שתף קטע נבחר

נותנים שמות ללוחמים בצילומים הישנים

הספרייה הלאומית ופייסבוק ישראל קוראות לקהל הרחב לזהות ולתייג חיילים המתועדים במאות תמונות שצולמו החל מ-1948. "בואו לחפש את ההורים, האחים או החברה מהתיכון. זה לטובת ההיסטוריה שלנו"

מי מכיר את הלוחמים המתועדים בתצלומים הישנים? לקראת יום העצמאות, הספרייה הלאומית ופייסבוק ישראל חברו לפרויקט משותף שמטרתו זיהוי לוחמים המתועדים במאות תמונות מתקופות שונות בתולדות המדינה. "אנחנו מקווים שיהיו לנו הרבה מאוד זיהויים", אמר הבוקר (יום ג') בריאיון לאולפן ynet ירון דויטשר, ראש אגף דיגיטל בספרייה הלאומית, "בסוף אנחנו מדינה קטנה". לחצו כאן כדי לצפות באלבומי התמונות.

 


התמונות נתרמו לספרייה הלאומית על-ידי דן הדני, שניהל במשך 40 שנה סוכנות של צלמי עיתונות. הצלמים של הדני תיעדו את כל האירועים החשובים במדינת ישראל, וכמובן גם את חיילי צה"ל ואת המלחמות השונות. "יש יותר ממיליון תצלומים באוסף הזה", מספר דויטשר, "וזה באמת אוצר אמיתי שבתוכו אלפי תמונות של חיילים וחיילות לאורך השנים". 

 

חיילים חוזרים מלבנון, 1982  (צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)
חיילים חוזרים מלבנון, 1982 (צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)

 

חיילים במזרח ירושלים, מלחמת ששת הימים (צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)
חיילים במזרח ירושלים, מלחמת ששת הימים(צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)

חיילים שהשתתפו בקרב בעיראק סווידאן, 1948 (צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)
חיילים שהשתתפו בקרב בעיראק סווידאן, 1948(צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)

יחידת צה
יחידת צה"ל בנגב במלחמת ששת הימים(צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני)
למרות הערך הרב של הצילומים, אנשי הספרייה נתקלו בבעיה: המידע לגביהם הוא מועט ביותר. ברבים מהמקרים הוא כולל רק את מועד ומקום הצילום, כגון "מלחמת שלום הגליל, 1982". לאור זאת החליטה הספרייה להיעזר בקהל הרחב ולהפיץ את התמונות בעזרת פייסבוק ישראל. החל מהיום יועלו אלבומי התמונות לעמוד הפייסבוק של הספרייה הלאומית. הקהל הרחב מוזמן לזהות ולתייג את יקיריו, בני משפחתו וחבריו על מנת ששמותיהם יונצחו בדפי ההיסטוריה של ישראל ויישמרו למען הדורות הבאים.

 

"להנגיש את אוצרות התרבות"

"בחרנו בקפידה כמה מאות תצלומים שבהם אפשר לזהות פנים", הסביר דויטשר, "חילקנו אותם לפי תקופות ולפי מלחמות והעלינו אותם לפייסבוק. זה חלק מפרויקט משותף שלנו עם פייסבוק ישראל שהחל עוד בקיץ שעבר, שבמסגרתו פייסבוק עוזרת לנו להנגיש את אוצרות התרבות לקהלים רחבים".

 

- נגיד שזיהיתי מישהו שאינו מתויג. מה אני עושה?

"פשוט תכתוב לנו בתגובות. אנחנו רוצים לעשות את זה פשוט מאוד עבור אנשים ולא לאלץ אותם לעבור איזשהו תהליך. כתבו לנו בתגובות, אנחנו נדאג להכניס את זה לקטלוג, ושם זה יישמר למען הדורות הבאים".

דויטשר מדגיש את החשיבות ההיסטורית של הפרויקט: "כשבעוד 50 שנה חוקר או תלמיד ירצה לברר משהו על מלחמת לבנון או על מלחמה אחרת, ויקליד שם של חייל, הוא ימצא את התמונה שלו בקלות. אנחנו מזמינים את הקהל הרחב לחפש את ההורים, את האחים, את הבנים, את החברה מהתיכון או את השכנה מלמעלה. בואו ועזרו לנו לתת שמות ללוחמים לטובת ההיסטוריה שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני
מכירים? תייגו אותם בפייסבוק
צילום: צוות יפפא, מתוך ארכיון דן הדני
מומלצים