שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

אם שוטים לא נוהגים / מליניאק

למועדון כמו מ.ס אשדוד שעסוק בהישרדות אין מוטיבציה להעניש שחקנים שנהגו שיכורים, המינהלת היא זו שצריכה להשעות אותם. וגם: מעניין אם אבי לוזון מצטער על ההחלטה למנות את האחיין גיא לתפקיד מאמן מכבי פ"ת

כאילו חסרות למ.ס אשדוד צרות, שניים משחקניה נעצרו בגין עבירות תנועה חמורות. יצחק אספה מואשם בהפקרת ארי נשר ז"ל, ורומן הבראן "רק" חשוד שנהג בשכרות והתהפך עם רכבו. לפני מספר שבועות נעצר גבריאל תאמאש מהפועל חיפה בחשד שטס שיכור במהירות 205 קמ"ש.

 

הצטברות מקרים יוצרת את הרושם שמדובר בתופעה, וכשזה קורה במועדון מסוים - זה הופך אותו מטבע הדברים למועד לפורענות. האמת שלא רק כדורגלנים נתפסים נוהגים בשכרות, רובם לא זרים וזה קורה בכל העולם.

 

גבריאל תאמאש מובא לבית המשפט (צילום: ראובן שוורץ)
גבריאל תאמאש. זרים עושים מה שבא להם(צילום: ראובן שוורץ)

 

לפני שנה וחצי נתפס הכדורסלן קנטביוס קולדוול-פופ נוהג תחת השפעת אלכוהול. אחרי שנשפט לחודש מעצר בית דאגו הלייקרס לשחרר אותו מהמעצר למשחקי הבית. הוא שיחק עם אזיק אלקטרוני והיה לא רע. מועדון רציני לא אמור לעבור על עבירות כאלה לסדר היום, אבל הלייקרס החתימו אותו לעונה נוספת. אילו אשדוד לא הייתה עסוקה בהישרדות, ג'קי בן-זקן היה מתפנה לעשות לנהגים המתפרעים סדרת חינוך. המאמן אבי בוחבוט הודה שכרגע הם שמו את הערכים בצד, כי כשחיים משבת לשבת חושבים פחות על ליל שבת.

 

זרים מתייחסים לחוקי המדינה בה הם מתארחים כאל המלצה, כמו מנהלת להקת המחול שקישקשה על קיר הקולוסיאום, מה שלא הייתה מעלה בדעתה לעשות במצדה. למועדון לא צריכה להיות אחריות שילוחית להתנהגות האוהדים, אבל הוא אחראי לשחקנים. הבעיה היא שלמועדונים אין מוטיבציה להעניש שחקנים על עבירות שבוצעו מחוץ למגרש ולכל אדם עומדת חזקת החפות. המועדון אפילו מספק לו הגנה משפטית.

 

קולדוול-פופ. הלייקרס ויתרו לו (צילום: AP) (צילום: AP)
קולדוול-פופ. הלייקרס ויתרו לו(צילום: AP)

 

מאחר שהשתוללות שחקנים פוגעת בתדמית הליגה, המינהלת היא זו שצריכה להרים את הכפפה, לקנוס ולהשעות את השחקנים בלי קשר להליכים הפליליים.

 

לא עושים עסקים עם בני משפחה

קלישאות חבוטות מוכיחות את עצמן לפעמים ביג טיים. אני בספק אם אבי לוזון עדיין מאמין שהפיטורים של אלישע לוי היו צעד חכם. מכבי פתח-תקווה היא מפעל חיים של משפחת לוזון.

 

זה לא צעצוע שאוליגרך קנה כדי להשתעשע בו. עמוס הוא לא סתם ספונסר, אבי הוא לא עובר אורח בכדורגל, וגיא הוא לא עוד מאמן.  כשאבי לוזון היה יו"ר ההתאחדות, הקימו ועדת איתור מיוחדת כדי להמליץ על גיא לוזון כמאמן הנבחרת הצעירה עד גיל 21 מחשש למראית עין. במכבי פ"ת יש עניינים, אבל בלי ניגוד. לא צריך ועדת איתור, וגיא נחשב בעיני המשפחה לעילוי. כך יצא שלמרות שלא הייתה לו קבוצה הוא נענה לקריאה לאמן את מכבי פ"ת כאילו בעל כורחו.

 

למאמן יש תקופות טובות יותר ופחות, בסופו של יום הוא נשפט על פי תוצאות. התוצאות של גיא לוזון בהפועל ת"א, במכבי חיפה ובבית"ר ירושלים לא הרשימו. ספק אם אבי לוזון, שנחשב ל"מבין בכדורגל", היה מזעיק את אחיינו להציל את ספינת הדגל אלמלא היה שייך למשפחה.

 

גיא לוזון מודאג (צילום: אורן אהרוני)
גיא לוזון. אבי מתחרט?(צילום: אורן אהרוני)

 

נכון שאלישע השיג תוצאות מאכזבות, אבל מי דיבר על ירידה? אשר אלון לא התבייש להחזיר את חיים סילבס אחרי שפיטר אותו, ואיזי שרצקי ביקש ממוטי איוניר לחזור. הקלישאה "גרוע יותר לא יכול להיות" אינה תקפה עוד, ושני מחזורים לסיום מאוחר מדי לזעזע.

 

מעניין האם בעל הבית לא מכה על חטא כשהוא רואה את "אחד משלושת המאמנים הגדולים בישראל" מדרדר את מפעל חייו לליגה הלאומית.

 

"שופטים מנסים להבריז ממשחקי ירידה"

דווקא סוף שבוע נטול שערוריות שיפוט הוא זמן מצוין לדבר עם רונית תירוש, יו"ר איגוד שופטי הכדורגל, חודש וחצי בתפקיד.

 

אישה ראשונה בראשות איגוד השופטים?

"למיטב ידיעתי, היחידה בעולם".

מה נשתנה?

"הייתי רגילה לעבוד בטירוף ובסופי שבוע לנוח. פתאום שישי־שבת־ראשון־שני טירוף. החיים התהפכו".

מה גילית שלא ידעת?

"כל יום משהו חדש. בסוף השבוע האחרון היו ניסיונות של שופטים להבריז ממשחקים. כנראה לא רוצים לשפוט במשחקי ירידה".

מהי מדיניות החלפת שיבוצים?

"הפועל איכסל התלוננה שאחיו של השופט הוא סוכן שחקנים שהיה להם איתו עניינים. בדקנו. השופט אמר שענייניו של אחיו הם לא עניינו וזה לא ישפיע. לא שינינו שיבוץ. אם נחליף - זה לא ייגמר. אין החלפות".

 

רונית תירוש (צילום: רונן מחלב)
רונית תירוש(צילום: רונן מחלב)
 

 

יש ציפייה שתענישו שופטים על טעויות.

"הם לא באים במזיד לטעות או להטות משחק".

לא יהיו עונשי הרחקה?

"יהיו, אבל הסנקציות יהיו ידועות מראש. נעשה סדר"

יש תחושה של גיבוי-יתר אוטומטי.

"לא אסכים לזה. צריך לבנות את אמון הציבור בשופטים".

איך תעשו את זה? 

"אחרי המשחק תהיה אפשרות לקבל תגובות מיידיות. אני מתכננת סדרת טלוויזיה על שופטים כמו פרקליטי אל-איי, שהציבור יראה אותם בחיי היומיום. איך הם חיים ביום שאחרי טעות. יהיו שמות על חולצות השופטים. בשידורים תהיה גם הצגת שופטים. ייבחר שופט העונה. היום כמעט לא מתייחסים לשופטים".

 

שטייף ואדלר בניידת ה-VAR (צילום: אורן אהרוני)
השופטים יהפכו לכוכבים?(צילום: אורן אהרוני)

 

מה עוד בחזון?

"שהקהל ייהנה. להגדיל את הזמן שהמשחק משוחק. יותר מדי הפסקות. מטריף אותי שחקן ששוכב כמו מת, מבזבז זמן ואז קם ורץ כמו שד. בעולם משחקים 68 מ-90 דקות, אצלנו רק 60. בידי השופטים לצמצם את הפער".

 

שופט יכול לחיות משיפוט?

"זו המטרה השלישית: להרחיב את מעגל השופטים בגילאים הצעירים. אין עתודה. שכרם צריך לעלות ב-30-40 אחוזים. יש משא ומתן עם הוועד".

 

יש לשופטים ועד?

"ודאי. בהסכם הקיבוצי החדש השכר יעלה, אבל שלא יתערבו בדירוג המקצועי. צעירים לא מתקרבים לשיפוט כי השכר נמוך ובנוסף

גם חוטפים קללות . זה חייב להשתנות".

 

VAR מכבי תל אביב מכבי נתניה (צילום: עוז מועלם)
ה-VAR שינה את המשחק(צילום: עוז מועלם)

 

איך משפיע ה-VAR?

"עושה פלאים, אבל גם אותו מפעילים בני אנוש. בחו"ל יש עד 36 מצלמות, אצלנו ארבע ומעט זוויות צילום. לאירופה לקח שנתיים להטמיע, אצלנו כמה חודשים. סבלנות".

 

למה ששופטי עבר מנוסים לא יפעילו אותו?

"רעיון יפה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
גיא לוזון
צילום: אורן אהרוני
מומלצים