שתף קטע נבחר

"רווק בטינדר מתחיל עם נשים שאינן בליגה שלו"

"גברים ונשים כאחד נוטים לעשות לייק לאנשים שנחשבים 'מעל הליגה שלהם' ועל כן מקבלים פחות תגובות, מה גם שמשיכה נשענת על מראה, אבל גם על חוש הומור, ביטחון עצמי, כריזמה ואינטליגנציה". שירי עומר גל מגיבה לטורה האחרון של ד"ר לירז מרגלית

טינדר  (צילום: Shutterstock)
טינדר. "אנשים מחפשים גברים ונשים שמעל הליגה שלהם" (צילום: Shutterstock)

לפני החג האחרון נתקלתי בטורה של ד"ר לירז מרגלית: "שטחית?! טינדר היא כל מה שרווקים צריכים", והרגשתי שהוא מתעלם מאספקטים מרכזיים באפליקציה ובחוויית המשתמשים בה. טינדר היא אכן אחת האפליקציות הפופולריות בעולם למציאת זוגיות לכל גווניה, גם אם זו רק זוגיות ללילה. אך אם נערוך משאל שינסה לבדוק כמה אנשים מרוצים מחוויית הטינדר שלהם – נראה שאחוז לא מבוטל של אנשים לא מרוצים מהאפליקציה. האם זה כי הם חמוצים? לא, זה כי הם אנשים ולא מוצרים או פרופילים, כפי שטינדר עשויה לגרום לנו להרגיש.

 

למה הסיכוי שתמצאו אהבה בטינדר קטן?

מנכ"ל אוקיי-קיופיד ממליץ: הימנעו מלשלוח היי כהודעה ראשונה

 

בסדר, בהחלט יש אנשים שהיא עוזרת להם להשיג דייטים. לרוב האנשים – פחות. הבעיה עם טינדר היא שהיא ממש טובה בלבסס רושם ראשוני – רק שהרושם הראשוני הזה עלול להיות מבוסס על הטיות פסיכולוגיות ולא על האדם שקיים במציאות. ואני לא מדברת על שקרים לבנים או פוטושופ, אני מדברת על השוני בין הפרופיל לבין האדם האמיתי. נמצא שרושם ראשוני שחווים באפליקציה שונה מרושם ראשוני בחיים האמיתיים. מה זה אומר? שיכול להיות שהבחור שעכשיו עשית לו שמאלה בטינדר – אם היית פוגשת אותו בפאב היית ממש מחבבת אותו, כי רושם בעולם האמיתי ורושם באפליקציה אינם זהים כלל.

 

יותר מזה, כאשר מחליטים מספר החלטות, אחת אחרי השנייה (מה שנקרא – 'החלטות סדרתיות'), קשה יותר להפריד בין פרופיל לפרופיל, וגם הריכוז שלנו יורד ככל שאנחנו משתמשים יותר זמן באפליקציה. זה אומר שגם אם בבחירה הראשונה והשנייה היינו בסדר, לאט-לאט אנחנו פחות ופחות מרוכזים, המערכת הקוגניטיבית שלנו הופכת למוגבלת, וככה יוצא שאנחנו מחליטים על סמך מידע חלקי בלבד. האם המידע החלקי הזה הוא המידע שהכי רלוונטי להחלטה שלנו? לא בהכרח. ייתכן מאוד שהדברים שחשובים לי בבחירת בני זוג הם דברים שלוקח למערכת שלי קצת יותר זמן "לקלוט", מה שגורם לכך שההחלטה שלי לא תהיה טובה.

 

נכון, כל מה שאמרתי עכשיו תקף לכל אתרי ההיכרויות באשר הם, אבל הנה מה שמיוחד בטינדר – טינדר, כפי שהזכירה ד"ר מרגלית, מזקקת את ההחלטה לפי ארבעה משתנים בלבד: גיל, מגדר, מרחק גיאוגרפי ומראה. מבחינת גיל, מגדר ומרחק גיאוגרפי, אלה הם משתנים יחסית קבועים. כלומר, מי שמחפש בן או בת זוג בדרך כלל יודע בדיוק מהן ההעדפות שלו בתחומים האלה. אז נשארנו עם התמונה, וכאן הבעיה האמיתית - ידוע שתמונה היא הגורם העיקרי להעדפת פרופילים באתרי היכרויות. מי לא תרצה לצאת עם בחור מסוקס כבראד פיט או בחורה מהממת כג'ניפר לורנס? מראה חיצוני הוא דבר חשוב ביותר, וברור שאנחנו צריכים להימשך לגבר או לאישה שאנחנו יוצאים איתם, אבל מראה הוא רק פן אחד מהגורמים הכלליים למשיכה.

 

כי משיכה אכן נשענת על מראה, אבל גם על חוש הומור, תנועות גוף, ביטחון עצמי, כריזמה, חיוך, אינטליגנציה - וזו רק ההתחלה. האם אפשר להבין את כל זה מתמונה או שתיים? לפעמים כן, הרבה מאוד פעמים לא. קבעתי לצאת פעם עם בחור סופר חתיך, ואז נפגשנו לדייט ראשון והוא היה כל כך משעמם עד שכמעט בכיתי תוך כדי הדייט (מהתרגשות על כך שהדייט הולך להיגמר בקרוב). האם אפליקציות אחרות מסוגלות להביא לידי ביטוי את גורמי המשיכה שמניתי כאן? לא בהכרח, אבל כנראה שהן יאפשרו לנו להקדיש לפרופיל שלו יותר מהארבע–חמש שניות שאנחנו נותנים לעצמנו לפני שאנחנו עושים ימינה או שמאלה בטינדר.

 

 

סיבה נוספת לחוסר שביעות הרצון מטינדר קשורה באפקט של 'לחפש אנשים שמעל לליגה שלך'. גברים ונשים כאחד נוטים לשלוח יותר הודעות ולעשות לייק לאנשים שנחשבים "מעל הליגה שלהם". ובגלל שפחות סביר שאנשים מ"ליגה" גבוהה יותר יגיבו להודעות הללו – יש פחות מענה להודעות שאנחנו שולחים. טינדר מחריפה את הבעיה הזו, כי אם רק מראה חיצוני נחשב, אזי כל השיקולים המבוססים על חוכמה, הומור, עבודה או תחביבים משותפים – לא מתקיימים יותר.

 

השאלה באתרי ההיכרויות היא מאוד פשוטה: מה אתה מחפש? אם את מחפשת בן זוג ליותר מערב אחד, קיום תכונות שחשובות לך בבן הזוג הופך להיות יותר ויותר חשוב. האם המראה הוא הקו הראשון למשיכה? סביר מאוד. האם המראה הוא הקו הראשון כדי לקבוע מי מתאים לנו כבן זוג? פחות. הרבה פחות. לכן, החלטה שמתקבלת בטינדר לגבי מי יהיה סטוץ מעולה שונה באופייה מהחלטה שמתקבלת בטינדר לגבי עם מי אני אהנה לשבת עכשיו בדייט ולדבר איתו. אז כשאנחנו מדברים על הרושם שטינדר יוצר – חשוב להבין מהו הרושם הזה, ועד כמה הוא מייצג את ההעדפות שלנו.

 

אז מה אתם צריכים לעשות? פשוט תזכרו שבגלל שאנחנו נפגשים בסופו של יום בעולם האמיתי, האפליקציות הן רק דרך אחת לראות את האדם שמולך, ולא בהכרח הדרך הטובה ביותר. אולי גיל, מגדר, מיקום גיאוגרפי ומראה מתאימים להולדת הצאצאים הכי מוצלחים (כי זה מה שחשוב אבולוציונית), אבל הם לא בהכרח אומרים עם מי נהיה הכי מאושרים. וזה מה שכולנו רוצים, לא?

 

שירי עומר גל היא מרצה בתחום אתרי ההיכרויות, מאסטרנטית בפסיכולוגיה חברתית (באוניברסיטת בן גוריון) ועובדת כאנליסטית של התנהגות משתמשים באינטרנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוסף עצמי
שירי עומר גל. הריכוז שלנו יורד ככל שמשתמשים יותר באפליקציה
צילום: אוסף עצמי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים