שתף קטע נבחר

המבצע שהסתבך בעזה: כך הקצין שנפצע הציל את חייו שלו, תחת אש

בצה"ל שוקלים להעניק צל"שים ללוחמים ולמחלצים מ-669, בפעולת היחידה המובחרת שהסתבכה ברצועה ובמהלכה נהרג סא"ל מ'. הקצין שנורה על ידי אנשי חמאס ונפצע קשה בפעולה ביצע לעצמו נקודת לחץ, איש צוות רפואי החליף אותו במסוק - וכך שרד הקצין, נגד כל הסיכויים

שרידי רכב פעילות עזה מסוק פינוי שנחת בבית החולים סורוקה בעקבות תקיפת צה
שרידי הרכב הצה"לי שפוצץ לאחר הפעילות, ומסוק החילוץ(צילום: הרצל יוסף, רויטרס)

כך ניצלו חייו של הקצין שנפצע באורח קשה בתוך רצועת עזה, בפעולה שבה נהרג חברו, סא"ל מ' : כחצי שנה אחרי הפעולה המיוחדת של כוח צה"ל שהסתבכה בפאתי חאן יונס, שוקלים בצבא בחיוב להעניק צל"שים ללוחמים ולמפקדים שגילו גבורה עילאית במהלך קרב היריות עם חמושי חמאס, בלב השטח העוין. בנוסף שוקלים בצבא גם להעניק צל"שים ללוחמי יחידת 669 של חיל האוויר, שנחתה תחת אש בשטח אויב באותו קרב, כדי לחלץ את הנפגעים.

 

פרטים נוספים מאותם רגעים מתוחים במרחק 3 ק"מ מגדר הגבול ברצועת עזה חושפים את אחת הסיבות להחלטה המסתמנת להעניק צל"ש ללוחמים. הקצין שנפצע באורח קשה בפעולה איבד כתוצאה מפגיעה חמורה בפלג גופו התחתון כמות גדולה של דם, לאחר שנורה על ידי מחבלי חמאס.

שרידי הרכב שבו בוצעה הפעילות והופצץ בידי כלי טייס אחרי יציאת הכוח ממנו ()
שרידי הרכב שבו בוצעה הפעילות והופצץ בידי כלי טייס אחרי יציאת הכוח ממנו

חרף התנאים הקשים, החשיכה המסוכנת וחילופי האש מטווח קרוב שהסתיימו במותו של סא"ל מ' ובהריגתם של 7 פעילי הזרוע הצבאית, הקצין שנפצע לא איבד עשתונותיו: הוא ביצע לעצמו נקודת לחץ בסמוך לעורק הראשי, בקרבה לנקודת הפציעה שלא הפסיקה לדמם. הוא הפגין קור רוח מדהים, ובמשך דקות ארוכות שבהן לחץ על ירכו ונלחם בדימום שסיכן את חייו, המשיך להיות בקשר עם חבריו לכוח שנלחמו באנשי חמאס והזעיקו חילוץ. הקצין המשיך ללחוץ כל העת על נקודת הלחץ גם כאשר התעייף מפעולה זו ומאובדן הדם שקדם לכך.

 

איש צוות רפואי מהכוח שפינה את הנפגעים במסוק חיל האוויר, שהונחת בשטח, הבחין בטיפול העצמי מציל החיים שהעניק לעצמו הקצין, ובתיאום מדויק, תחת אש, לקח על עצמו את נקודת הלחץ על העורק הראשי והחליף בכך את הקצין הפצוע. במקביל, העניק הצוות בשטח טיפול נוסף לקצין שכלל תרופות והזרמת פלזמה, כחלופה לדם שאיבד. השניים המריאו עם יתר הכוח במהירות לבית החולים סורוקה בבאר שבע, שם הוכנס הקצין ליחידה לטיפול נמרץ ובהמשך נותח במחלקת כירורגיה כלי דם. בחלוף שבוע מהמבצע שהסתבך, התאושש הקצין, שוחרר מבית החולים ומאז הוא נמצא בהליך של שיקום.

 

 

התחקיר הרפואי של האירוע העלה כי הקצין הגיע לבית החולים בערכי המוגלובין נמוכים מאוד, וההערכה הראשונית הייתה כי סיכוייו לשרוד בניתוח הם נמוכים עד אפסיים. ידיו של הקצין הפצוע ושל הלוחם שהמשיך ללחוץ על פלג גופו התחתון היו מגואלות בדם כאשר הגיעו לבית החולים – עדות לתפקודם הדרמטי והקריטי באירוע החריג. בצה"ל מעריכים גם היום ברמת ודאות גבוהה כי ללא הטיפול העצמי של הקצין וללא סיוע החירום שקיבל במהלך הקרב, הוא לא היה נשאר בחיים לנוכח כמות הדם הגדולה שאיבד.

 

"חד משמעית יש מקום להעניק כאן צל"ש", אמר ל-ynet קצין בכיר בצה"ל, "לא מדובר בפעולה בשטח סטרילי וזו לא קטיעת יד שאתה שם חוסם עורקים ובזה זה נגמר. הכוח הקפיד לשמור על עיקרון נקודת הלחיצה, פעולה בסיסית שכל לוחם בצה"ל מוכשר ויכול לבצע אותה באירוע דומה, על עצמו או חברו ובכך להציל חיים. גם תוך כדי הפינוי אסור להרפות ולעזוב מהלחיצה וכך נהג גם הכוח במקרה זה. זה לא היה בזמן תרגולת, והכוח וידא שנקודת הלחיצה נמשכת גם בפינוי עצמו, בחושך. אסור לעזוב את נקודת הלחיצה עד שכוח אחר לוקח פיקוד על הטיפול, גם אם הפינוי הוא בהאמר או במטוס".

 

הכוח מהיחידה המובחרת אמנם הגיב היטב ובמהירות ונלחם בגבורה עם אנשי חמאס לאחר ההיתקלות עימם, וכוח החילוץ מ-669 שהונחת בשטח הרצועה בחיפוי של מטוסי קרב הפגין ברמה הטקטית תושייה יוצאת דופן, עצם חשיפת הפעולה העידה על כשלים שלא היו אמורים להתרחש. צה"ל תחקר באופן נרחב את הפעולה ואף את תפקוד היחידה במבצע, והפיק לקחים.

 

זו לא הפעם הראשונה שבה פעולת הצלה בסיסית ומידית של חייל או חובש מצילה חיים של פצוע קשה. כך ניצלו חייו גם של מפקד סיירת מטכ"ל החדש, אלוף משנה י', כאשר נפצע קשה במהלך פעילות מבצעית לפני מספר שנים. י' דימם באופן מסיבי, אך החובש שלצידו הגיב במהירות ועצר את הדימום.

 

בצה"ל מעריכים כי 80% מהפציעות בשדה הקרב שמובילות לתמותה של חיילים נגרמות מדימומים, ולכן כל לוחם מקבל ערכת "שומר אחי", הכוללת חוסם עורקים ותחבושת אישית חדשות, מתקדמות ויעילות יותר מאלה המוכרות בעבר. בנוסף, בצבא החלו בפיילוט במסגרתו מוצמד לגופו של לוחם שנפצע סנסור קטן שמתעד ומשדר את מדדיו, בהם דופק ולחץ דם, ישירות לטלפון הנייד של רופא היחידה עוד לפני המפגש ביניהם. שמירת הנתונים ומסירתם בזמן אמת גם לצוות בית החולים שקולט את החייל הפצוע מאפשרים טיפול משופר ומציל חיים בעקבות הבנה ברורה יותר של מגמות מצבו של הפצוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שרידי הרכב והפינוי במסוק
צילום: הרצל יוסף
מומלצים