שתף קטע נבחר

לאסד נגמר הדלק: הסורים נתקעים בצד הדרך

8 שנים אחרי שהעוני והשחיתות הובילו למלחמת אזרחים איומה אסד שולט עכשיו ברוב סוריה, אבל הסנקציות עליו ועל איראן גורמות למחסור חמור בדלק, ותורי ענק משתרכים בכניסה לתחנות. הסורים נוסעים לתדלק בלבנון, וגם הגז לבישול אוזל: "זה סיר לחץ"

אזרחים סורים באזורים שבהם שולט כעת משטר אסד – ששרדו שמונה שנים של מלחמת אזרחים איומה – מתמודדים בימים אלה עם מכה חדש: מחסור גדול בדלק, המשתק את החיים בערים גדולות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
בונים על נפט מוברח מעיראק. בתור לדלק בסוריה(צילום: AFP)

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
"מלחמה כלכלית מרושעת נגדנו". הסורים נתקעים בצד(צילום: AFP)

טורים ארוכים של מכוניות משתרכים בימים האחרונים בכניסה למאות תחנות דלק, והמונים עומדים כבר בשעות הבוקר המוקדמות, לפני הזריחה, בתורים כדי לקנות גז בישול לפי הקצבה. נהגי מכוניות נאלצים לחצות את הגבול ללבנון כדי לקנות שם דלק – ואז מכפילים את התעריף שלהם. נהגים נראים נאלצים לעצור בצד הדרך משום שמכלי הדלק שלהם ריקים.

 

המחסור הוא ברובו הגדול תוצאה של הסנקציות שהטיל המערב על סוריה והסנקציות שהטילה ארה"ב על איראן, בעלת בריתה הקרובה. המחסור הזה הוביל לביקורת ציבורית נרחבת נדירה על ממשלתו של הנשיא בשאר אסד, דווקא בשעה שנראה כי המשטר הצליח לדכא כמעט לחלוטין את המרידה נגד שלטונו, שנמשכה שמונה שנים והתפתחה למלחמת אזרחים אכזרית.

 

המערב, נזכיר, הטיל סנקציות על משטר אסד אחרי שזה פתח במבצע דיכוי אלים נגד המפגינים שהתקוממו נגדו בראשית ימי "האביב הערבי", בשנת 2011. הסנקציות הללו פגעו קשות בתעשיית הנפט המקומית, שבעבר סיפקה 20% מהכנסות הממשלה. במהלך שנות המלחמה נפלו שדות הנפט המרכזיים של סוריה לידי דאעש והמורדים הכורדים הזוכים לתמיכת ארה"ב. איראן סייעה בשנים האחרונות לסוריה להתמודד עם המחסור בנפט, ורוסיה, גם היא בעלת ברית חשובה של אסד, עזרה לסורים להתמודד עם המחסור בגז בישול.

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
(צילום: AFP)

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
(צילום: AP)

אלא שנראה כי לאחרונה הסיוע האיראני פחת בעקבות חידוש הסנקציות הקשות של ארה"ב על טהרן, עם פרישתה של וושינגטון מהסכם הגרעין עם איראן בהוראת דונלד טראמפ. בנובמבר האחרון הוסיף משרד האוצר האמריקני רשת של חברות רוסיות ואיראניות לרשימה השחורה שלו בגין העברת נפט לסוריה, והזהיר כי מי שיפר את הסנקציות הללו מסתכן בהשלכות משמעותיות. גורמים סורים רשמיים אומרים שייבוא הנפט נעצר באוקטובר והם קראו לתושבים לגלות סבלנות.

 

לפני המלחמה הפיקה סוריה 350 אלף חביות נפט ביום וייצאה יותר ממחציתן. לדברי מוסטפה חסוויה, ראש החברה הממשלתית להפצת נפט, כעת מייצרת סוריה רק כ-24 אלף חביות ביום, וזה מספיק רק למילוי חלק קטן מצרכיה הפנימיים. "זו מלחמה כלכלית מרושעת נגדנו", טען בריאיון לרשת "אל-איחבארייה".

 

מוקדם יותר החודש הגבילה הממשלה את צריכת הדלק למכוניות פרטיות ל-120 ליטר בחודש. אתמול הודיעה כי מעתה יוּתר לכל נהג לקנות עד 20 ליטר בלבד בכל חמישה ימים. לכל בית אב מותר לקנות מכל גז של שמונה קילוגרם בכל 23 ימים. תחנות דלק קיבלו הוראה להישאר פתוחות מסביב לשעון, אבל רבות מהן אינן מסוגלות לכך.

 

פקידי ממשל עוקפים בתור לדלק

גורמים רשמיים טוענים כי הסנקציות הן הסיבה למשבר הדלק, אבל סורים רבים מפנים אצבע מאשימה דווקא לניהול הכושל של הממשלה ולשחיתות. הטיפול של ממשלת סוריה במשבר עורר ביקורת נרחבת, גם בתקשורת הממלכתית ובפרלמנט.

 

לפי "סוריה כאן", עמוד פייסבוק אנונימי המדווח על עניינים כלכליים באזורים שבשליטתו של משטר אסד, פקידי ממשל עוקפים אחרים בתור כדי למלא את מכלי הדלק שלהם וממלאים יותר דלק מהמותר. בעמוד נמתחה ביקורת על סיור של שר הנפט שתועד ושודר בטלוויזיה ושנועד להציג פעילות נורמלית לכאורה בתחנות הדלק. לדברי המבקרים, הסיור הזה הציג את המשבר כחמור פחות מכפי שהוא באמת. מאז הביקורת הזו הורתה הממשלה לקצץ בחצי את הקצבת הדלק לכלי רכב ממשלתיים.

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
(צילום: AP)

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
(צילום: AP)

כשבעמוד פייסבוק נוסף, "האשטאג סוריה", דווח על עלייה צפויה במחירי הדלק המסובסד, האשימו אותו גורמי ממשל בזריעת בהלה וביצירת תורים של אנשים מבוהלים בתחנות הדלק. אנשי העמוד סירבו למחוק את הדיווח וקראו לממשלה להגיב במקום לאיים. מנהל העמוד נעצר, והמעצר גרר ביקורת ציבורית נדירה מצד חברי פרלמנט ועורכים של עיתונים המשמשים בדרך כלל כשופרו של המשטר.

 

"זה מעורר גיחוך", אמר נחלא עיסא, פרופסור לתקשורת, לרשת "אל-איחבארייה" כשעומת עם הטענה שעמוד הפייסבוק הוא האשם. "שום שמועה, גדולה או קטנה, לא יכולה להיות אחראית למצב שאנחנו נמצאים בו".

 

מצב המשאבים של המשטר הורע עוד יותר בעקבות הצורך לסבסד דלק לתושבי האזורים שצבא אסד כבש מידי המורדים בשנים האחרונות. לפי האו"ם, שמונה מכול 10 סורים חיים כעת מתחת לקו העוני, ורבים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות אפילו את הדלק המסובסד.

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
(צילום: AP)

הקשיים הכלכליים והזעם על השחיתות הממשלתית היו מהגורמים העיקריים שהציתו את ההתקוממות העממית בסוריה בשנת 2011. כעת אומר ג'יהאד יזיגי, כלכלן והעורך הראשי של The Syria Report, כי המחסור בדלק ובגז הוא החמור ביותר שאיתו התמודד המשטר אי פעם. לדבריו כדי להתמודד עם המצב צפוי המשטר להגביר את ההישענות על נפט מוברח מעיראק. מומחים מעריכים שדמשק קונה כ-20% מהדלק שלה ממתווכים באזורים הכורדיים של סוריה.

 

דני מאקי, עיתונאי סורי מלונדון שנמצא כעת בדמשק, אומר שהזעם הולך וגובר שוב על רקע ההרעה במתן השירותים. "זה סיר לחץ", הוא מזהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אין כסף אפילו לדלק המסובסד. הברז האיראני נסגר
צילום: AFP
מומלצים