שתף קטע נבחר

מבצע "החזרת צבים" בעמק הצבאים בירושלים

בחברה להגנת הטבע קוראים לציבור "להזדכות" על צבי יבשה מוגנים המוחזקים בבית כחיות מחמד בניגוד לחוק ולהשיבם לתחנת איסוף מיוחדת בעמק הצבאים בירושלים, במתכונת דומה להחזרת ציוד צבאי, ללא ענישה או נקיטה בצעדים משפטיים. במהלך פסח יוקם מתחם קליטה מיוחד לצבים, במטרה להשיב את הפרטים הבריאים בחזרה לטבע

 

 

בפסח הקרוב יוקם בפארק עמק הצבאים בירושלים מתחם מגורים ייחודי שיאוכלס בדיירים שנמצאים בסכנת הכחדה בישראל: צב היבשה המצוי.

 

בפארק הירושלמי קוראים לציבור להביא למתחם צבי יבשה אותם הם מחזיקים בבית כחיות מחמד, בניגוד לחוק, וזאת במטרה לאפשר להם תנאי מחייה מתאימים.

 

צב יבשה מצוי (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
צב יבשה מצוי(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)

"כשצב נלקח הביתה, הוא חווה משבר גדול. בניגוד לנאמר בספרי ילדים, השריון אינו 'בית על הגב', אלא רק כסות קשה שמגנה על גוף הצבים מפני פגיעה. ביתו האמיתי של הצבים הוא הטבע, ועצם הלקיחה שמה אותם במצוקה עצומה ומהווה עבירה על החוק", מסבירה יעל המרמן סולר, מנהלת הפארק מטעם החברה להגנת הטבע.

 

בחברה להגנת הטבע מדגישים כי המבצע להשבת הצבים יתנהל בשיתוף עם רשות הטבע והגנים, במתכונת דומה להחזרת ציוד צבאי, ללא ענישה או נקיטה בצעדים משפטיים. מדובר ב"קבלת צבים", ללא שאלות או עונשים.

 

פארק הצבאים בירושלים (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פארק הצבאים בירושלים(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

הצבים שיגיעו, יעברו בדיקות של ווטרינר שיקבע האם ניתן להחזיר אותם לטבע, בהתאם למצבם הבריאותי. בתחילה ישהו במתחם סגור ולאחר מכן יושבו לטבע. אחד החששות של קבלת צבי יבשה שגדלו בבתים פרטיים הוא מבעיות בריאותיות עקב תזונה לא נכונה וחשיפה לא מספקת לשמש, שעלולה לגרום להם לבעיות בשיריון. כמו כן, ישנו חשש לזיהום גנטי של צבים המושבים לטבע.

 

צב יבשה מצוי (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
צב יבשה מצוי(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

 

צבים בסכנה

בישראל ישנם שני מיני צבים - צב יבשה מצוי וצב יבשה מדברי. איסוף הצבים בטבע פוגע למעשה בערך טבע מוגן והוצאתם משטחי המחייה הטבעיים שלהם, אובדן שטחי המחייה בעקבות הפיכתם לשטחי חקלאות ומגורים, וצמצום בשטחים הפתוחים בישראל מעמידים את צבי היבשה, בעיקר אלו המצויים במרכז וצפון המדינה, בסכנת הכחדה.

 

בנוסף לאיסוף הצבים מהטבע, פעילות של רכבי שטח וטרקטורונים היורדים מהשבילים ונוסעים בסבך דורסים צבים, אשפה בשטח מביאה להתרבות של עורבים, תנים וכלבים משוטטים, שחלקם שטורפים צבים בסביבות הערים.

 

צבאים ארצישראלים בפארק הצבאים (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
צבאים ארצישראלים בפארק הצבאים(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

הבית שלהם הוא בטבע הפתוח

צבים שמוחזקים בבתים ולא זוכים לתזונה מתאימה, אלא מקבלים חסה ושאריות מזון, עלולים לסבול מבעיות בריאותיות חמורות עקב מחסור לגישה למזון טבעי בדמות צמחי בר. היעדר גישה למזון טבעי יכולה לגרום לרככת ועיוותים חמורים בשריון, קריסה של מערכת החיסון, צבירה של מחלות בדרכי הנשימה, כמות גדולה של טפילי מעיים, סלמונלה ורגישויות שונות. בנוסף, גידול בבית מקשה על השבת הצבים בחזרה לטבע. 

 

ברשות הטבע והגנים מדגישים כי הצבים מוגדרים כחיות בר מוגנות שמקומם בטבע הפתוח. "כליאת צב בבית או בגינה היא עבירה על החוק וגורמת לצב נזק בלתי הפיך, לרבות איבוד היכולת לשרוד בטבע הפתוח. לכן חשוב לא לאסוף צבים מהטבע הביתה".

 

מתחם הצבים בפארק הצבאים (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
מתחם הצבים בפארק הצבאים(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
שני צבים ראשונים שהובאו למתחם (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
שני צבים ראשונים שהובאו למתחם(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

להביא את הצבים או לדווח - לא לשחרר לטבע

ראש העיר ירושלים, משה ליאון מסר כי "פארק הצבאים הוא מיזם ייחודי ששומר על הריאות הירוקות, החי והצומח ומהווה אבן רישא לתכנון העירוני. יהיו עוד שכמותו בירושלים".

 

יוזמי המבצע מדגישים כי "חשוב לדעת שיש להביא את הצבים אלינו ולא לשחרר אותם בעמק עצמאית". ניתן להביא את הצבים לפארק עמק הצבאים, אתר טבע עירוני השייך לעירייה ומנוהל ע"י החברה להגנת הטבע או לדווח למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.  

 

השתתף בהכנת הידיעה ארז ארליכמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע
צב יבשה מצוי
צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע
מומלצים