שתף קטע נבחר

אימא אדמה: איך הטבע עוזר לתינוק בימים הראשונים לחייו

הימים הראשונים אחרי הלידה הם אמוציונליים ולא תמיד קלים, לא לך וגם לא לתינוק שעושה את צעדיו הראשונים בעולם חדש ולא מוכר. אך אל דאגה, הטבע צייד אותך בכמה כלים רבי עוצמה שיכולים לסייע לו בתקופה הקריטית הזאת שהוא בונה את המערכת החיסונית שלו.

דמייני לעצמך איך מרגיש הבייבי שלך ברגעים הראשונים לחייו: הוא יוצא מתוך הרחם השקט, הבטוח והנעים שסיפק לו את כל צרכיו, אל אוויר העולם שברוב המקרים הוא אוויר של בית החולים מלא ברעשים, צבעים ואור ניאונים מסנוור.

 

נכון, זה נשמע מפחיד ומאיים - גם לתינוק וגם לך - אבל למרבה המזל, הטבע צייד אותך בכמה כלים ומנגנונים שמסייעים לשניכם להתמודד באופן המיטבי עם העולם החדש והלא מוכר הזה.

קרוב לאימא: חיבור לגוף ולנפש

החזקת התינוק בפעם הראשונה היא אחת החוויות המדהימות והמעצימות שיש. נשים רבות מתארות את זה כתחושה של היי מטורף. כמובן שלא כל אחת מרגישה את זה מיד, בכל זאת - עבדת קשה ואת מותשת.

 

אחת הדרכים להתחבר אל התינוק שזה עתה נולד היא לבוא איתו במגע עור אל עור, כלומר - להצמיד אותו קרוב אל גופך, אם זה על השד או על הבטן, כששניכם חשופים. שיטת הקנגורו הזאת היא לא רק אמצעי לבונדינג עם התינוק, היא גם בעלת סגולות רפואיות.

 

מטרנה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כשהדבר הראשון שהתינוק שלך בא איתו במגע הוא העור החם שלך, ולא הכפפות של הרופא או המשקל הקר, מבחינתו, זה הדבר הכי קרוב לרחם שיש.

 

תחושת המגע עם העור שלך מעניקה לו ביטחון ורוגע - הוא מריח אותך, חש את פעימות הלב ואת הנשימות שלך ומרגיש "בבית". המגע הראשוני הזה מסייע לו לייצב את טמפרטורת הגוף ואת קצב הלב שלו וגם מעודד את אינסטינקט ההנקה.

 

במידה ואת לא יכולה לספק את מגע העור בעור מיד אחרי הלידה, מגע עור לעור עם אבא יספק גם הוא לתינוק את הצורך בביטחון ורוגע.

 

הכירי את עולם החיידקים הידידותיים

התינוק שזה עתה נולד ניצב בפני אתגרים של סביבה חדשה לה הוא נחשף. בסביבה הזו ישנם גורמים שעלולים לעורר מחלות כמו ווירוסים וחיידקים. כדי להתמודד עם המציאות החדשה הזאת וכדי לדעת להבחין בין החיידקים הטובים והרעים, התינוק צריך לפתח מערכת חיסונית חזקה.

 

מעניין לדעת שהחשיפה לחיידקים מתרחשת לפני שהוא בכלל יוצא אל אוויר העולם, עוד כשהוא עושה את דרכו בתעלת הלידה. בגופה של אמו הוא פוגש חיידקים ידידותיים, המשמשים כמעין מתג הפעלה למערכת החיסון שלו.

 

כשאת עוברת לידה טבעית, את יכולה להיות בטוחה שהתינוק מקבל את הבוסט החיסוני הראשון שלו. במקרה של לידה קיסרית - אחת המגמות כיום היא לספק ליולדת את אותם חיידקים וגינליים על ידי מריחת החומר על עור התינוק.

מטרנה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

קולוסטרום: החיסון של הטבע

בימים הראשונים שלאחר הלידה מופרש מהשדיים של האישה נוזל סמיך וצהבהב עשיר בנוגדנים ובנוגדי חמצון. בעבר היו מעודדים אימהות לסחוט את החומר כדי שהחלב "האמיתי" ייצא.

 

היום אנחנו כמובן יודעים שזו טעות. החומר, שנקרא קולוסטרום (או חלב ראשוני), הוא חיוני ביותר לתינוק ומהווה סוג של חיסון עוצמתי שהטבע מספק לו. לכן רצוי להתחיל את ההנקה מוקדם ככל האפשר, מיד אחרי הלידה, כדי לספק לתינוק כמה שיותר קולוסטרום.

 

החלב שלך הוא נוזל החיים שלו

חלב אם הוא דבר מדהים. יש בו את כל הרכיבים שמסייעים להתפתחותו התקינה של התינוק - לקטוז, שומן, חלבון, מינרלים וויטמינים.

 

אבל זה לא הכל. מתברר שבתוך התמהיל הזה יש גם רכיבים פחמימתיים שאינם ניתנים לעיכול. במשך שנים המדענים לא הצליחו להבין מה תפקידם. אחרי שנים של מחקר הם גילו שהרכיבים לא נמצאים שם כדי לספק הזנה לתינוק, אלא כדי לחזק את המערכת החיסונית שלו.

 

יש לזכור שהתינוק נולד עם מערכת חיסונית ומערכת עיכול לא בשלות. אם לא מחזקים את המערכות הללו כראוי, הן יהיו יותר חדירות ופחות עמידות לגורמים לא רצויים.

 

ולכאן נכנס הרכיב הקסום שנקרא HMO שאחראי על תקינות המערכת החיסונית. עד היום זוהו כמאתיים סוגים שונים של HMO, שהם סוגי פחמימות ייחודיים (אוליגוסכרידים) הקיימים בחלב אם של נשים. ה-HMO השכיח ביותר נקרא 2’FL.

מטרנה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

רכיבי HMO מסייעים לחיזוק מערכת החיסון של התינוק על ידי עידודם של החיידקים הפרוביוטיים הידידותיים במעיים של התינוק ומניעה של חדירת חיידקים שליליים דרך מערכת העיכול הגורמים למחלות. במילים אחרות, ה-HMO הוא מרכיב חשוב בהגנה החיסונית שמספק חלב האם לתינוק.

 

אבל מה עושה אימא שלא מניקה?

בשנה האחרונה חלה פריצת דרך בתחום התמ"ל (תרכובות מזון לתינוקות). אחרי שנים של מחקר ופיתוח, הצליחו מדענים לפתח רכיב הזהה בהרכבו ל-HMO ולשלבו בתחליפי החלב. נכון, זה לא כמו חלב אם, אבל זה בהחלט הכי קרוב שיש.

 

חברת מטרנה הייתה הראשונה שהשיקה בארץ את מטרנה GOLD, תמ"ל מועשר ב-HMO מהסוג השכיח ביותר בקרב אימהות (2’FL). פיתוח מטרנה GOLD התאפשר הודות לחיבור של מטרנה למרכז המחקר העולמי של חברת האם, נסטלה, המובילה העולמית בתזונת תינוקות.

 

נסטלה היא למעשה החברה הראשונה שחקרה את השפעת הוספת ה-HMO למוצריה והראשונה להשיקם באירופה ובישראל. נוסף לכך, מטרנה GOLD היא בעלת הרכב מתקדם המכיל רק את סוכר החלב הטבעי, לקטוז, בניגוד לסוכר הלבן (סוכרוז), הקיים כיום בחלק מתחליפי החלב בשוק.

 

למידע נוסף לחצו כאן

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים