שתף קטע נבחר

השתלות שיניים: כל מה שצריכים לדעת לפני שמתחילים בטיפול

זו אחת הפרוצדורות השכיחות ביותר בתחום הדנטלי, כשעל פי ההערכות מאות ישראלים עוברים אותה מדי שנה. מדוע בעצם צמח תחום השתלות השיניים, לאלו מצבים הוא מיועד, איך זה מתבצע, מה תופעות הלוואי, ואצל מי זה כנראה לא יצליח?

כבר במאה ה-16 תועדו ניסיונות לבצע שיקום בחלל הפה, כשאחד המקרים הבולטים היה זה של נשיאה הראשון של ארה"ב, ג'ורג' וושינגטון, שסבל מאובדן של מרבית שיניו, חסר שניסה להסתיר באמצעות תוספים שונים. אבל רק במאה ה-21 התחוללה מהפיכה של ממש בשתלים הדנטליים, המאפשרים לשוות לפה לא רק מראה אסתטי, אלא יכולת לעיסה תקינה ובריאה.

 

בשלושים השנים האחרונות השתלות השיניים הפכו נפוצות מאוד. בארצות הברית מותקנים בממוצע בשנה כ-75 שתלים לכל עשרת אלפים בשנה. בגרמניה טיפול השתלים נפוץ יותר ועומד על כ-130 השתלות לכל 10 אלף איש. אבל השיאנית העולמית מבחינת שכיחות הטיפול היא דווקא ישראל, כשאצלנו מותקנים כ-450 שתלים לכל עשרת אלפים כל שנה.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

  

בסיועו של ד"ר אדריאן קהן, מומחה לכירורגיית פה ולסת של כללית סמייל ומרצה בביה"ס לרפואת שיניים של אוניברסיטת תל אביב, הנה תשובות לכל השאלות על השתלות שיניים, שלא מן הנמנע שגם אתם תזדקקו להם, בהמשך חייכם:

 

התקנת שתלים נדרשת לאחר אובדן שיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקנת שתלים נדרשת לאחר אובדן שיניים(צילום: shutterstock)

 

מהו שתל דנטלי?

השתל הוא התקן עשוי מתכת טיטניום, המיועד לשמש כשורש שן מלאכותית. "הטיטניום הוא חומר ביוקומפטבילי", מסביר ד"ר קהן, "כלומר הגוף אינו מייצר תגובת דחייה נגדו. יתרה מזאת, פני שטח השתל עוברים טיפול מיוחד בתהליך הייצור כדי לעודד יצירת עצם חדשה במגע עם השתל".

 

מיד לאחר התהליך הכירורגי בו מותקן השתל, יציבותו היא מכנית בלבד. רק במהלך 3 עד 6 חודשים לאחר התקנת השתל מתרחש תהליך הקרוי "אוסטאואינטגרציה", בו משתלב השתל בלסת ומקנה לו יציבות תפקודית שתאפשר לו לעמוד בכוחות הלעיסה, בעיקר עם שריר הלעיסה העיקרי העוטף את הלסת התחתונה. זהו אגב, השריר החזק ביותר בגוף האדם. לאחר תהליך השילוב בלסת, מהווים השתלים בסיס לכתרים, גשרים או תותבות נתמכות שתלים.

 

איך הסתדרו פעם ללא השתלות שיניים?

האופציות הקיימות לפני עידן השתלים היו תותבות נשלפות, שהן פחות נוחות ואסתטיות, או השחזת שיניים בריאות על מנת לבצע גשרים. גם אם הטיפול השיקומי מתבצע במקרים מסוימים גם היום על ידי תותבות שלמות, במידה שהן נתמכות על ידי שתלים הן הרבה יותר יציבות ומאפשרות כוחות לעיסה משופרים.

 

מאיזה גיל ניתן לבצע השתלת שיניים?

מקובל שניתן לבצע השתלת שיניים לרוב מעל גיל 17 שנים, בהתאם לבריאותו הכללית של המטופל והתנאים האנטומיים הקיימים בפיו. עם זאת, מרבית השתלות השיניים מתבצעות החל מהעשור החמישי לחיים, אז יש יותר אובדן שיניים.

 

התקנת שתל לפני גיל 17 עשויה להיות בעייתית מאחר שהעצם ממשיכה לגדול והשתל עלול "לשקוע" בתוך העצם. אם זה קורה, השתל מפסיק להיות תפקודי ועלול לפגוע ברקמות ובשיניים סמוכות.

 

אין גיל מקסימלי לטיפול באמצעות שתלים. תהליך האוסטאואינטגרציה שבו נוצרת עצם חדשה במגע עם שתל מתרחש בכל גיל.

 

באלו מקרים נדרש טיפול באמצעות שתלים?

התקנת שתלים דנטליים נדרשת לאחר אובדן שיניים שעלול להתרחש עקב הזנחת היגיינת הפה, עקב טיפולי שיניים שכשלו, חבלות, נגעים כמו גידולים וציסטות המצריכים כריתות ועקירות שיניים, ומחלות חניכיים. בנוסף קיימות תסמונות מולדות המתאפיינות בחוסר יצירת שיניים.

 

איך מתבצע תהליך התקנת השתלים?

השלב הראשון בטיפול באמצעות שתלים הוא שלב הבדיקה הקלינית וביצוע צילומי רנטגן. הרופא מברר מצבים בריאותיים נוספים כמו עישון או מחלות חניכיים, המפחיתים את סיכויי הצלחת ההשתלה. אם קיימת מחלת חניכיים, מנסה הרופא לטפל בחניכיים ולשפר את היגיינת הפה אצל המטופל.

 

בניתוח התקנת שתלים מבצעים חתך בחניכיים ומרחיקים את רקמת החניכיים מהעצם. לאחר מכן מבצעים קידוח בעצם של הלסת תוך קירור מתמיד של אתר הניתוח עם מים פיזיולוגים סטריליים על מנת לשמור ככל הניתן על חיות תאי העצם, מתקינים את השתלים ומבצעים תפירה של החתך בחניכיים.

 

במקרים רבים יש צורך בהשתלת עצם לצורך התקנת השתלים. פעולה זו נדרשת במקרים רבים עקב אבדן עצם שמתרחש מסיבות מגוונות כמו עקירות, מחלות חניכיים, או מצבים של חסר שיניים מולד.

 

כשלושה עד שישה חודשים לאחר התקנת השתלים, תקופה בה מתרחש תהליך האוסטאואינטגרציה, מתחיל תהליך השיקום בו מותקנים כתרים גשרים או תותבות על גבי השתלים.

 

חלק מהמכונים מציעים לבצע את כל התהליך ביום אחד, אולם לדברי ד"ר קהן הפעולה אינה מומלצת: "הפעלת עומס על השתלים לפני השגת האוסטאואינטגרציה, עלולה לגרום לכשלון השתלים". לאחר השלמת השיקום, מתבצעות בקורות לפי מצבו הספציפי של כל מטופל.

 

מהן תופעות הלוואי לאחר השתלת שיניים?

תופעות הלוואי כוללות נפיחות, כאבים, או שטפי דם. בנוסף קיים סיכון מזערי לפגיעה תחושתית בשפה ובסנטר, לפגיעה ברצפת הסינוס או התפתחות דלקת בסינוס. זה קורה בשל פגיעה בעצב הקרוי "עצב הקרניאלי החמישי" הנותן תחושה לחצי השפה התחתונה ולעור הסנטר באותו צד. עם זאת, אצל רופא מיומן הסיכון הזה נמוך מאוד.

האם ההשתלה עלולה להיכשל?

כן. התופעה עלולה להתרחש בשל ספיגת עצם סביב השתל. סיכון זה גבוה יותר במעשנים משום שהעישון גורם לעיכוב תהליכים בהם נוצרת עצם חדשה ועיכוב תהליכי ריפוי עצם. בנוסף הרעלנים בסיגריה מכווצים כלי דם וגורמים לאספקה לקויה של תאים וחמצן לאתר ההשתלה.

 

למי השתלות שיניים אינן מומלצות?

השתלות אסורות בחצי השנה הראשונה לאחר התקף לב, בעת מחלה ממארת פעילה, סוכרת בלתי מאוזנת או הפרעות קרישה לא מאוזנות.

 

הטיפול אינו מומלץ במצבים של היגיינה גרועה של חלל הפה או מחלת חניכיים לא מטופלת, משום שאוכלוסיית החיידקים בפה עלולה להשפיע באופן שלילי על הצלחת השתלים. עישון מקטין את סיכויי ההצלחה אך לא נחשב להתוויית נגד מוחלטת.

 

לכמה זמן מחזיק שתל שיניים?

הסטטיסטיקה מלמדת כי השתלים "מחזיקים מעמד", למשך 20 שנים ואף יותר, ובמטופלים שמעשנים למשך כעשר שנים. עם זאת מטופלים שאינם שומרים על היגיינה יומיומית של הפה, אינם מגיעים באופן תדיר לטיפול שיניינית ולבקורות אצל רופא השיניים עלולים לסבול ממצב של כשל השתלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השתלת שיניים. השכיחה ביותר בתחום הדנטלי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים