שתף קטע נבחר

"מתחייב/ת אני": הכנסת ה-21 יוצאת לדרך

120 ח"כים, מתוכם 49 חדשים, ייכנסו היום בדלתות המשכן, יצהירו אמונים למדינת ישראל ויתחילו את דרכם הציבורית בפוליטיקה הישראלית. איזה שיא צפוי לשבור היו"ר יולי אדלשטיין וכמה נציגים להט"בים יכהנו? כל מה שצריך לדעת על הכנסת החדשה

 

אחרי פגרת הבחירות והשיפוץ במליאה, 120 חברי כנסת, מתוכם 49 נבחרים חדשים, ייכנסו היום (ג') בדלתות המשכן וייקחו חלק במושב הפתיחה של הכנסת ה-21. ב-16:00 תכריז מזכירת הכנסת: "כבוד הנשיא"; לאחר מכן יישמעו שלוש תרועות חצוצרה שילוו את נשיא המדינה ראובן ריבלין ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין - שיפתחו את הישיבה הראשונה של הכנסת החדשה. 

 

מאות מבני משפחותיהם של הנבחרים, כמו גם בכירים רבים בשירות המדינה, ימלאו את היציעים, ולאחר דברי הפתיחה והקראת נוסח הצהרת האמונים ("אני מתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל ולמלא באמונה את שליחותי בכנסת") - יקומו חברי הכנסת לפי סדר הא'-ב' ויצהירו: "מתחייב/ת אני".

120 חברי כנסת ()
120 חברי הכנסת
 

האירועים היום יחלו כבר בשעה 08:00 בבוקר, אז ייפרש שטיח אדום לכבוד הח"כים שיושבעו, עליו ילכו בהגיעם למשכן. בשעה 15:00 יחל טקס קבלת הפנים לנשיא ברחבת הכנסת, בנוכחות כלל הח"כים ומשפחותיהם. לראשונה, יקבל משמר הכבוד של משמר הכנסת את הנשיא, באמצעות מצעד כבוד, על רקע מארש שתנגן תזמורת צה"ל. את הנשיא ילוו גם שיירת אופנועים ופרשים על סוסים.

 

בכנסת מציינים כי יחלו היום במסורת חדשה שתתקיים במבואת לשכתו של יו"ר הכנסת: הנשיא צפוי לחתום ב"ספר הנשיאים", שבו יברכו מעתה נשיאי ישראל את חברי הכנסת לכבוד השבעתם.

 

במהלך הפגרה עברה הכנסת "מתיחת פנים", בדגש על אולם המליאה. בין היתר, רצפת האולם "הושטחה" למפלס אחיד ללא שיפועים, והוזמנו מעלונים שיקלו על הח"כים ועל אורחים רמי מעלה עם מוגבלות את הנגישות לבימת היו"ר. השטיח הבהיר פינה את מקומו לשטיח כחול וחדיש.

 חידוש שמות במליאת הכנסת החדשה, הכנסת ה 21 (צילום: ענבר טויזר)
המליאה אחרי השיפוץ - ורענון השמות על המסכים(צילום: ענבר טויזר)

אינפו אינפוגרפיקה לו
 

בתום ישיבת הפתיחה תיערך הרמת כוסית בטרקלין שאגאל, בהשתתפות חברי הכנסת וראשי המדינה, במהלכה יתקיים הצילום המסורתי של ראשי הרשימות הנבחרות.

 

עם כינונה של הכנסת ייקבע גם הרכב של ועדת הסכמות שתקבע את נהלי העבודה עד לכינון הממשלה החדשה. במקביל, מליאת הכנסת תפעל בעצימות יחסית נמוכה מימים שבשגרה, ובמליאה יועלו הצעות לסדר וכן יחלו נאומי הבכורה של 120 חברי הכנסת.

יום הכשרה לח
תמונות ראשונות במליאה, אתמול(צילום: אלכס קולומויסקי)

יום הכשרה לח
(צילום: אלכס קולומויסקי)

אם הכנסת ה-21 תשלים כהונה מלאה והבחירות הבאות לא יוקדמו, הח"כים שיתחילו את כהונתם צפויים לכהן בתפקידם כארבע שנים וחצי. אם יתקיימו במועדן, הבחירות לכנסת ה-22 כבר נקבעו ל-31 באוקטובר 2023.

 

בכנסות הקודמות, באופן סמלי, מי שפתח את הישיבה הראשונה על כס יושב ראש הכנסת היה ותיק חברי הכנסת. הכנסת ה-20 תיקנה את החוק ומעתה, אם יושב ראש הכנסת היוצא ממשיך לכהן גם בכנסת הבאה - הוא זה שפותח ומנהל את הישיבה ואת הישיבות הבאות עד לבחירות יו"ר קבוע. 

אינפו אינפוגרפיקה לו

יום הכשרה לח
יום הכשרה לח"כים חדשים(צילום: אלכס קולומויסקי)

המשמעות היא שעמיר פרץ, שמכהן בכנסת כמעט באופן רציף מאז 1988, יסתפק הפעם במושב רגיל במליאה ויו"ר הכנסת בפועל אדלשטיין, יתיישב לצדו של הנשיא, ראובן (רובי) ריבלין, וינהל את הישיבה הראשונה. לפי רוב ההערכות, ולאחר שראש הממשלה נתניהו הודיע כי יתמוך בהמשך כהונתו, אדלשטיין צפוי להיבחר לתפקיד בפעם השלישית ברציפות.

 

בכך, בתוך כשנה, צפוי אדלשטיין לדלג למקום השלישי בהיסטוריית הוותק של יושבי ראש הכנסת ולעבור את הנשיא ריבלין, שכיהן במצטבר, בשתי קדנציות שונות, כשבע שנים בתפקיד היו"ר. אם הכנסת ה-21 ואדלשטיין ישלימו כהונה מלאה, הוא יהפוך ליושב ראש הכנסת הוותיק בהיסטוריה ויעבור הן את יו"ר הכנסת הראשון יוסף שפרינצק והן את יו"ר הכנסת השלישי קדיש לוז שכל אחד מהם כיהן כעשור בתפקיד.  

יום הכשרה לח
בדרך לכהונה נוספת בכיסא היו"ר? אדלשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי)

בישיבה הראשונה של הכנסת ה-21 יקחו חלק לא פחות מ-49 ח"כים חדשים, כמחציתם - 24 ח"כים - חברי רשימת "כחול לבן", רשימה חדשה בכנסת בפני עצמה. גם במפלגת השלטון יש כמות נכבדת של ח"כים חדשים - 11 חברים, שמהווים כמעט שליש מהרשימה כולה.

 

אבל לא כל הרשימות הצליחו להכניס לכנסת חברים חדשים. מפלגת כולנו של שר האוצר משה כחלון הכניסה ארבעה נציגים - כולם היו חברים גם בכנסת ה-21. גם מפלגת מרצ הכניסה ארבעה פרלמנטרים ותיקים.

 

בקרב הח"כים החדשים ישנן 14 נשים, שמונה בכירים לשעבר בכוחות הביטחון וארבעה ח"כים שעזבו את תחום התקשורת וקפצו לבריכה הפוליטית. באופן כללי, הכנסת ה-21 תהיה גברית יותר, להט"בית יותר (בדגש על נציגים הומואים) ונשית הרבה פחות. אחרי שבכנסת ה-20 כיהנו 37 נשים - הייצוג הנשי יורד באופן דרמטי ובכנסת החדשה יכהנו 29 נשים בלבד.

אינפו התפלגות הח

הייצוג הלהט"בי יותר מהכפיל את עצמו. אל איציק שמולי מהעבודה ואמיר אוחנה מהליכוד מצטרפים שלושה נוספים מהעשירייה הרביעית של כחול לבן: ראש העיר רעננה לשעבר איתן גינזבורג; עו"ד עידן רול, דוגמן לשעבר ובן זוגו של הזמר הראל סקעת, ויוראי להב הרצנו, שסוגר את רשימת כחול לבן במקום ה-35. בסך הכל - חמישה גברים הומואים יכהנו בכנסת הקרובה.

 

יוראי להב הרצנו נכנס לסטטיסטיקה גם כצעיר חברי הכנסת ה-21, והוא בן 30 בלבד. בסך הכל, 26 חברי כנסת מתחת לגיל ארבעים, בהם 16 שיושבעו לתפקיד לראשונה, יכהנו בכנסת ה-21 - שתהיה צעירה יותר מקודמתה שבה כיהנו 18 ח"כים צעירים. המפלגה שהכניסה את מספר הצעירים הגדול ביותר היא כחול לבן, עם עשרה ח"כים צעירים מתחת לגיל ארבעים.

 

סתיו שפיר, שהייתה הח"כית הצעירה בהיסטוריה כשנבחרה לראשונה לכנסת ה-19 בשנת 2013, תכהן גם בכנסת הנוכחית כשבגיל 33 יש לה כבר ניסיון פרלמנטרי של כשש שנים. בליכוד, על 35 מושביה, מציגים רשימה של שבעה ח"כים מתחת לגיל 40.

 

מטעם המפלגות ש"ס ואיחוד מפלגות הימין יושבעו שלושה ח"כים צעירים מכל רשימה. מטעם ישראל ביתנו יכהן ח"כ צעיר נוסף, וכך גם מרשימת רע"מ-בל"ד. בשאר המפלגות אין חברי כנסת מתחת לגיל 40.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מליאת הכנסת המשופצת
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים