שתף קטע נבחר

יום הזיכרון נפתח בטקס בירושלים: "בזכותם יש לנו קיום וחירות"

ראש הממשלה ויו"ר הכנסת השתתפו בטקס שפתח את אירועי יום הזיכרון. נתניהו: "איננו ששים אלי קרב, אך יודעים שנכונות ההקרבה היא הערובה לגורלנו". במשך יממה תתייחד ישראל עם זכרם של 23,741 חללי מערכות ישראל ושל 3,150 האזרחים שנרצחו בפעולות האיבה

 

 

אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה נפתחים הערב (יום ג') בטקס המסורתי בבית יד לבנים בירושלים. באירוע משתתפים ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, ממלאת מקום נשיאת בית המשפט העליון, השופטת ענת ברון ומשפחות הנופלים. את הטקס פוקדות גם משלחות קהילתיות מיהדות צ'ילה ומארה"ב.

 ynet מעביר את הטקס בשידור ישיר.

 

בשעה 20:00 תישמע ברחבי הארץ צפירה בת דקה, ולאחריה תחל ברחבת הכותל המערבי בירושלים העצרת המרכזית לציון יום הזיכרון. במשך יממה תתייחד מדינת ישראל עם זכרם של 23,741 חללי מערכות ישראל שנפלו משנת תר"ך ועד היום ושל 3,150 האזרחים שנרצחו בפעולות איבה מאז קום המדינה, ארבעה מהם רק השבוע בסבב ההסלמה הקשה שבו נורו מאות רקטות לעבר שטח ישראל מרצועת עזה.

 

טקס יום הזיכרון חללי צה
טקס יום הזיכרון בבית יד לבנים בירושלים(צילום: AP)

 

נתניהו התייחס בנאומו לארבעת ההרוגים בסבב הלחימה האחרון מול ארגוני הטרור מרצועת עזה: "היום אנחנו מרכינים ראש וחולקים כבוד ל23,741 חללי מערכות ישראל, יהודים, דרוזים, מוסלמים, נוצרים, בדואים וצ'רקסים. אליהם נוספים אלפי הקורבנות של פעולות האיבה, כולל ארבעה אזרחים חפים מפשע שנהרגו בתחילת השבוע מטילי המחבלים בעזה. אנו שולחים את תנחומינו העמוקים למשפחותיהם. כל חלל פוצע את ליבנו. מי כמונו אחיי ואחיותיי יכול להעיד על כך? הכאב והגעגוע אינם מרפים, לעיתים קרובות אומרים לי קרובי הנופלים אחרי קבלת הבשורה המרה - 'היינו צריכים ללמוד לנשום אוויר מחדש'. איננו ששים אלי קרב, אך אנחנו יודעים שנכונות ההקרבה היא הערובה לגורלנו. 

 

"קורבן כבד נדרשנו ומי יודע מה צופן בחובו העתיד. רבים שהכרתי נפלו גם במלחמת יום הכיפורים אבל הבית עמד. בלמנו בגבורה עילאית את מתקפת הפתע, זכינו בניצחון פלאים, ניצחון מזהיר ותמיד נזכור גורל מדינתנו היה מוטל על הכף ולולא יקירנו שנפלו המדינה הייתה נופלת. בזכותם יש לנו קיום ותקומה, חירות והישגים כבירים". 

טקס יום הזיכרון חללי צה
"בזכותם יש לנו קיום וחירות". נתניהו (צילום: אלכס קולומויסקי)

נתניהו חתם את דבריו בהבטחה להשבת החללים והשבויים: "משפחות יקרות ומכובדיי, אני מתחייב שנמשיך לפעול להחזיר ארצה את חללינו, נעדרינו ושבויינו כפי שהחזרנו הביתה את זכריה באומל ז"ל".

 

יו"ר הכנסת התייחס גם הוא בנאומו להשבת גופתו של נעדר סולטן יעקב זכריה באומל: "יום הזיכרון יתחיל עוד מעט כשהצפירה תפלח את חלל האוויר. את האווירה הזו התחלתי לחוש לפני כחודש, בלילה בו הבאנו למנוחת עולמים את רב סמל זכריה באומל ז"ל.

 

 
טקס יום הזיכרון חללי צה
"מסירים לרגע את כל המחלוקות". אדלשטיין(צילום: אלכס גמבורג)
 
טקס יום הזיכרון חללי צה
(צילום: אלכס קולומויסקי)
טקס יום הזיכרון חללי צה
(צילום: אלכס גמבורג)

"בכל שנה אנחנו משילים את נעלינו, אנחנו מסירים מאיתנו לרגע את כל המחלוקות והויכוחים כי המקום הזה אשר אנחנו עומדים עליו אדמת קודש הוא. למען תזכרו את שמותיהם של השבויים והנעדרים מכל הזמנים ומכל המלחמות ואת המחוייבות לעשות כל מה שיידרש כדי שהנדר להשיבם אלינו לעולם לא יופר".

 

מוקדם יותר השתתף נשיא המדינה ראובן ריבלין בטקס האזכרה ללוחמי האצ"ל שנפלו בקרב על הכפר "מלחה", ואמר כי "אני נזכר באבל על לוחמי האצ"ל היקרים שנפלו בקרב, ואני נזכר לצערי שגם לאחר שתם מאבקם להקמתה של המדינה, לא תם המאבק על הזיכרון. במשך שנים רבות לא התייחסו לחללי האצ"ל כחללים של המדינה, והם נעדרו גם מתפילת יזכור". ריבלין הוסיף כי "האזכרות אינן העיקר. הזיכרון צריך לחיות. לחיות בליבנו, במעשינו, במסירותינו למדינה ולעם בישראל".

 

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין עלה לקברו של צבי פרדי גרוס, ניצול שואה ולוחם אצ
הנשיא ריבלין על קברו של צבי פרדי גרוס ז"ל(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

אמש עלה הנשיא לקברו של צבי פרדי גרוס ז"ל בהר הרצל ואמר עליו קדיש. פרדי, ניצול שואה ולוחם אצ"ל וצה"ל שהיה בן בית במשפחת ריבלין, נהרג בהגנה על המדינה ימים ספורים לאחר הקמתה.

 

"הייתי ילד בן תשע כשפרדי הגיע לשכונה", סיפר הנשיא כשעלה לקברו. "כאשר הגיעה הבשורה על מותו, בכינו על כך שפרדי נהרג. הדבר הכה בנו כאילו נפל בן המשפחה וחששנו שלא יצליחו להביא את גופתו לקבורה. היינו כאן ב-1949 כאשר התחילו לקבור את הרוגי מלחמת שחרור ותמונתו של פרדי הייתה מוצבת על השולחן אצלנו כמו בן משפחה".

 

הנשיא הוסיף כי "פרדי בשבילי הוא אחד הגיבורים של אותה עת, ואני חי אותו כמופת ודוגמה. בזכותו ובזכות שכמותו, קמה מדינת ישראל".

האנשים שמגיעים לבתי העלמין לפני יום הזיכרון- בית עלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)
מצעידים לנופלים בבית העלמין הצאי קריית שאול(צילום: מוטי קמחי)

האנשים שמגיעים לבתי העלמין לפני יום הזיכרון- בית עלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

האנשים שמגיעים לבתי העלמין לפני יום הזיכרון- בית עלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

האנשים שמגיעים לבתי העלמין לפני יום הזיכרון- בית עלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

האנשים שמגיעים לבתי העלמין לפני יום הזיכרון- בית עלמין קריית שאול (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

ציפי אבטה, אחותו התאומה של סרן צביקה קפלן ז"ל שנפל במבצע צוק איתן בעזה, ציינה אתמול את יום הולדתם. "יום ההולדת הוא עוד יום זיכרון, יום הזיכרון הפרטי שלנו", אמרה אבטה בריאיון באולפן ynet. "אנחנו עושים מעברים חדים גם ביום ההולדת, גם בין יום הזיכרון ליום העצמאות. השכול והכאב הכי גדול לצד חגיגה".

 

 - זה פשוט חור בלב.

"ממש ככה. ברגע שקיבלתי את ההודעה על מות אחי, אתה מרגיש שפטיש שובר לך את הלב לרסיסים. לאבד אח תאום זה לראות את תאריך יום ההולדת על המצבה, זה לא לחגוג יום הולדת כל שנה לבד. זה תמיד חסר, זה תמיד הבור הכי גדול בלב".

 

- כמה הקשר ביניכם היה משמעותי?

"משמעותי מאוד. אנחנו תאומים, אנחנו הגדולים בבית, אחותי היקרה והאהובה צעירה מאיתנו בחמש שנים כך שגדלנו זה לצד זה. כל גיל הנעורים שלנו היה משותף, עברנו מסלולים מקבילים. היה לנו זמן איכות אחד עם השני, יש לשנינו חברים טובים ומשותפים. מה שהצמיח את צבירה זה להיות קצין כזה טוב ומשמעותי".

 

- את ממשיכה את המורשת שלו?

"כולנו ממשיכים את המורשת שלו. אני מרגישה צורך למלא את המקום שיחסר לי בלב ברוח של צביקה. גם אם צביקה לא פה לידי, אני תמיד מרגישה אותו פה. אני שומעת אותו אומר להמשיך את המורשת שלו, את הערכים, את העשייה. הצבא היה המקום הטבעי שלו והמקום הכי טוב שבו הוא יכול היה לתת. ידענו שבסופו של דבר הוא יהיה מוכן גם למסור את חייו כשיידרש לכך".

 

עמותת "כוח צביקה", שמסייעת בהנצחת מורשתו של סרן קפלן ז"ל, אוספת בימים אלה תרומות להמשך הקניית ערכיו. קפלן, קצין אג"ם בגדוד הסיור של חטיבת גולני, נפל בקרב עם מחבלי חמאס בסג'עייה.

קברו של סרן קפלן ז"ל (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
קברו של סרן קפלן ז"ל(צילום: זהר שחר)

בשעה 19:45 הערב ייערך בבריכת הסולטן בירושלים אירוע "זוכרים, שרים ומספרים". בעצרת הפתיחה המרכזית בבירה ישתתפו ראש העיר משה ליאון, חברי מועצת העיר ומכובדים נוספים.

 

בשעה 20:30 ייערך בכיכר רבין בתל אביב הטקס המסורתי "שרים בכיכר" במעמד ראש העיר רון חולדאי ובהנחיית ליאור אשכנזי. עוד ישתתפו באירוע: בועז שרעבי, ברי סחרוף, דודו טסה, דיקלה, הדג נחש, מירי מסיקה, מורן מזור, נסרין קדרי, נרקיס, סאבלימינל, עידן עמדי וצעירי תל אביב.

 

האירוע המקביל בירושלים יחל בשעה 21:00 בכיכר ספרא בעיר. בשעה 21:15 ייערך בכנסת אירוע הזיכרון "שירים לזכרם", בנוכחות נשיא המדינה, ראש הממשלה ויו"ר הכנסת.

 

טקסים וצפירה בת שתי דקות 

מחר, יום רביעי, ייערך ב-8:45 ברחבת הסוכנות היהודית בירושלים טקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה בארץ ולזכר היהודים שנרצחו באירועים אנטישמיים בעולם.

 

קורבנות הפיגועים האנטישמיים בבתי הכנסת בארה"ב יעמדו במרכזו של הטקס שייערך במעמד שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן, מנכ"ל פדרציית פיטסבורג ג'ף פינקלשטיין ונציגת משפחות הקורבנות מארני פיינברג שתדליק את משואת הזיכרון ביחד עם יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג והשגריר האמריקני.

 

בשעה 11:00 בבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות ולאחריה ייפתח בהר הרצל בירושלים טקס האזכרה המרכזי לחללי מערכות ישראל במעמד הנשיא, ראש הממשלה והרמטכ"ל. במקביל, באותה העת יתקיימו טקסים ממלכתיים בכל הארץ בהשתתפות נציגים מהממשלה ומהכנסת.

 

בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל הטקס המרכזי לזכר חללי ונפגעי פעולות האיבה במעמד הנשיא וראש הממשלה.


פורסם לראשונה 07/05/2019 15:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טקס יום הזיכרון בבית יד לבנים
צילום: AP
מומלצים