה, לא בקלות דעת, לא בהינף יד, אלא מחשבה עמוקה, אנו חושבים שבנסיבות הפוליטיות הנוכחיות אנו לא נוכל לשרת בממשלה הזו. אני חושב שמתוקף הנסיבות והמציאות לא נוכל לשבת בממשלה כזאת".

 

נציגי יהדות התורה וש"ס המליצו בפני הנשיא על נתניהו ואילו נציגי חד"ש-תע"ל בחרו לא להמליץ על אף חבר כנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
נשיא המדינה ריבלין
צילום: לע"מ
מומלצים