שתף קטע נבחר

מחאה מול טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני: "קאפו, לכו לעזה"

מפגיני ימין מחו מחוץ לטקס בגני יהושע בת"א, שבו השתתפו כ-9,000 ישראלים ופלסטינים. המפגינים קראו קריאות גנאי לעבר המשתתפים וניסו להצית דגל פלסטיני. "כמה פיגועים עוד יהיו פה בגללכם? כמה לגיטימציה לטרור אתם נותנים", קרא אחד מהם. 5 מפגינים נעצרו

 

 

כ-200 מפגיני ימין מחו אמש (ג') מול טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני בגני יהושע בתל אביב. המפגינים ששהו במתחם מגודר קראו לעבר המשתתפים בטקס קריאות גנאי כגון "קאפו" ו"לכו לעזה", ניסו לשרוף דגל פלסטין וירקו על משתתפים שחלפו על פניהם. "כמה פיגועים יהיו עוד בגלל הערב הזה פה? כמה לגיטימציה לטרור אתם נותנים", קרא אחד המפגינים. כ-9,000 ישראלים ופלסטינים השתתפו בטקס עצמו.

מחאה מול אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: יריב כץ)
מפגינים מחוץ לטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני(צילום: יריב כץ)

אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)
אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב(צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)

המשטרה עצרה חמישה מפגינים בגין הפרת הסדר הציבורי וזריקת חפצים לעבר המשתתפים. בסיום הטקס קראו המפגינים קדיש לאלה שיצאו מהאירוע, וכינו אותם גם "נאצים" ו"היטלר".

 

הטקס ביוזמת "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות, התקיים לאחר החלטת בג"ץ להתיר את כניסתם של מאה פלסטינים, והפיכת החלטת שר הביטחון וראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא. הטקס נערך זו הפעם ה-14 בסימן "בגלל הגעגוע, בשביל התקווה".

 

יובל רחמים, ששכל את אביו אברהם רחמים ז"ל, שנהרג במלחמת ששת הימים, אמר בטקס: "כשהתבגרתי התחלתי להבין על מה הם מדברים שם מהבמה והתחלתי להרגיש פחות נוח עם הנאומים האלו. קריית שאול נחשב בית עלמין מרכזי, לכן כיבדו אותנו ראשי ממשלה ושרי ביטחון. לאט לאט הבנתי שאני ממלא תפקיד של ניצב בהצגה לא לי. הלהג הלוחמני, המתקרבן, המאיים, מלהיט יצרים, מעצים ומקדש מאבק שאין לו סוף. כל שנה הפוליטיקאים עלו על הבמה יותר ציניים ועם פחות בושה, הופכים את הכאב הקורע שלנו לעצרת בחירות וגיוס כללי למלחמה המיותרת הבאה, למחדל האיוולת הנמשך, לנרטיב הצבאי המושל במדינה. פוליטיקאים שניזונים מהאיבה לערבים ומטפחים את החרדה מהם".

 

מוחמד עונבוס, ממחנה הפליטים טול כרם, הקדיש את נאומו לאחיו מוסטפא עונבוס, שנהרג באינתיפאדה השניה: "אחי היקר, אני שונא את האלימות שבגללה איבדנו אותך, הכאב האישי שלנו גדול יותר מכל סכסוך, אפילו מזה בין הפלסטינים והישראלים. בשנת 2007, חבר הזמין אותי לספר את הסיפור האישי שלי, שאתה חלק כל כך חשוב ממנו. בעקבות פגישה זו, אני ואחותי סימא ז"ל, הצטרפנו לתנועת 'לוחמים לשלום' והיינו ממייסדי קבוצת טול כרם תל אביב. הצטרפנו כי האמנו שעלינו להיאבק ביחד ובאופן לא אלים בכיבוש. אני ממשיך ומאמין כי מערבולת האלימות לא תסתיים אלא אם כן נפעל ביחד, וניצור שינוי על האדמה המקודשת הזאת". 

 

השחקנית והפובליציסטית מיקה אלמוג הנחתה השנה את הטקס, לצד השחקנית סמירה סרייה. בטקס נשאו דברים בני משפחות שכולות ישראלים ופלסטינים. את הטקס פתחו המנחות ואמרו: "כולנו, ישראליות ופלסטיניות, ישראלים ופלסטינים, קורבנות של הסכסוך, של הכאב והאובדן, אבל גם מחולליו. לכן, בכוחנו ומחובתנו לעשות הכול כדי לסיימו, להביא תקווה ועתיד לעצמנו ולילדינו".

 

מארגני הטקס מסרו עוד: "הטקס, מעבר להיותו טקס זיכרון, הפך לסמל ולאמירה הציבורית האמיצה של כל מי שרוצה לבחור בדרך השלום על פני דרך המלחמה. דווקא בשעה הזו, בשבוע שבו משפחת השכול הישראלית והפלסטינית, גדלה, יש צורך באמירה ברורה והמהדהדת: כן לתקווה ולפיוס, לא לייאוש ולשכול".

אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)
אירוע הזיכרון המשותף לישראלים ולפלסטינים בתל אביב(צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)

מחאה מול אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: שחר גולדשטיין)
(צילום: שחר גולדשטיין)

מחאה מול אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: יריב כץ)
הרצל חג'אג', אביה של סגן שיר חג'אג' שנרצחה בפיגוע הדריסה בטיילת ארמון הנציב בירושלים(צילום: יריב כץ)
 

אתמול החליטו שלושה שופטי בג"ץ לבטל את החלטת ראש הממשלה ושר הביטחון, כשהשופט יצחק עמית מבקר אותה וכותב: "אל לשר הביטחון להתערב בדרך בה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה, את העצב והיגון על לכתו ללא עת של אהוב ליבה".

 

שופטי בג"ץ נמנעו מלמתוח ביקורת מפורשת על ראש הממשלה ושר הביטחון, אך הדגישו את מחויבותם לחופש הביטוי כשנשענו על החלטה שבה ראש ממשלה ושר ביטחון אחר, דוד בן גוריון, ניסה למנוע מאחד ממנהיגי הלח"י לעבוד כמורה. "כאז כן היום. שר הביטחון מופקד על ביטחון תושבי ישראל, ועליו המשימה להגן על תושבי ישראל מפני כל סכנה. התקשינו לראות מה סכנה אורבת לציבור בישראל אם יתקיים הטקס", כתב השופט עמית.

 

בדיון שנערך אתמול נימק משרד הביטחון את הסירוב בסגר על השטחים למרות שגם בשנים קודמות היה סגר וההיתרים ניתנו. המדינה טענה כי החלטתו של נתניהו נובעת מקיומו של הסגר ועל רקע ההתדרדרות הביטחונית שהחלה בסוף השבוע האחרון, אך יש לציין כי גם במהלך סבב הלחימה האחרון בעזה לא הוטל סגר על השטחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
מחאה נגד טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני
צילום: יריב כץ
מומלצים