שתף קטע נבחר

בעקבות החשיפה על ריגול לטובת חמאס: סערה ברשות הפלסטינית

הפרסום ב- ynet ו"ידיעות אחרונות" בנוגע לסיכול מבצע חמאס לגיוס קציני ביטחון של הרשות הפלסטינית עורר הדים בעזה ובעולם הערבי. דובר מנגנוני הביטחון הפלסטיניים פרסם הודעת הכחשה - ובחמאס שומרים על שתיקה

חשיפת ynet  שלשום (ג') בנוגע לסיכול מבצע חמאס לגיוס קצינים במנגנוני הביטחון הפלסטיניים כ"חפרפרות" בשירות הארגון, עוררה סערה ברשות הפלסטינית ובעולם הערבי. גורם פלסטיני בכיר ברמאללה אמר ל-ynet כי הידיעה הפכה לשיחת היום במסדרונות השלטון, כיוון שמעטים ידעו על מבצע הסיכול שנשמר, כך מתברר, תחת מעטה חשאיות מוחלט. 

אסמאעיל הנייה ומנגנוני ביטחון פלסטינים (צילום: EPA, רויטרס)
איסמאעיל הנייה ומנגנוני הביטחון הפלסטיניים(צילום: EPA, רויטרס)

הרעש התקשורתי סביב גילוי המבצע אף אילץ את דובר מגנוני הביטחון הפלסטיניים, עדנאן דמירי, לפרסם הודעה שבה הכחיש את הפרסום. לדברי דמירי, בשנתיים האחרונות נעצרו רק שני אנשים בחשד שהדליפו מידע פנימי לחמאס.

 

אלא שעל-פי החשיפה, שהתבססה על כמה מקורות שונים, במבצע הסיכול נעצרו למעלה מעשרים קצינים ואנשי מנגנוני הביטחון השונים וכן גורמים שעבדו במשרדים רגישים אחרים ברשות הפלסטינית. כל המעורבים נכלאו בבתי הסוהר של הרשות. בחמאס שמרו על שתיקה מוחלטת ולא התייחסו לחשיפה.

 

על פי הפרסום, בשנה האחרונה הצליח חמאס לחדור למנגנוני הביטחון של הרשות במבצע רחב היקף ולגייס לשורותיו קצינים שעובדים בהם. מדובר בתוכנית מורכבת שנהגתה על ידי הנהגת חמאס בעזה ובחו"ל אשר כבר יצאה אל הפועל ונחשפה לפני כמה חודשים.

 

 

איומים וכספי פיתוי: כך גייס חמאס "חפרפרות" במנגנוני הביטחון הפלסטיניים

כמה מקורות רמי דרג ברשות הפלסטינית מסרו ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" כי התוכנית של חמאס נחשפה על ידי המודיעין הצבאי הפלסטיני – אחד ממנגנוני הביטחון אשר אחראי בין היתר על סיכול ריגול. אחרי חשיפתה, עודכנו כל ראשי מנגנוני הביטחון ונפתחה חקירה חשאית וממודרת שמטרתה היתה לגלות את כל אנשי המנגנונים שפועלים בגדה המערבית וגויסו על ידי חמאס.

 

מנגנוני הביטחון הפלסטיניים אחראים בין היתר על התיאום הביטחוני הרגיש מול ישראל, ועל סיכול תשתיות צבאיות ואזרחיות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי בגדה המערבית.

 

על פי אותם מקורות, הקצינים שגויסו לחמאס התבקשו להעביר לעזה מידע רגיש על התוכניות השונות של המנגנונים, וכן על פעולות ומבצעים מתוכננים נגד תשתיות חמאס בגדה המערבית. חלקם התבקשו לזרוע מידע שקרי כדי לשבש את תמונת המודיעין, ולהעמיק ולנצל מאבקי כוחות שקיימים בין גורמים בכירים במנגנונים.

 

החקירה העלתה כי חמאס הצליח לחדור לכמה מנגנונים במקביל, חלקם רגישים יותר וחלקם פחות. בין היתר נחשפו קצינים פלסטיניים שגויסו לחמאס מהמודיעין הכללי והביטחון המסכל, שהם המנגנונים החשובים והרגישים ביותר ומקבילים בתפקידם לשב"כ הישראלי, וגם לכוחות הביטחון הלאומי, למודיעין הצבאי, למשטרה הפלסטינית ולהגנה האזרחית (המקבילה הפלסטינית לכיבוי והצלה).

 

המקורות ציינו כי שיטות הגיוס של חמאס היו מגוונות. חלק מהקצינים הפלסטינים גויסו משום שיש להם משפחות ברצועת עזה, וחמאס הפעיל עליהם לחץ דרך מעצר של קרוביהם. חלקם פותו באמצעות שוחד כספי.

 

במסגרת החקירה עצרו המנגנונים מספר קצינים ואנשי מנגנונים שהודו כי גויסו על ידי חמאס. כל המעורבים שנעצרו נכלאו בבתי הכלא של הרשות הפלסטינית. דבר מעצרם נשמר בסוד. אבו מאזן וההנהגה הבכירה ברמאללה עודכנו כל הזמן לאורך פרטי החקירה.

 

ככל הידוע, הרשות הפלסטינית הצליחה לסכל את התוכנית. אולם לדברי מקורות אחרים, חמאס מנסה לנצל כיום את העובדה שפקידי הרשות הפלסטינית, ובכללם אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים, מקבלים רק 50% משכרם בעקבות חוק קיזוז כספי המסים הפלסטינים על-ידי ישראל בגין תשלום למשפחות מחבלים וסירובה של הרשות הפלסטינית לקבל לידיה מלוא הסכום החודשי.

 

אותם מקורות מסרו כי חמאס מנסה לפתות אנשי מנגנונים באמצעות מתן מענקים של מאות דולרים מדי חודש, בתקווה שחלקם יגלו מחויבות לארגון ולבקשותיו. המענקים הללו הופכים להיות משמעותיים יותר כעת, לפני חודש הרמדאן שבו ההוצאות המשפחתיות של משק הבית הפלסטיני גדלות באופן ניכר, ומכאן גדל גם הסיכון שחמאס יצליח לנצל את המצוקה לצרכיו.

 

בנוסף, מביעים לאחרונה אנשי מנגנונים את תסכולם בשיחות סגורות על כך שישראל מענישה את הרשות הפלסטינית שפועלת לשמירת השקט בגדה המערבית, כאשר במקביל היא מעניקה לחמאס הקלות משמעותיות בתמורה לכך שבארגון יפסיקו עם הפעילות האלימה ואת שיגור הרקטות מעזה. גורם ביטחוני פלסטיני בכיר הזהיר שהתסכול הזה עשוי לייצר צירי התנגדות בתוך המנגנונים נגד המשך הפעילות היעילה שמתקיימת כיום בינם לבין כוחות הביטחון הישראלים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מנגנוני הביטחון הפלסטיניים
צילום: gettyimages
מומלצים