דו"ח בינלאומי חמור: "בגלל האנושות - מיליון מינים בסכנת הכחדה"
145 מדענים מ-50 מדינות פרסמו דו"ח מטריד על בעלי חיים וצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה בשל פעילות בני האדם. מחברי הדו"ח: "עדיין לא מאוחר מדי לחולל שינוי"
המרדף הבלתי פוסק אחר צמיחה כלכלית, לצד שינויי האקלים, הובילו לכך שכמיליון מינים של בעלי חיים וצמחים נמצאים כעת בסכנת הכחדה - כך מזהיר דו"ח בינלאומי חמור שפורסם היום (ב') על ידי גוף מדעי מטעם התוכנית הסביבתית של האו"ם, ושעוסק בהשפעה של החברה המודרנית על הסביבה.
הדו"ח, שזכה לתמיכתן של 130 מדינות, קובע כי רק שינוי רחב היקף של הכלכלה העולמית יוכל להציל מערכות טבעיות שהן חיוניות לעתיד החברה האנושית, ושנמצאות כעת על סף קריסה. "הרשת החיונית והמסועפת של החיים על פני כדור הארץ נשחקת ומצטמצמת", אמר אחד המדענים שחתומים על הדו"ח, שפרסמה הפלטפורמה הבין-ממשלתית למדיניות מדעית, בנושא המגוון הביולוגי ושירותי המערכת האקולוגית (IPBES). "האובדן הזה הוא תוצאה ישירה של פעילות אנושית, ומאיים על מצב האנושות בכל מקום בעולם".
145 מדענים מ-50 מדינות שקדו על הדו"ח המטריד, ומצביעים על כך שכדי למנוע אסון - על המין האנושי לאמץ מודל כלכלי שונה, כזה של "פוסט-צמיחה". רק כך, מצביעים הממצאים, ניתן יהיה להימנע מההשלכות המסוכנות של זיהום, פגיעה בסביבה ופליטת פחמן דו-חמצני. רוברט ווטסון, שעומד בראש ה- IPBES, מסר בהצהרה לתקשורת כי "עדיין לא מאוחר מדי לחולל שינוי – אבל רק אם נתחיל לפעול עכשיו, בכל רמה, מקומית וגלובלית".
מחברי הדו"ח מצביעים על החקלאות התעשייתית ועל הדיג כגורמים מרכזיים לשיעור הנוכחי של הכחדת מינים - שהוא הגבוה ביותר על כדור הארץ זה עשרות מיליוני שנים. לדברי מחברי הדו"ח, שינוי אקלימי הנגרם על ידי שריפת פחם, נפט וגז המופקים על ידי תעשיית הדלקים המאובנים מחריף את המצב.
מדובר בדו"ח שחובר בשלוש השנים האחרונות, והוא כולל סקירה של 15 אלף מאמרים מדעיים בנושא, שהראו את ההשפעה העמוקה של זיהום אוויר ופליטת גזי חממה בכדור הארץ ב-50 השנים האחרונות.
ד"ר כריסטוף מגרינפיס גרמניה, מומחה ליערות ואקלים, התייחס גם הוא לממצאים והזהיר כי ההישרדות של כולנו בסכנה: "זו מכה נוראית שהמציאות מחטיפה לנו. ממשלות ברחבי העולם חייבות להתחיל לשים את כוכב הלכת שלנו בעדיפות ראשונה, לפני האינטרסים של התאגידים ורדיפת הבצע שהובילה את הטבע לסף המשבר".