שתף קטע נבחר

צבת הים רפאלה מנתניה שבה בחזרה לטבע

בסוף השנה שעברה הבחינו המצילים בחוף סירונית בנתניה בצבת ים גדולה שנקלעה למצוקה בים הסוער. המציל רפאל טל שחה לעברה והביאה בעזרת החסקה לחוף. הצבה שנפגעה ממדחף סירה וסבלה מדלקת ריאות קשה, שוקמה במרכז להצלת צבי ים והשבוע חזרה לטבע עם משדר לווייני

 

 

בסערת החורף בדצמבר אשתקד, צוות המצילים בסוכת ההצלה בחוף הסירונית בנתניה הבחין במרחק של כמאה מטר מהחוף, בצבת ים גדולה נאבקת בין הגלים.

 

רפאל טל, מציל בעיריית נתניה בעשור האחרון, מיהר להיכנס למים ושט לכיוונה עם החסקה.

 

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

המציל רפאל טל (צילום: ארז ארליכמן)
המציל רפאל טל(צילום: ארז ארליכמן)

 

מבצע הצלה בים סוער

"הים היה גלי מאוד וסוער. היה מאוד קשה להגיע אליה, אבל ראיתי את צבת הים, תשושה ושקשה היה לה לשחות", משחזר רפאל את ההצלה של צבת הים ששקלה אז כ-52 ק"ג.

 

"להרים אותה לחסקה בזמן הסערה היה קשה מאוד בגלל הגלים וגם כי היא צבה כבדה. להרים אותה לבד זה לא פשוט. היא הייתה במצב מעורפל ולא טוב".

 

כשהגיע עם צבת הים לחוף, חבריו נרתמו לעזרה והזעיקו במקביל את אנשי המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת.

 

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

 

עם שבר בשריון ודלקת ריאות קשה

"רפאלה הגיעה כשהיא חלשה, רזה ואפטית מאוד. הבחנו בשבר בשריון שלה, באזור הזנב ובשריון למעלה, שנראה עקב פגיעת מדחף של סירה", אומרת ל-ynet ענת בהר, מהמרכז הארצי להצלת צבי ים.

 

במרכז ההצלה, מעריכים כי הצבה נפגעה בים והשבר החלים באופן עצמאי במהלך שהותה בים, כך שמבחינת סיוע רפואי, לווטרינרים במרכז ההצלה לא נותר לסייע רבות בנושא, אך החליטו לערוך בדיקות כדי לשלול הימצאות זיהומים.

 

לאחר טיפול ראשוני של נוזלים ואנטיביוטיקה, נבדקה צבת הים במרפאת "הכל חי" של ד"ר צחי אייזנברג ברחובות, שם התגלה בתום בדיקות סי.טי ורנטגן כי הצבה סובלת מדלקת ריאות.

 

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

 

העלתה 18 ק"ג במהלך תקופת השיקום

רפאלה שהתה בטיפול נמרץ בבריכה מחוממת ובתום הטיפול האנטיביוטי והחלמתה, הועברה לבריכה בחצר הטיפולים שם שהתה כשישה חודשים.

 

"רפאלה העלתה 18 קילוגרם שזה יפה מאוד לצבה בשיקום. היא שוקלת כ-70 קילוגרם ולאחר שראינו שהיא מתפקדת כמו שצריך, צוללת, צפה, אוכלת ומעלה במשקל היא כשירה לשוב לים", היא מפרטת.

 

מזה כ-11 שנה מקיימים ברשות הטבע והגנים פרויקט מעקב לוויני אחרי צבי הים, במהלכו מושדרו צבי ים רבים, ביניהם ירוקים וחומים, כדי כדי לעקוב אחרי מסלולי הנדידה של צבי הים ובעיקר של נקבות הצבים המטילות בחופי הים התיכון.

 

המשדר הלווייני המוצמד לשיריון צבי הים באמצעות דבק חזק ועמיד למים, שוקל כ-128 גרם והוא מסוגל לשדר את נתוני מיקום הצב ברגע שהוא עולה לנשום מעל פני המים ומגלה לחוקרים מתי הצב הפסיק לשחות ולאיזה עומקים הוא צולל כדי לאתר את מזונו.

 

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)

 

מפגש חוזר בחוף בנתניה: רפאל עם רפאלה

מזה שנים רבות נוהגים ברשות הטבע והגנים להעניק למצילי צבי ים את האפשרות להעניק לצבים שם כאות הערכה. המציל רפאל טל בחר להעניק לצבה את השם "רפאלה". 

 

השבוע הגיע רפאל עם אנשי רשות הטבע והגנים לחוף הים בסירונית כדי להשיב את הזוחלת בחזרה לטבע. "עשיתי את זה הכי מהלב. הדבר הכי חשוב בעולם הוא שכל אחד ייתן מעצמו לטובת האדם והחיות", הוא מסכם. הוא צופה ברפאלה זוחלת לים באיטיות, בזמן שעוברי אורח וסקרנים צופים בה בהתלהבות וסקרנות, הוא מחייך ומציין כי מבחינתו, לראות אותה שבה לטבע "זה הדבר הכי מרגש בעולם. זה נותן אוויר לנשימה". 

 

הצבה רפאלה (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: ארז ארליכמן)
 

הצבה רפאלה ורפאל (צילום: ארז ארליכמן)
הצבה רפאלה ורפאל(צילום: ארז ארליכמן)

 

לאן נודדים הצבים המשוקמים?

בשנים האחרונות מנסים אנשי המרכז לבדוק האם הצבים שעוברים שיקום ממושך, אכן חוזרים אל מקומות המחייה הקודמים שלהם טרום הפציעה והמעקב מסייע למעשה בהקמת שמורות ימיות, שנועדו להגן על בעלי החיים הימיים מפני פגיעות של דיג וכלי שיט.

 

ד"ר יניב לוי, מנהל מרכז ההצלה מספר ל-ynet כי כיום ישנם שמונה צבי ים עם משדרים לווינים המשוטטים בסמוך לישראל כבר כשנתיים וחצי, ביניהם צבות ים ששוהות בין ראש הנקרה לנהריה, צבי ים ששוהים באזור אשקלון ואשדוד, אחרים מרחיקי לכת והגיעו בכוחות עצמם לחו"ל.  

 

הצבה רפאלה (צילום: רוני ארליכמן)
הצבה רפאלה(צילום: רוני ארליכמן)

 

מבין הצבים שנדדו למרחקים גדולים, ניתן לציין את פינטו ונעים. פינטו, צב ים חום גדול. ב-2016 פינטו נסחף אל חוף זבולון בקרית-ים צב ים חום בן 40 שנה כשהוא באפיסת כוחות ופצוע בראשו. בסיוע של מצילים בחוף הים הוא הובא לטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, שם עבר שיקום ממושך והעלה 21 ק"ג במשקלו. לאחר שנת שיקום, הוא צוייד במשדר לווייני על השיריון והושב בחזרה לטבע ב-2017 ומאז נדד למרחקים עצומים ותועד לאחרונה בין קורסיקה לאיטליה.

 

לדברי לוי, צב הים החום שזכה לשם "נעים", טבע ברשת דיג לפני כשנתיים בחוף ג'סר אזרקא, לאחר שנתפסה ברשת של דייג מהכפר, שוחרר עם משדר לוויני ונצפה במהלך השבועות האחרונים כשהוא באזור לבנון. לאחר מכן המשיך לטורקיה, קפריסין, חזר לישראל לביקור קצר וכעת שוהה בפורט סעיד במצרים.

 

עונת רביית צבי הים החלה לפני כחודש ובימים הבאים עם התחלת עונת ההטלה, נקבות צבות הים עולות אל חופי ישראל כדי להטיל את ביציהם. ברשות הטבע והגנים סורקים בסיוע של פקחים ומתנדבים את החופים בשעות הבוקר המוקדמות בחיפוש אחר סימנים לעקבות של צבות ים שעלו להטיל. הקינים שיאותרו, יועברו לחוות הדגרה מוגנות בשמורות טבע חופיות, במטרה לאפשר לאבקועים, לבקוע בקיץ הקרוב ולהתחיל את חייהם בטבע.

 

בדיווח שהתקבל הערב (מוצ"ש) מהמשדר של רפאלה, צבת הים ששוחררה בנתניה ביום רביעי כבר שחתה דרומה והגיעה כבר לאזור מצרים ונראה כי תמשיך במסעה הימי לצפון אפריקה.

 


פורסם לראשונה 18/05/2019 22:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
רפאלה צבת ים חומה שבה לטבע בנתניה
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים