שתף קטע נבחר

טראמפ הורה להטיל מכסים על כל הסחורות מסין

עוד החרפה במלחמת הסחר: אחרי שהעלה את המכסים על סחורות בהיקף של 200 מיליארד דולר, טראמפ הורה להתכונן להעלות אותם על כל שאר הסחורות מסין - בשווי 300 מיליארד דולר. השיחות בין המעצמות כשלו, אך טראמפ לא מודאג. "אין מה למהר, אולי נסיר את המכסים ואולי לא"

טראמפ בבית הלבן (צילום: רויטרס)
טראמפ(צילום: רויטרס)

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה הלילה (שבת) לפקידי ממשלו להתכונן להעלאת מכסי היבוא על כל שאר הסחורות מסין, שטרם עלו המכסים עליהן כחלק ממלחמת הסחר. שווי הסחורות שעליהן יוטלו המכסים החדשים, אם המהלך יצא לפועל, הוא 300 מיליארד דולר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הוראתו של טראמפ, שעלולה להחריף עוד יותר את הסכסוך הכלכלי בין שתי המעצמות, מגיעה יום לאחר שנכנסה לתוקפה החלטתו להעלות את המכסים על סחורות סיניות בשווי 200 מיליארד דולר - מ-15% ל-25%.

פריקת סחורות בנמל טקומה שבארה
פריקת סחורות בנמל טקומה שבארה"ב, ארכיון(צילום: AP)

נציג הסחר האמריקני, רוברט לייטהייזר, הודיע על הוראתו של טראמפ בהודעה שפרסם הלילה. "הנשיא הורה להתחיל בתהליך של העלאת המכסים על למעשה כל שאר הייבוא מסין, שמוערך בכ-300 מיליארד דולר", מסר. הוא ציין כי הודעה רשמית בנושא תפורסם בעוד זמן קצר ברשומות האמריקניות, וכי פרטים נוספים יפורסמו ביום שני.

 

ההודעה מגיעה אחרי שסבב השיחות האחרון בין וושינגטון לבייג'ינג בניסיון לפתור את המשבר הסתיים ללא הצלחה. ב-CNN דיווחו כי התקווה בשיחות הייתה שעל אף העלאת המכסים על סחורות בשווי 200 מיליארד דולר אתמול, ניתן יהיה להגיע להסכמה שתביא לביטול המהלך.

"יחסינו נותרו חזקים מאוד". טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"יחסינו נותרו חזקים מאוד". טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: AFP)

כמה שעות לפני הודעתו של לייטהייזר, צייץ טראמפ בנושא בטוויטר, ואמר כי השיחות בין המעצמות ביומיים האחרונים היו "כנות ובונות". עם זאת, לדבריו, "אין צורך למהר" בניסיון להגיע להסכם, והמכסים החדשים "אולי או אולי לא" יוסרו – בהתאם להתקדמות במו"מ. הוא הוסיף כי יחסיו עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג "נותרו חזקים מאוד".

 

בתגובה למהלך אתמול של ארה"ב, בסין מסרו כי מדובר בצעד "מצער מאוד" ואיימו בתגובה נגדית – כפי שכבר עשו בעבר בעקבות העלאות קודמות של מכסי יבוא מצד ארה"ב. עם זאת, לא נמסר אילו צעדים יינקטו. ב-CNN ציינו כי סין נמצאת בעמדת נחיתות במלחמת הסחר, שכן היא מייבאת מארה"ב הרבה פחות סחורות מאשר ארה"ב מייבאת ממנה. לפי הרשת האמריקנית, סין כבר הטילה מכסים בעבר על סחורות אמריקניות בהיקף של 110 מיליארד דולר, וכעת נותרו לה "רק" כ-10 מיליארד דולר של סחורות להטיל עליהן מכסים חדשים. אפשרות אחרת, לפי הדיווח, היא שסין תעלה את תעריפי המכס הקיימים על סחורות אמריקניות.

נציג הסחר האמריקני רוברט לייטהייזר (ימין) וסגן ראש הממשלה הסיני ליו הא לוחצים ידיים. במרכז שר האוצר סטיב מנוצ'ין (צילום: Getty Images)
חיוכים ולחיצות ידיים - אך בלי הצלחה בשיחות. נציג הסחר האמריקני רוברט לייטהייזר (ימין) וסגן ראש הממשלה הסיני ליו הא. במרכז שר האוצר סטיב מנוצ'ין(צילום: Getty Images)

"לסין נגמרים מוצרי היבוא האמריקניים למסות", אמר לרשת ברוק סילברס, בכיר בחברת הייעוץ קיואן קפיטל. "העובדה שסין טרם הכריזה על כוונה לצעדים נגדיים ספציפיים, מעידה שסין עדיין מקווה שניתן להציל את השיחות".

 

הלילה דיבר בנושא סגן ראש הממשלה הסיני ליו הא, שהגיע לארה"ב לצורך השיחות, וטען כי הן לא התפוצצו. "להפך, אני חושב שמכשולים קטנים זה דבר נורמלי ובלתי נמנע במו"מ בין מדינות. אני עדיין אופטימי בצורה זהירה", אמר בסרטון וידאו שפורסם בערוץ הטלוויזיה הממלכתי של סין. הוא הבהיר כי בייג'ינג מתנגדת נחרצות להעלאת המכסים האחרונה, ואיים כי עליה להגיב כ"אומה" למהלך.

סגן ראש הממשלה הסיני ליו הא (צילום: EPA)
"נצטרך להגיב כאומה". סגן ראש הממשלה הסיני ליו הא(צילום: EPA)

הא הוסיף כי ישנם "נושאים עקרוניים" שבייג'ינג בשום פנים ואופן לא תסכים להתפשר עליהם – אך לא ציין באילו מדובר. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו מפי כמה גורמים כי סין מחקה מטיוטת ההסכם המתגבש התחייבות לשנות חוקים, במטרה לפתור תלונות מרכזיות מצד ארה"ב נגדה. בין היתר, טוענים בוושינגטון, סין גונבת קניין רוחני וסודות מסחריים ומבצעת מניפולציות במטבע שלה.

 

לפני כמה ימים, בעצרת בפלורידה, טען טראמפ כי סין "הפרה את מה שסוכם" בין שתי המדינות. "אתם רואים את המכסים שאנחנו מטילים? זה כי הם הפרו את העסקה. הם הפרו את העסקה", אמר אז טראמפ. "אז הם מגיעים לכאן, סגן ראש הממשלה (ליו הא) טס לכאן מחר – איש טוב – אבל הם הפרו את העסקה. אי אפשר לעשות את זה, אז הם ישלמו על זה".

 

טראמפ הוסיף שארה"ב "לא תיסוג עד שסין תפסיק לרמות את עובדינו ולגנוב את משרותינו. זה מה שעומד לקרות. אחרת, אנחנו לא חייבים לעשות איתם עסקים. אנחנו יכולים לייצר הכל כאן אם אנחנו מוכרחים – כמו שעשינו פעם". לדבריו, "אם לא תהיה עסקה, אין שום דבר רע בכך שנקבל 100 מיליארד דולר בשנה, 100 מיליארד, מעולם לא עשינו זאת בעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים