שתף קטע נבחר

בחנו את עצמכם: עד כמה אתם מכירים את משכן הכנסת?

מה קרה בחדרון הקטן בקומה התחתונה של הכנסת? איזו יצירה יש במדרגות אל קומת הממשלה? ולמה המנורה נמצאת מחוץ לכנסת? רגע לפני שהמשכן מתמלא במאות אנשים, בואו לבדוק עד כמה אתם מכירים את הכנסת

 

 

אחרי שבחנתם את עצמכם, הגיע הזמן להכיר קצת יותר על משכן הכנסת.

 

חדר איחוד ירושלים

בעיצומה של הפגזה ירדנית כבדה התכנסה בחדר הקטן הזה ב-5 ביוני 1967 ממשלת ישראל והחליטה לשחרר את העיר העתיקה של ירושלים. יחיאל קדישאי, מנהל לשכתו של מנחם בגין, סיפר בריאיון כמה חודשים לפני מותו שכשאר ראש הממשלה לוי אשכול הגיע לכנסת בשיירה מאובטחת, ניגש אליו בגין והציע שהממשלה תתכנס עוד לפני מליאת הכנסת ותקבל החלטה על שחרור ירושלים.

חדר איחוד ירושלים בכנסת (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
חדר איחוד ירושלים. השרים התכנסו בקומה התחתונה מחשש לירי פגזים ירדניים(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

הסיבה שהשרים התכנסו דווקא בחדרון שבקומה התחתונה במשכן הכנסת הייתה שסמוך לחלון חדר הישיבות הרגיל, שפנה לכיוון בית לחם, נפלו פגזים ירדניים.

 

הנוף הגלילי של חדר הממשלה

הישיבות הקבועות של הממשלה אינן מתקיימות בכנסת, אלא במשרד ראש הממשלה. עם זאת, במשכן הכנסת ישנו חדר מיוחד לקיום ישיבות ממשלה, שנמצא כמובן בקומת הממשלה במשכן. החדר משמש בעיקר לאירועים מיוחדים כמו הרמת הכוסית לאחר ששרי הממשלה החדשה הצהירו אמונים.

חדר הממשלה בכנסת (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
שולחן הממשלה והנוף הגלילי(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

מאחורי מושבו של ראש הממשלה בשולחן תלוי הציור "נוף הררי בגליל", יצירתו של הצייר ראובן רובין, יליד רומניה, שצויר בשנת 1966 במיוחד עבור החדר הזה. גובה הציור הוא שני מטרים ורוחבו 3.30 מטרים.

 

קיר ירושלים במליאה

את הקיר שמאחורי בימת יושב ראש הכנסת במליאה עיצב הפסל הישראלי דני קרוון. היצירה מכונה "שאלו שלום ירושלים ישליו אוהביך", על בסיס הפסוק מתהילים.

מליאה פתיחת מושב החורף של הכנסת ירושלים (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
קיר הלבנים מאחורי בימת היו"ר(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

נושא היצירה הוא הקשר שבין ירושלים של מעלה - הרוחנית, לבין ירושלים של מטה - הגשמית. אורכה של היצירה היא 30 מטרים ורוחבה 7.5 מטרים והיא בנויה מאבן גלילית שסותתה על ידי סתתים ירושלמיים.

 

שטיח יציאת מצרים

שלושה שטיחי קיר שעיצב האומן היהודי-צרפתי מארק שאגאל תלויים בטרקלין שאגאל, שבו מתקיימים אירועים וטקסים ממלכתיים. השטיח האמצעי נקרא "יציאת מצרים" שבו בולטות שתי דמויות - משה רבנו ודוד המלך.

 

שטיח קיר טרקלין שאגאל (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
שטיח יציאת מצרים עם משה ודוד(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

משה מופיע כשהוא מקבל את לוחות הברית, ושוב כשהוא צועד בעקבות ילד בראש בני ישראל היוצאים ממצרים, כשמעליהם ענן המסמל את ההשגחה העליונה ששומרת עליהם. בארון שנישא על ידי העם מונחות עצמות יוסף. מעל הענן מרחף מלאך התוקע בשופר, כמכריז על הגאולה. דוד המלך מופיע כשהוא מנגן על נבל, ולפניו דמותו של הנער דוד המחזיק את ראשו הכרות של גוליית.

 

מנורת המשכן

את המנורה עיצב האומן בנו אלקן, היא עשויה ברונזה ומוצגים בה 29 אירועים מרכזיים בחיי העם היהודי - החל בסיפורי התנ"ך וכלה באירועים חשובים בתקומת המדינה. את הרעיון להעניק לכנסת פסל של המנורה הגה בנו של הנציב הבריטי הראשון הרבט סמואל. אלקן החל במלאכה עוד בטרם ידע מי יממן אותה, ובסוף התגייסו לשם המטרה חברי פרלמנט בריטיים מכל המפלגות, אזרחים פרטיים, בנקים ותאגידים תעשייתיים.

 

מנורת המשכן. נשארה בחוץ כדי שהציבור יהנה ממנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מנורת המשכן. נשארה בחוץ כדי שהציבור יהנה ממנה(צילום: shutterstock)

 

בהתחלה הועמדה המנורה בגן סמוך לבית פרומין, הבניין שבו שכנה הכנסת בשנים 1950-1966, משום שהבניין היה צר מלהכיל אותה. כאשר נבנה משכן הכנסת החדש, החליט יו"ר הכנסת קדיש לוז שלא למנוע מתושבי המדינה, שנהרו לצפות בה, לחזות בפלא ולכן הוא נמנע מלהציב אותה מאחורי הדלתות הנעולות של הכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
טרקלין שאגאל
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים