שתף קטע נבחר

לזרוק חמץ, לשמור בארון או לחפש? זו מדיניות בתי החולים בפסח

ברמב"ם נתלו שלטים, בבילינסון אומרים שניתן יהיה לשמור חמץ בארון ייעודי, בוולפסון לא יבדקו - וכיצד ינהגו בירושלים?

 

 

בהמשך לפרסום הנחיית משרד הבריאות למנהלי בתי החולים בנוגע להכנסת חמץ, כי "על כל בית חולים לנהוג כפי שנהג בעבר. לשם קבלת אישור כשרות, יש לנהוג על פי נוהלי הכשרות של הרבנות הראשית לישראל", פנינו לבתי החולים ברחבי הארץ כדי להבין מהי עמדתם בעניין וכיצד יפעלו.

 

בבית החולים שיבא שבתל השומר אמרו כי הם יפעלו לפי ההנחיות, אך סירבו להרחיב באיזה אופן בדיוק.

 

בבית החולים בילינסון שבפתח תקווה אומרים אף הם כי הם פועלים על פי הנחיות הנוהל של משרד הבריאות, המורה על שמירת כשרות החג בבית החולים. "בכניסה הראשית לבית החולים יוצב שלט המבקש לא להכניס חמץ בימי החג", נמסר מבילינסון. "הבדיקה בכניסה היא ביטחונית בלבד, ולא תתקיים בדיקה אחרת לחיפוש אחר חמץ. אם יש חמץ למי מהמבקרים, הוא יישמר עבורם בארון ייעודי בכניסה עד לצאתם".

 

בבית החולים איכילוב שבתל אביב מסרו: "ננהג כמו כל שנה מתוך שמירת כיבוד הלכות החמץ במקום ציבורי ותוך שמירה על פרטיות סבירה של מאושפזים ומבקריהם".

 

בבית החולים וולפסון שבחולון אומרים כי קיימת אצלם מדיניות של בקשה בנועם מאלו האוכלים חמץ שלא לאכול אותו בפרהסיה, על מנת שלא לפגוע ברגשות של אלו המקפידים על כשרות לפסח שהם מרבית עם ישראל, כך לפי בית החולים. "אנו לא מתכוונים לבדוק בכלים או ברכבים של באי בית החולים אם הם מכניסים חמץ או לא, אך נתלה שלט המברך את באי בית החולים בחג כשר שמח ונבקש מהם בצורה יפה ומכבדת לא להכניס חמץ לשטח בית החולים. בבית החולים לא יהיה מתקן המאפשר אכילת חמץ, ומשכך לא יהיה מאבטח", מסרו.

מאבטח עוצר אישה בדואית ומחפש חמץ בכניסה לבית חולים (צילום: ליאור אל חי)
גם בשנה שעברה, מונעים הכנסת חמץ לרמב"ם(צילום: ליאור אל חי)
 

בירושלים הנהלים מעט מחמירים יותר, והעוברים ושבים יידרשו להפקיד את החמץ בכניסה לבתי החולים. בבתי החולים של הדסה אומרים כי בהיעדר כל פסיקה משפטית מחייבת, הם מעדיפים לשמור על הסטטוס קוו כפי שהתקיים לאורך שנים על מנת שלא לפגוע בציבור זה או אחר. בפתח בית החולים יתבקשו מבקרי המוסד להשאיר מזון שאינו כשר לפסח בעמדת שמירה מיוחדת, שממנה יוכלו לאסוף את השייך להם בצאתם מבית החולים. מנכ״ל הדסה, פרופ׳ זאב רוטשטיין, אמר: "אני מאמין כי הציבור כולו יכול להתחשב זה בזה, ובימי החג להימנע מהכנסת חמץ אל תוככי בית החולים".

 

בבית החולים שערי צדק, מוסד שבדרך קבע נחשב למסורתי יותר ואף נשמרת בו השבת, אומרים כי לא תתבצע בדיקה בכלי הבאים בשערי בית החולים. יחד עם זאת, המאבטח בשערי בית החולים הבודק את תיקי הנכנסים לקיום איום ביטחוני ישאל את הנבדקים אם יש חמץ ברשותם. בנוסף, בשערי צדק אומרים כי בית החולים יקצה לטובת המבקרים מקום לאכילה מחוץ למבנה, וכי יוצב שילוט שלפיו בית החולים הוכשר לפסח ויש להימנע מהכנסת אוכל לבית החולים, תוך הפניה למקום שיוגדר לאכילה באופן חופשי.

 

 

בבית החולים ברזילי באשקלון אומרים כי בשער בית החולים תוצב הודעה המבקשת מהציבור לא להכניס חמץ ולכבד את החג. יחד עם זאת, לא תימנע הכנסת חמץ. בבית החולים לא יוצב מתחם שבו ניתן יהיה להשאיר את החמץ, שכן הדבר לא אושר לא על ידי הרבנות ולא על ידי בג"ץ. ההחלטה הקודמת, לטענתם, לעשות כן בוטלה.

 

"המאבטחים לא יחפשו חמץ"

בבית החולים רמב"ם בחיפה נתלו שלטים בשם רב בית החולים, ולפיהם "מבקשים מהצוות והחולים לכבד את שומרי הכשרות ולהוציא את המאכלים הפרטיים שלהם מהארונות, המגירות והמשרדים במחלקה, ולא להכניס חמץ כלשהו". למרות לשון הבקשה, מסתיימת הפנייה בהכרזה: "חמץ שיימצא, ניאלץ לצערנו לזרוק". בהנהלת בית החולים אמרו כי היות שהודעת משרד הבריאות מאפשרת לפעול במתכונת של השנה שעברה, המאבטחים לא יפעלו באופן אקטיבי למנוע הכנסת חמץ.

 

באי בית החולים היו חלוקים בשאלה אם יש לאכוף את האיסור או לסמוך על רצונם הטוב של המבקרים, החולים ואנשי הצוות. סוניה, מתנדבת בבית החולים רמב"ם: "ראיתי את השלטים, זו בעיניי החלטה חשובה ונכונה. צריך לכבד את אלה ששומרים ולא לערבב ולהכניס חמץ בימים האלה. גם חולים ומשפחות של אנשים לא יהודים יכולים לכבד". היא הצדיקה בדיקה של חפצי המבקרים והוסיפה: "אין חצי היריון, אם אוכפים אז אוכפים".

הודעת רב בית החולים רמב
הודעת רב בית החולים רמב"ם
 

א., אדם חובש כיפה, הסביר כי איסור החמץ בפסח הוא גם בראייה, ולכן חשוב שלא להכניס את החמץ למקומות ציבוריים. "קודם כל יש חוק, ושנית לא יקרה אסון אם אנשים יכבדו את שומרי המצוות במשך שבוע אחד", אמר. "כיום כבר יש מספיק מאכלים שאינם חמץ, כולל עוגות ומאפים שונים".

 

אישה אחרת טענה לעומת זאת כי ניתן להתמודד עם הבעיה בדרכים אחרות ולא באיסור מוחלט על הכנסת חמץ. "יש אפשרות לכלים חד-פעמיים, או לאכול מחוץ למחלקות. גם ככה אנשים פה נמצאים במשבר קשה בחייהם ולא צריך להקשות עליהם עוד יותר", אמרה.
 

ומה אומרים באי בית החולים איכילוב? יפה אברהם, שבתה עובדת בבית החולים, אמרה ל-ynet שהבקשה שלא להכניס חמץ נכונה. "זה בהחלט מוצדק, כדי לכבד את כל המאושפזים והנכנסים. זה כדי להתחשב בכולם".

 

מנגד, אילן יסקין שביקר בבית החולים אמר: "מי שחולה אקוטי או כרוני שיש לו בעיה צריך לתת לו, חד-משמעית, לא לעשות ויכוחים. צריך לאפשר הכנסה בצורה מושכלת. לא לרוץ עם הפיתה ברחבי המסדרונות. יהיה מקום לכולם. לא צריך לבדוק תיקים, צריך לדבר לאנשים ולעשות הסברה, אבל איש באמונתו יחיה".

 

סבטלנה אנדרייב, מבקרת בבית החולים, אמרה: "צריך לכבד את מי שלידך. אם רוצים, אפשר לצאת החוצה. הייתי בבית חולים פעם אחת בפסח וזה לא נורא, לא יקרה כלום. צריך לכבד את האנשים, זה חג". אדיר בן משה מחולון מצטרף אף הוא לעמדה שאין להכניס חמץ: "קראתי בעיתון שבפסח מנועים להכניס חמץ למתחם בית החולים ואני מסכים", אומר בן משה. "אנחנו עם יהודי, שומר מסורת ואין יפה מהמסורת. יש לנו חג יפה ונשמור על החג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההודעה שנתלתה בבית החולים רמב"ם
מומלצים