שתף קטע נבחר

מחקר חדש: סוג המזונות הזה מעלה את הסיכון לסרטן

חוקרים בצרפת מצאו כי צריכה מוגברת של מזונות "אולטרה-מעובדים" מעלה את הסיכון ללקות בסרטן. ברשימת המזונות נמצאים לחם ארוז, אבקת חלבון, חטיפים, ממתקים, חטיפי עוף - ומזונות נוספים

סיבה נוספת לאכול מזון טבעי וטרי: מחקר נוסף מגלה כי מזונות ומשקאות "אולטרה-מעובדים" מעלים את הסיכון לחלות בסרטן. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת הבריטי BMJ.

 

החוקרים, מאוניברסיטאות בצרפת וברזיל, ניתחו נתונים משאלוני תזונה שמילאו כמעט 105 אלף מבוגרים בריאים במסגרת "Nutrinet-Sante study" - מחקר תזונה ארצי מתמשך בצרפת. החוקרים מצאו כי לאחר חמש שנים, 2,228 מהנבדקים אובחנו כלוקים בסרטן, בהם 739 חולות סרטן שד, 281 חולי סרטן ערמונית ו-153 מקרי סרטן המעי הגס והחלחולת.

 

כל עלייה בצריכה, מעלה את הסיכון לסרטן. מזון אולטרה-מעובד (צילום: shtterstock) (צילום: shtterstock)
כל עלייה בצריכה, מעלה את הסיכון לסרטן. מזון אולטרה-מעובד(צילום: shtterstock)
 
הנתונים הראו כי כל עלייה של 10% בכמות צריכת המזונות והמשקאות האולטרה-מעובדים, הייתה קשורה לעלייה של 12% בסיכון ללקות בכל סוגי הסרטן, ולעלייה של 11% בסיכון ללקות בסרטן השד..

 

בין המזונות שנחשבים "אולטרה-מעובדים", כתבו החוקרים, אפשר למצוא לחמים ארוזים, חטיפים ארוזים, ממתקים וקינוחים תעשייתיים, משקאות מוגזים וממותקים, חטיפי עוף, בשר או דג מטוגנים (נאגטס), בשר משומר בחומרים שאינם מלח, אטריות ומרקי אינסטנט, ארוחות קפואות, מזונות עתירי סוכר, שמן ושומן ואבקות חלבון.

 

עוד כתבות:

הכימיקלים המסוכנים שפולטים קופסאות שימורים ומוצרי קוסמטיקה

דו"ח חושף: אלו 7 הגורמים החדשים שהתגלו כמסרטנים

התרופה המוכרת שמעלה את הסיכון לסרטן הקיבה ב-250%

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

בין המזונות שנחשבו "מעובדים במידה", ולא נמצא כי הם העלו את הסיכון לחלות בסרטן, מנו החוקרים ירקות משומרים, פירות יבשים מסוכרים, קטניות קפואות ומשומרות, אורז, פסטה, ביצים, בשר ודגים משומרים במלח, גבינות ללא עמילן מעובד ולחם טרי שאינו ארוז.

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)
 

לחוקרים עדיין לא ברור אילו מרכיבים במזון המעובד גורמים לחלוקה מוגברת של תאי הגוף המובילה להתפתחות גידולים סרטניים. אפשרות אחת שהועלתה היא שכימיקלים שבמזון המעובד ובמשקאות הממותקים והמוגזים גורמים לתאי הגוף לצאת מבקרת שליטה ולהפוך לתאים סרטניים.

 

אפשרות נוספת היא שאורח החיים ה"יושבני" שנמצא אצל אלה שהרבו במזונות מעובדים, שכלל צריכה של מזון עתיר שומן ומלח ודל בפירות ירקות ובפעילות גופנית, תרם כשלעצמו להתפתחות הגידולים הסרטניים. 

 

המלצת התזונאית: הכי טוב להכין לבד

"אנחנו יודעים כבר שנים שמזונות מעובדים מסוכנים לבריאות", אומרת הדיאטנית הקלינית נעמה ליאון, "מחקרים קודמים הראו בבירור שמזונות מעובדים כמו נקניקיות, המבורגרים, קבבים, עוגות ועוגיות קנויות, רטבים מוכנים - כולם בעלי פוטנציאל לגרום לשורה של נזקים בריאותיים, מהשמנה ועד מחלות לב, יתר לחץ דם - וגם סרטן.

 

"בעבר אף הוכח קשר ישיר בין צריכת בשר אדום לבין סרטן המעי הגס. המחקר הנוכחי נותן הצצה נוספת אל הקשר שבין מזונות 'אולטרה-מעובדים' ובין סרטן. גם כשהחוקרים הסירו משתנים שעלולים היו להטות את התוצאות, כמו למשל עודף מלח במזון וחומרי שימור, התוצאות נותרו על כנן, מה שנותן הוכחה נוספת לכך שאנחנו צריכים לחשוב היטב על מה אנחנו מכניסים לפה, לדאוג שהתזונה שלנו תהיה טבעית יותר ולהעדיף מזונות שפחות עוברים במפעל".

 

-על מה חשוב להקפיד?

"כדאי לשלב יותר פירות וירקות וקטניות ולהתרחק ממוצרים שברשימת הרכיבים שלהם מופיעים צירופי אותיות ושמות שאנו לא מכירים, כי חלק מהם עלולים להיות חומרים עם פוטנציאל מסרטן. אבל הכי מומלץ - להכין את המזון שלנו בעצמנו, ואז אנו יודעים מה הוכנס אליו".

 

מזון מעובד: היסטוריה של סיכון מוגבר לסרטן

מחקרים קודמים כבר קשרו כימיקלים במזונות מעובדים לבין סיכון מוגבר ללקות בסרטן ובעיות בריאות אחרות. ארגון הבריאות העולמי כבר הכריז כי בשרים מעובדים הכוללים כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחמה, שימור, עישון ותסיסה, חשוד כמסרטן. בין הבשרים האלה נמצאים נקניקיות ובשר כבוש.

 

כימיקל אחר במזון החשוד כמסרטן הוא טיטניום דיוקסייד המוסף למוצרים לבנים כמו מסטיקים עוגיות ומשחות שיניים. כימיקל נוסף, BPA, בתעשיית הפלסטיק, נקשר אף הוא בעבר לסיכון מוגבר לשורה של בעיות בריאותיות.

 

בשנת 2015 הזהיר האיגוד הבריטי לבטיחות מזון, כי נמצאו כמויות גבוהות מאוד של החומר אקרילאמיד בטוסטים וצ'יפס, חומר החשוד כמסרטן. אקרילאמיד הוא תוצר לוואי של תהליכי אפייה בישול וטיגון. הוא נוצר כאשר מזונות עמילניים מבושלים בטמפרטורות גבוהות, מעל 248 מעלות פרנהייט - 120 מעלות צלזיוס. מזונות יכילו כמויות גדולות יותר של אקרילאמיד, כאשר הם מתבשלים נאפים או מטוגנים משך זמן רב יותר בטמפרטורות גבוהות. הכימיקל נוצר ומשתחרר מהמזון גם כאשר הוא מעובד על הגריל.

 

מחקרים נוספים הראו כי תזונה עתירת שומן ומלח ודלה בסיבים תזונתיים מגבירה את הסיכון לשורה של סוגי סרטן. עוד הוכח כי צריכת מזונות העשויים על גחלים מגבירה אף היא את הסיכון לסרטן.

 

אלו עוד מזונות מגבירים את הסיכון לסרטן? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttrstock
ממתקים ומזונות מתועשים. סיכון גבוה לסרטן
צילום: shuttrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים