שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מחקר ענק חושף: איזו כמות בשר יומית מסרטנת?
    חוקרים בריטיים שניתחו ממצאים מיותר מחצי מיליון איש, מצאו שגם כמות יומית קטנה של בשר אדום ובשר מעובד, מגבירה משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. איזה בשר נמצא המסרטן ביותר, ואיך תוכלו למנוע את הסכנה?

    גם כמויות קטנות של בשר אדום ומעובד מגבירה משמעותית את הסיכון לסרטן: כך מגלה מחקר חדש שנערך בבריטניה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה. המחקר אותו ערכו מדעני אוניברסיטת אוקספורד, ושמומן על ידי המרכז לחקר הסרטן בבריטניה, מוסיף עדות נוספת לפרסומים קודמים על סכנת הסרטן מצריכת בשר אדום ומעובד.

     

    החוקרים ניתחו נתונים מקרוב לחצי מיליון איש שנכללו במחקר בריטי נרחב. במהלך שש שנות המחקר, לקו בסרטן המעי הגס 2,609 נחקרים. מעיבוד הנתונים מצאו החוקרים שעל כל 10 אלף איש במחקר שצרכו 21 גרם ליום של בשר אדום ומעובד, 40 אובחנו בסרטן המעי הגס.

     

    עוד עלה מהמחקר שעל כל 10 אלף נחקרים שצרכו 76 גרם של בשר מעובד או אדום ליום, 48 אובחנו כחולי סרטן המעי הגס. אחד הבשרים המסוכנים ביותר שנמצא היה בייקון: אכילת 3 רצועות של בשר חזיר ליום, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן ב-20%.

     

    סטייק בשר על האש (צילום: shutterstock)
    בישול בטמפרטורה גבוהה. מעלה הסיכון לסרטן(צילום: shutterstock)

     

     

    אם כן, כמה בשר הוא יותר מדי? התשובה לכך עדיין לא ברורה. לדברי מרכז חקר הסרטן בבריטניה, ניתן למנוע 5,400 מקרי סרטן מעי גס על כל 41,804 מקרים המתרחשים שם בשנה, אם אנשים היו נמנעים לחלוטין מצריכת בשר מעובד.

     

    ומה עם צריכה מסוימת של בשר? אין בעולם המלצות גורפות להימנע כליל מצריכת בשר, שהוא בעל יתרונות רפואיים משמעותיים, הכוללים תרומת ברזל וחלבונים. עם זאת, בשר מעובד, הכולל נקניקיות, נקניקים, ובייקון, כבר הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כבעלת פוטנציאל סרטן שעדיף להימנע ממנו.

     

     

    בשר ( )

    הסכנה: כימיקלים המעורבים בתהליכי ייצור

    על פי ההשערות, כימיקלים המעורבים בתהליך ייצור הבשר המעובד, הם ככל הנראה אלה שמגבירים את סכנת הסרטן. גם בישול בטמפרטורה גבוהה כמו על האש, יוצר אף הוא כימיקלים קרצינוגניים העלולים לגרום לסרטן.

     

    באשר לבשר אדום כמו בקר, כבש וחזיר, מעריכים חלק מהחוקרים שחלבונים המעניקים לבשר את צבעו האדום, עשויים לפגוע במעי ולגרום לתהליכים המגבירים את הסיכון להיווצרות גידולים סרטניים.

     

    בישראל מאובחנים מדי שנה כ-3,000 ישראלים בסרטן המעי הגס, כ-1,300 מתים מדי שנה מהמחלה. ישראל נמצאת במקום ה-35 בתחלואה מסרטן המעי הגס מקרב 36 מדינות ה-OECD, ובמקום ה-31 בתמותה מהמחלה.

     

    זאת בזכות האבחון המוקדם הכולל דם סמוי בצואה המתבצע בקופות החולים מגיל 50, ובדיקת קולונוסקופיה שאמנם אינה באופן רשמי בסל התרופות, אך ניתנת לכל אדם מעל גיל 50 המבקש זאת, ולאלה הנמצאים בקבוצת סיכון למחלה.

     

    סימני האזהרה לסרטן המעי הגס הדורשים בדיקות כוללים דם טרי בצואה, שינויים בהרגלי היציאות במיוחד מעל גיל 50 הנמשכים מספר שבועות (שלשול ממושך, עצירות), כאבי בטן תחתונה הנמשכים מספר שבועות, וחום ממושך.

     

    כך תזהו: אבחון סרטן המעי הגס

     


     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים