שתף קטע נבחר

"כ-25% מניצולי השואה חיים מתחת לקו העוני בגלל שהם לא מקבלים קצבה"

החוק הקובע כי רק ניצולי שואה שעלו לארץ עד 1953 זכאים לקצבה חודשית מהמדינה, משאיר עשרות אלפים עם קשיים כלכליים. מאיר כהן, ניצול שעלה ב-1968, מספר באולפן ynet על התסכול: "אם הייתי עולה קודם הייתי מקבל"

 

 

למרות שמאיר כהן הוא ניצול שואה, הוא אינו זכאי לקצבה חודשית מהמדינה - ונאלץ להסתפק במענק שנתי של כ-4,000 שקל בלבד. הסיבה: הוא עלה מצרפת בשנת 1968, כאשר על פי החוק מי שיכול לקבל קצבה חודשית אלה ניצולי שואה שעלו לארץ עד שנת 1953. העיוות הזה משאיר ניצולים רבים ללא יכולת להתקיים בכבוד בשנות חייהם האחרונות.

 

נזכור גם את אלה שישנם: הזכויות הכספיות של ניצולי שואה

ועדת הכספים אישרה: 650 מיליון שקל לניצולי שואה

 

"בארץ חיים כ-200 אלף ניצולי שואה, מתוכם כ-80 אלף מקבלים קצבאות חודשיות מהמדינה ממשרד האוצר, וחלקם מקבלים גם מגרמניה", מסבירה אורלי סיון, מנכ"לית העמותה אביב לניצולי השואה, בריאיון לאולפן ynet. "ועדיין - יש בערך 120 אלף ניצולי שואה, כתוצאה מאוכלוסיות שנכנסו למעגל ניצולי השואה רק לאחרונה, שמקבלים מענק שנתי של כ-4,000 שקל בלבד ופטור לתרופות שבסל". לדבריה, על פי חוק השילומים שחוקק ב-1953, רק ניצולים שעלו לארץ עד לשנה זו יכולים לקבל קצבה חודשית מהמדינה.

ניצול שואה מאיר כהן ()
ניצול השואה מאיר כהן. מסתפק במענק שנתי של 4,000 שקל בלבד

 

כהן נאלץ להתמודד עם לא מעט קשיים בדרכו לישראל, שמנעו ממנו להגיע לארץ מוקדם יותר. "הגעתי מצרפת, אבל נולדתי בטוניס ב-1938", הוא מספר לאולפן ynet, "עליתי לצרפת בגיל 18, ההורים שלי רצו לבוא לארץ אבל בלי הסבתא הם לא הסכימו - ונשארנו. בשנת 1956 טוניסיה קיבלה עצמאות ואני עזבתי לבד לצרפת, עבדתי כדי להביא את ההורים שלי לצרפת, הם באו בשנת 1962, אז יצאו עם דינר אחד כל אחד. לא היה להם אפילו איך לשלם את המונית מהרכבת לבית. עבדתי ואחרי כן התחתנתי עם מצריה שגורשה ממצרים בגלל מבצע סיני, הייתה להם אזרחות צרפתית אז הם גורשו לצרפת, הכרנו שם והתחתנו. באנו לארץ בשנת 1968".

 

בגלל שהגעת ב-1968 אתה לא זכאי לקצבה.

"אם הייתי עולה בשנת 1953 הייתי מקבל".

 

לדברי סיון, יש הרבה מאוד ניצולי שואה שלא יכלו לעלות בשנים האלה כמו תושבי הגוש הקומוניסטי. "המדינה הכירה בהם כניצולי שואה, אבל אם הם היו עולים קודם הם היו מקבלים קצבה חודשית", היא אומרת. 

 

המדינה הכירה בסבל ולא בזכויות.

"מדובר בקבוצה גדולה, כמו מאיר יש עוד 65 אלף. הנתונים שאנחנו שומעים היום שכ-25% מניצולי השואה חיים מתחת לקו העוני. להערכתנו, אלה בעיקר ניצולים שמוגדרים כניצולי שואה אבל בגלל שהם לא מקבלים קצבה אז מצבם הכלכלי מאוד קשה".

 

יש דיאלוג עם המדינה כדי לפתור את הסוגיה הזאת?

כהן: "היה דיאלוג עם יאיר לפיד, בזכותו אנחנו מקבלים את ה-3,960 שקל, קודם לא קיבלנו, כשהוא היה שר בממשלה הוא עשה את הכל כדי שנקבל וקיבלנו בזכותו".

 

סיון: "עמותת אביב לניצולי שואה לא יכולה לסייע לניצולי שואה כמו מאיר. יש אלפי ניצולי שואה שהעמותה יכולה לתת להם סיוע, עדיין יש הרבה מאוד ניצולים שאינם מודעים לזכויות שמגיעות להן על פי חוק ולהם אפשר לעזור, אנחנו ממליצים לפנות לעמותה, נשמח לעזור לכולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העיוות משאיר ניצולים רבים ללא יכולת להתקיים בכבוד בשנות חייהם
צילום: רויטרס
מומלצים