שתף קטע נבחר

הנשיא על שחרור האסירים: קיבלנו אישור ממנדלבליט למהלך

אחרי פרסום זהות שני האסירים שישוחררו בעקבות השבת גופתו של נעדר סולטן יעקוב זכריה באומל, התייחסו בלשכת ריבלין לנושא: "פנינו לקבלת חוות דעת מהיועץ המשפטי לממשלה. המהלך אושר - והנשיא הפעיל את סמכותו לחנינה". השרה שקד הצטרפה לדברים

 

זידאן טויל חמיס אחמד (צילום: עמית מגל)
(צילום: עמית מגל)

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין התייחס הערב (שבת) לאישור החנינה שהוענק לשני האסירים - זידאן טויל וחמיס אחמד - בהמשך להשבת גופתו של נעדר סולטן יעקוב זכריה באומל. מבית הנשיא נמסר כי הנושא אושר בידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

 

"משהגיע הנושא אל שולחנו של הנשיא ובשל הנסיבות", נמסר, "פנתה מחלקת החנינות של בית הנשיא לקבלת חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה לאישור המהלך. משהמהלך אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה - הפעיל הנשיא את סמכותו לחנינה על פי חוק יסוד נשיא המדינה".

 

 

גם שרת המשפטים איילת שקד אמרה הערב בחגיגת המימונה במבשרת ציון, כי "משרד המשפטים ובית הנשיא היו מעורבים במהלך. הכול נעשה בהתאם לחוק ובאישור היועץ המשפטי לממשלה". ממשרד המשפטים נמסרה תגובה רשמית, שבה נאמר כי "כמה ימים לאחר טקס קבורתו של חלל צה"ל זכריה באומל ז"ל, התבקש היועץ המשפטי לממשלה על-ידי גורמי ממשל לחוות את דעתו בעניין האפשרות לשחרור שני אסירים סורים המוחזקים בישראל באמצעות חנינה מנשיא המדינה, כמחווה של רצון טוב.

 

"לנוכח מכלול עובדות ונסיבות המקרה הייחודיות, כפי שהדברים הוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה, נקבע כי בנסיבות העניין אין מניעה משפטית לפעול לשחרור בדרך הזו". 

נציגי סיעת העבודה עם הנשיא ריבלין (צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90)
הנשיא ראובן ריבלין(צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90)

 

איילת שקד ראיון אולפן (צילום: מוטי קמחי)
איילת שקד(צילום: מוטי קמחי)

 

אביחי מנדלבליט בועדה לענייני ביקורת המדינה (צילום: גיל יוחנן)
אביחי מנדלבליט(צילום: גיל יוחנן)

 

מוקדם יותר היום, אחרי שנחשפו פרטי עסקת שחרור - פורסמה זהות השניים שישוחררו. כאמור,  מדובר בחמיס אחמד (35), פעיל פת"ח ותושב מחנה הפליטים ירמוכ שבסוריה. הוא נתפס באפריל 2005 בגין נסיון לבצע פיגוע הסתננות לבסיס צה"ל בדרום רמת הגולן ופגיעה בחיילים. לאחר שאחד מקציני צה"ל הצליח להשתלט עליו, נעצר אחמד וסיפר שתכנן לחטוף חייל. הוא נשפט למאסר עד שנת 2023.

 

האסיר הנוסף הוא זידאן טויל (57), תושב ח'דר שבסוריה, שכלוא בישראל לאחר שהורשע בהברחת סמים. טויל עצור מיולי 2008 וצפוי היה להשתחרר ביולי הקרוב.

 

הבוקר אישרה ישראל כי הוחלט על שחרור שני אסירים מהכלא. גורם ישראלי רשמי טען כי ההחלטה התקבלה לאחר החזרת הגופה. "רק לאחר השבת גופת באומל החליטה ישראל בימים האחרונים על שחרור שני אסירים כמחווה של רצון טוב. הנושא לא עלה מראש", אמר.

 

 

הקבינט המדיני-ביטחוני לא דן בשחרור האסירים בתמורה לשחרורו של באומל, וכמובן שגם לא קיבל החלטה בנושא. גורם ממשלתי הסביר כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אישר שבנסיבות העניין אין צורך באישור הממשלה. הנושא טופל על ידי משרד המשפטים ובית הנשיא, שהעניק למעשה את החנינה שאפשרה את שחרורם של השניים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ב מוסקבה (צילום: AFP)
נתניהו ופוטין(צילום: AFP)

גורמים המעורים בנושא הסבירו כי היועץ מנדלבליט לא מנע את שחרור האסירים ללא אישור ממשלתי כי עקב פרמטרים של דחיפות, חשאיות ורגישות. תיקון לחוק הממשלה שהגישו השרים זאב אלקין ואיילת שקד קובע כי כל עסקת חילופי שבויים דורשת את אישור הקבינט, אלא אם יש עילות שלא דורשות זאת - כפי שסבר היועץ המשפטי לממשלה במקרה זה.

 

בראיון לרשת RT התייחס השליח המיוחד של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לענייני סוריה, אלכסנדר לברנטייב, להשבת גופת באומל שהוגדר כנעדר מאז מלחמת לבנון הראשונה והבהיר: "הפעולה הזאת לא הייתה חד-צדדית - ישראל קיבלה החלטה, אותה תצטרך לבצע בהמשך, והיא לשחרר חלק מהאזרחים הסורים שנמצאים בבתי הכלא בישראל. זו הייתה פעולה בעלת אינטרס עבור הצד הסורי. אנחנו לא נעשה שום דבר שנוגד את האינטרסים של סוריה, אלא רק דברים שמשרתים אותם".

 

 

לפני שלושה שבועות נטמן באומל בבית העלמין הצבאי בהר הרצל, 37 שנים אחרי שהוכרז כנעדר בעקבות קרב סולטן יעקוב. לפי דיווחים ערביים, הגופה נמצאה במחנה הפליטים ירמוכ ליד דמשק: "למעשה היה מדובר בסדרת מבצעים של הצבא הרוסי בליווי צה"ל, אחרי שיתוף פעולה בין זרועי בישראל בין השב"כ, אמ"ן והמוסד", אמרו בצה"ל. "לישראל הובאו כמה גופות דרך רוסיה ובמהלך בדיקתן זוהתה באופן ודאי גופתו של באומל ז"ל".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
זידאן טויל (מימין) וחמיס אחמד
צילום: עמית מגל
מומלצים