שתף קטע נבחר

הדסה: הצנתור ממיס הלב של פגה במשקל 860 גרם

טיפול פורץ דרך בבית־החולים הדסה עין כרם בירושלים: הרופאים סגרו כלי דם בבית־החזה של פגה ששוקלת 860 גרם בלבד – ללא ניתוח. הצנתור עבר בהצלחה וכעת מתאוששת הפגה הקטנטנה, שנולדה לפני כארבעה שבועות עם אחותה התאומה, בטיפול נמרץ

חולת לב במשקל 860 גרם: לפני ימים אחדים נערך בבית־החולים הדסה עין כרם בירושלים צנתור ראשון מסוגו בישראל לפגה שנולדה בשבוע ה־25 להיריון וסבלה ממום לבבי.

  

הפגה נולדה לפני כארבעה שבועות בלידה מוקדמת יחד עם אחות תאומה. לאחר הלידה התגלה כי כלי דם בבית־החזה שלה לא נסגר כראוי, והוחלט לסגור אותו בהליך של צנתור.

 

צנתור (צילום: דוברות הדסה)
לב קטנטן - הישג ענק. הפגה מתאוששת באינקובטור(צילום: דוברות הדסה)

 

בשבוע שעבר, לאחר שהתפתחה מעט באינקובטור שבפגייה, בוצעה בפגה הפרוצדורה המורכבת על ידי צוות רפואי גדול. לצנתור הייחודי קדמו הכנות מרובות, בהובלתם של מנהל מחלקת לב ילדים בהדסה ד"ר גברי שגיא, מנהל יחידת צנתורי ילדים ד"ר גור מיינצר והקרדיולוגית ד"ר נורית יעקבי.

 

"במהלך הצנתור, שארך כארבע שעות, בוצעה סגירה של 'דוקטוס ארטריוזוס' פתוח", הסביר ד"ר מיינצר. מדובר בכלי דם שמחבר עורק של הריאה ישירות לאבי העורקים, ובמצב תקין הוא נסגר אחרי הלידה.

 

"הבעיה היא שבפגים, ובעיקר בפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד, כלי הדם עלול להישאר פתוח. "כשהוא נותר פתוח, כמו במקרה של הפגית הקטנה שלנו, נוצרת זרימת דם עודפת לריאות ועומסים מוגברים על צד שמאל של הלב, מה שמעמיד אותה בסכנה ולכן היה קיים צורך דחוף לסגור אותו", המשיך והסביר ד"ר מיינצר.

  

ד"ר שגיא הוסיף: "לחלק מהפגים שנולדים עם הבעיה עוזר טיפול תרופתי, ולאלו שלא מגיבים לטיפול בוצע בישראל עד היום ניתוח מלא, הכולל את פתיחת בית החזה וקשירה של כלי הדם הפתוח. כמובן שניתוח כזה הוא קשה יותר להחלמה עבור כל תינוק ובוודאי שעבור פגה".

  

פריצת דרך טיפולית

שגיא סיפר שמדובר בתחום חדש ובמגמה שהולכת ומתרחבת בבתי־חולים בעולם. "אני ער למגמה בשנים האחרונות ולכן עודדתי את צוות מצנתרי הילדים של הדסה עין כרם – ד"ר גור מיינצר וד"ר נורית יעקבי – להעמיק בו ולהתכונן להליך צנתורי שיחליף את הפעולה הניתוחית המסובכת והמורכבת יותר. שלושתנו השתלמנו בתחום בבתי־חולים שונים בעולם ואנו שמחים שביצענו את זה בפעם הראשונה בישראל בבית־החולים הדסה".

 

צנתור (צילום: דוברות הדסה)
הרופאים שביצעו את הצנתור(צילום: דוברות הדסה)

 

הצנתור עבר בהצלחה, ובימים אלה מתאוששת הפגה הקטנטנה ביחידת טיפול נמרץ ביילוד בהדסה הר הצופים. לצידה שוהה כל הזמן אחותה התאומה יחד עם שאר בני המשפחה. "הצנתור היה עבודת צוות אמיתית למען הפגה", סיכם ד"ר מיינצר. "הוא מהווה פריצת דרך בארצנו בטיפול בפגים קטנים שסובלים מהבעיה, וחוסך להם ניתוח בשלב מוקדם ורגיש זה בחייהם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הדסה
צנתור בפגייה
צילום: דוברות הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים