שתף קטע נבחר

אי ספיקת לב: מה זה ואיך מטפלים בזה?

אי-ספיקת לב נגרמת כאשר הלב אינו מצליח בתפקידו בהזרמת הדם בהתאם לצרכי הגוף. מספר החולים באי ספיקת לב הולך ועולה, ועלול לפגוע בכ-2 מכל 100 ועד 10 מכל 100 מעל גיל 65. מי נמצא בקבוצת סיכון, איך מאבחנים - ומהו הטיפול שיעזור?

בשיתוף חברת נוברטיס והאיגוד הקרדילוגי בישראל

 

אי-ספיקת לב היא תסמונת שכיחה בקרב רבים בארץ ובעולם. היא נגרמת כאשר הלב כושל בתפקידו להזרים דם בהתאם לצרכי הגוף. מחלות לב כגון התקף לב או דלקת של שריר הלב, עלולות לפגוע בתפקוד הלב ולגרום לאי ספיקת לב אך לעיתים הכשל מופיע ללא סיבה ברורה.

 

אי ספיקת לב מתבטאת לרוב בקשיים במאמץ, קוצר נשימה, בצקות וחולשה.

 

מניעת אי ספיקת לב כוללת טיפול מכוון בגורמי הסיכון כגון איזון יתר לחץ דם, סוכרת ויתר שומני הדם, יחד עם שמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית מבוקרת. טיפול מוקדם ויעיל בגורמים לאי ספיקת לב כגון התקף לב או פגיעה במסתמי הלב, מפחית גם הוא את הסיכון להתפתחות התסמונת.

 

מניעת אי ספיקת לב. הקפדה על אורח חיים בריא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מניעת אי ספיקת לב. הקפדה על אורח חיים בריא(צילום: shutterstock)

 

מספר החולים באי ספיקת לב - בעלייה

מספר החולים באי ספיקת לב הולך ועולה, ומוערך כ-2 מכל 100 ועד 10 מכל 100 מעל גיל 65. התסמונת היא כרונית עם מהלך מתמשך של החמרות והפוגות ועלולה לגרום לסבל קשה ואף למוות.

 

יחד עם זאת בידי הרפואה המודרנית יש את הכלים לטפל במחלה. טיפול נכון יכול למנוע אשפוזים חוזרים בבתי חולים, למנוע סיבוכים ולשפר את איכות החיים עד כדי אורח חיים נורמלי.

 

הטיפול באי ספיקת לב ממושך ודורש שיתוף פעולה מלא של החולה ובני משפחתו/ה. ידע והבנה של גורמי המחלה ודרכי הטיפול בה יכולים להקטין חששות ולשפר את הצלחת הטיפול.

 

"מנוע שלא סוחב": לגלות את התסמינים

לא משנה מהי הסיבה לאי־ספיקת הלב - התסמינים דומים. התחושה היא של מנוע ש"לא סוחב": ירידה ביכולת לעשות מאמצים וכן תחושת עייפות וחולשה גם לאחר פעולות קלות.

 

בנוסף על כך מצטברים נוזלים ברקמות הגוף. הצטברות נוזלים בריאות גורמת לקוצר נשימה. בתחילה חשים קוצר נשימה בעת מאמץ ובזמן שכיבה פרקדן ולאחר מכן באופן מתמשך. צבירת נוזלים בבטן ובאגן עלולה לגרום לתחושת כובד, לחוסר תיאבון, לבחילות ולהקאות. צבירת הנוזלים בגפיים באה לידי ביטוי בבצקות.

 

כאשר מתעוררים סימפטומים שיכולים להעיד על אי ספיקת לב הרופא יקשיב להיסטוריה הרפואית של המטופל, ישאל שאלות בירור לצורך איסוף נתונים נדרשים, יבצע בדיקה גופנית ובמידת הצורך יפנה לבדיקות מקיפות כדי לבסס את האבחנה, לקבוע את חומרת המצב ולבדוק סיבות אפשריות שגרמו למצב בהם ניתן לטפל.

 

הטיפול באי ספיקת לב נועד להפחית את סממני המחלה, לשפר את איכות החיים למנוע החמרה ואשפוזים כמו גם להאריך את חיי המטופלים. לכל חולה תיבנה תכנית טיפול ומעקב המתאימה למצבו/ה הרפואי. עם התקדמות חומרת המחלה מוצעות למטופל/ת אפשרויות נוספות לטיפול.

 

הטיפול כולל (בהתאם לחומרת המחלה):

שמירה על אורח חיים בריא.

טיפול תרופתי מסודר ועקבי בהתאם להנחיות הרופא.

בדיקות מעקב תקופתיות לפי הנחיות הצוות.

טיפול במחלות נלוות וגורמים מחמירים (כגון חוסר ברזל, מחלות בלוטת התריס, טיפול ומניעה של מחלות זיהומיות)

טיפול בקוצבים ובפעולות צנתוריות.

טיפול בניתוחים.

 

זיהוי מוקדם וטיפול נכון ורציף מקנים למטופלים הסובלים מאי ספיקת לב איכות חיים טובה ואריכות ימים.

 

פרופ' טל חסין הוא מנהל יחידת אי-ספיקת לב במרכז הרפואי שערי צדק

 

בשיתוף חברת נוברטיס והאיגוד הקרדילוגי בישראל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים