שתף קטע נבחר

סחלב זעיר התגלה לראשונה בשמורה בהרי ירושלים

ברשות הטבע והגנים מדווחים על מאות סחלבים שפרחו במספרי שיא בשמורת הר הטייסים בהרי ירושלים וכמות דומה תועדה באזור רק בשנות ה-80. לראשונה מאז 1974 הפקחים איתרו בשמורה את הנאוטינאה התמימה, הסחלב הקטן ביותר בישראל. "לא ראינו דבר כזה כבר שנים רבות", אומר הפקח אריאל קדם

הר הטייסים, אחת הפסגות הגבוהות של הרי ירושלים, התמלא בפריחת הסחלבים. בסקר השנתי שנערך בשבוע שעבר על ידי רשות הטבע והגנים, נמצאו 11 מיני סחלבים שונים. בשנה שעברה נספרו רק תשעה מינים ולדברי רשות הטבע והגנים, המספרים הגבוהים ביותר של מיני סחלבים בשנים האחרונות היו בין תשעה לעשרה מינים לכל היותר.

 

נאוטינאה תמימה (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
נאוטינאה תמימה(צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)

 

הסחלב הקטן בישראל אותר בשמורה

אחת התגליות החשובות היא מציאת של הנאוטינאה התמימה, סחלב שנצפה לראשונה בהר הטייסים. בשנת 1974 החלו לסקור את הצומח על ההר וזו הפעם הראשונה שהפקחים איתרו את הנאוטינאה. מדובר בסחלב שהתגלה ונפוץ בישראל, אך לא אותר עד כה בשמורה עצמה.


הר הטייסים (צילום: יעקב שקולניק)
הר הטייסים(צילום: יעקב שקולניק)

 

"מדובר בסחלב נדיר שגדל רק בקרקע חווארית עם הרבה מים", מסביר אריאל קדם, פקח אזור הרי יהודה ברשות הטבע והגנים. "היא זקוקה לתנאים מסויימים של חצי שמש חצי צל. היא לא גדלה מתחת לעצים אלא שטח פתוח. קשה מאוד למצוא מקומות כאלה".  

 

שמורת הר הטייסים נחשבת לאחת הנקודות העשירות והצפופות מבחינת מגוון הסחלבים והשמורה מוקדשת להגנה עליהם. השטח הוכרז כשמורת טבע ב-1979 ושטחה 494 דונם בלבד ובה צומח ונוף ייחודי.

 

סחלב צריפי | שנק החורש (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
סחלב צריפי | שנק החורש(צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)

"בשטח ישנם מחשופי חוואר גדולים, קרקע שהסחלבים אוהבים במיוחד. הצמחיה היא טבעית וכוללת אלונים וקטלבים שהסחלבים זקוקים להם", הוא מסביר ומציין כי "סחלב טפיל בשם 'שנק החורש', יכול לחיות רק מתחת לעצים האלה". 

 

הר הטייסים (צילום: יעקב שקולניק)
הר הטייסים(צילום: יעקב שקולניק)

 

מתקרבים לשיא הסחלבים משנות ה-80

לדבריו, הבצורת שהייתה בשנים האחרונות השפיעה על פריחת הסחלבים, אך לא גרמה להיעלמותם. מדובר באזור בעל כמות משקעים רבה יחסית והשנה הגיחו סחלבים רבים. ברשות הטבע והגנים קיימו פעולות לניקוי השטח ואף הוציאו אורנים, דבר שאיפשר לסחלבים רבים לפרוח.

 

סחלב גלילי | סחלב אנטולי (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
סחלב גלילי | סחלב אנטולי(צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)

 

"סחלבים שבשנים קודמות ספרנו רק עשרות בודדות, השנה ספרנו מאות. זה מאוד מרשים", ציין קדם. "אנחנו קרובים כעת לשיא. משנות ה-80 נמצאו על ההר 14 מינים שונים של סחלבים. השנה, ביום בודד של סקר, מצאנו 11 מינים מתוך ה- 14. כלומר, ביום בודד הצלחנו למצוא כמעט את כל המינים וישנם שני מינים נוספים שזו עוד לא עונת הפריחה שלהם".

 

דבורנית הקטיפה | דבורית דינסמור (צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
דבורנית הקטיפה | דבורית דינסמור(צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים)
 

 

בחודשיים הקרובים הפקחים מקווים לאתר את הסחלב הקדוש, הפורח רק בסוף אפריל וכן את הדבורנית הגדולה והדבורנית הנאה שרק בשבועות הקרובים יחלו לפרוח. "אנחנו מקווים שבסך הכל, נגיע למספר שיא של מינים. אנחנו כבר בהתחלה טובה", הוא מסכם. ברשות הטבע והגנים מדגישים כי ניתן לצפות בכל הסחלבים בשמורה ויש להקפיד על טיול בשבילים המסומנים, על מנת לשמור על הסחלבים שפרחו בטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים
נאוטינאה תמימה
צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים
מומלצים