שתף קטע נבחר

מי יכסה את החובות של המפלגות שלא נכנסו לכנסת?

הימין החדש, גשר וזהות השקיעו סכומי עתק בקמפיין, אבל לא עברו את אחוז החסימה ולא יקבלו מימון מפלגות. את החובות הם יכסו באמצעות ערבויות שחתמו להם תומכים. מי האנשים הללו? ומה הסכומים שעליהם התחייבו?

 

משה פייגלין נפתלי בנט אורלי לוי (צילום: חורחה נובומינסקי, מוטי קמחי, יאיר שגיא)
משה פייגלין, נפתלי בנט ואורלי לוי אבקסיס(צילום: חורחה נובומינסקי, מוטי קמחי, יאיר שגיא)

שלוש מפלגות חדשות במערכת הבחירות הנוכחית גייסו ערבויות אבל לא עברו את אחוז החסימה: הימין החדש, זהות וגשר. הערבויות נועדו לכסות על חובות הקמפיין, כשהמחשבה העיקרית היא לעבור את אחוז החסימה ולקבל את המימון המיוחל.

 

עכשיו כשהן אחרי קמפיין בחירות שלא צלח, קשה לראות איך המפלגות יגייסו את התרומות הנדרשות לכיסוי חובותיהן. בנוסף יש הגבלה על קבלת תרומות – אדם פרטי יכול לתרום רק עד 11.5 אלף שקל. המשמעות היא או גיוס לא סביר של תרומות מגורמים רבים או חילוט הערבויות.

 

אם המפלגות היו עוברות את אחוז החסימה, המדינה הייתה מממנת להן באופן חלקי את העלויות. כל חבר כנסת מקבל מימון מפלגות של 1.384 מיליון שקל. בנוסף כל סיעה מקבלת בכל חודש, בהתאם לגודלה, יותר מ-80 אלף שקל לכל ח"כ וסכום נוסף של 83 אלף שקל.

 

מכיוון שהמפלגות קיבלו מספר נכבד של קולות (כולן קיבלו יותר מאחוז אחד של הקולות הכשרים), הן זכאיות בכל מקרה לקבל מהמדינה מימון למסע הבחירות שלהן על סך 1.384 מיליון שקל. אלא שלפי ההערכות, המפלגות הוציאו במהלך קמפיין הבחירות סכומים גבוהים בהרבה.

 

 

על פי הדיווח ב"כלכליסט", בימין החדש ובזהות השקיעו בקמפיין 7-6 מיליון שקל ואילו בגשר השקיעו כ-3 מיליון שקל. המשמעות היא שפרט לסכום הקטן יחסית של תרומות שכל מפלגה קיבלה טרם הבחירות, מרבית הסכום ימומן מכספי הערבויות שהועמדו על ידי אנשים שונים לרשות המפלגות.

 

לקראת הבחירות גייסה הימין החדש קצת יותר משבעה מיליון שקל, מתוכם שישה מיליון ו-750 אלף שקלים בערבויות. הערבים העיקריים של המפלגה הם אריאל קור מירושלים, שהציב ערבות של לא פחות משלושה מיליון שקל; טל דוד מנורדיה, שהעמיד מיליון שקלים וחצי; ויונתן גרינוולד מירושלים שהעניק למפלגה ערבות של מיליון שקל. גם יו"ר המפלגה נפתלי בנט העמיד ערבות בסך מאות אלפי שקלים מכיסו הפרטי.

 

אורלי לוי-אבקסיס ומפלגתה גשר גייסו בסך הכל קצת יותר משלושה מיליון ורבע שקל בתרומות וערבויות. קרוב לשלושה מיליון שקלים מהסכום הועמד כערבות.

באופן מפתיע, את התרומה האחרונה שקיבלה המפלגה היא רשמה חמישה ימים לאחר מועד הבחירות. 11.5 אלף שקל, הסכום המקסימלי לתרומה מאדם פרטי.

 

שניים מהתורמים המשמעותיים ללוי-אבקסיס הם ברוך שיינברג ואליהו גרידיש, שהעמידו לרשותה ערבות של מיליון שקל כל אחד. דדי פרלמוטר, סגן נשיא אינטל העולמית לשעבר ומספר 2 ברשימת גשר, העניק ערבות של מאות אלפי שקל.

 

מפלגת זהות של משה פייגלין, שהייתה הכוכב העולה של מערכת הבחירות והתרסקה באותה מהירות שעלתה, החלה לגייס תרומות כבר ב-2015. המפלגה גייסה תרומת וערבויות בסך כולל של כ-2.8 מיליון שקל, מתוכם כ-2.3 מיליון שקלים בערבויות.

 

שלושה שבועות בלבד לפני הבחירות, גייסה המפלגה ערבות משמעותית של קצת יותר ממיליון שקל מיהושע פרקוביץ מרעננה. נוסף אליו, משה ודורתי מרום מתל אביב סיפקו ערבות בסכום של 600 אלף שקל, ועוד כ-362 אלף שקלים גויסו בערבות מאברהם שמעון אלברט לוי מהרצליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובומינסקי, מוטי קמחי, יאיר שגיא
משה פייגלין, נפתלי בנט ואורלי לוי אבקסיס
צילום: חורחה נובומינסקי, מוטי קמחי, יאיר שגיא
מומלצים