שתף קטע נבחר

מבחן באיפוק: האיסור לצאת לשירותים מתסכל את הסטודנטים

בטכניון ובבן גוריון מתאפקים שעתיים, במכללות - לעיתים אסור לצאת כלל. במוסדות האקדמיים חוששים מהעתקות, אבל יו"ר התאחדות הסטודנטים סבור שמדובר בחוסר אמון, ולא פוסל השבתה: "למוסדות יש עדיין זמן לפתור את הסוגיה", הבהיר היו"ר שלומי אחיאב באולפן ynet

 

 

באוניברסיטה יוצאים לשירותים לפי תנאים מיוחדים, במכללות מתאפקים: מוסדות אקדמיים רבים מגבילים את מספר הפעמים שבהם ניתן לצאת לשירותים במהלך בחינות, ובחלקם – אין יציאה כלל במבחנים בני פחות משעתיים. הסיבה, כך מסתמן: חשש מהעתקות. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית שלומי יחיאב התראיין היום (א') באולפן ynet ואמר כי השבתת הלימודים בשל מדיניות זו "נמצאת על השולחן".

 

"מה שמפריע לנו זו סוגיית חוסר האמון בין הנהלת המוסד לסטודנטים", אמר יחיאב. זאת, לאחר שסטודנטים במכללת תל חי, שניהלו שיח עם הנהלת המוסד לגבי נוהל היציאה לשירותים בבחינות, נתקלו לטענתם בחשדנות מצד גורמים במוסד, שטענו כי יציאות מרובות לשירותים מעלות את שיעורי ההעתקות.

 

יחיאב הסביר כי "מניעת העתקות זה גם אינטרס גדול שלנו, גם של הנהגות הסטודנטים וגם של הסטודנטים עצמם, כי כשסטודנטים אחדים מעתיקים זה פוגע באחרים שבאמת עושים את זה 'לפי הספר'". הוא רמז כי השבתת מחאה נמצאת על הפרק: "זה תמיד על השולחן ואנחנו עומדים חודש וחצי לפני תקופת המבחנים. למוסדות עדיין יש הזדמנות לפתור את זה. אנחנו מתעסקים בסוגיה כמעט עשור וכבר הגענו לנקודת קצה".

שלומי יחיאב, יו
יו"ר התאחדות הסטודנטים שלומי יחיאב: "אנחנו בנקודת הקצה בסוגיה"(צילום: התאחדות הסטודנטים)

בדיקת התאחדות הסטודנטים העלתה גם פערים גדולים במדיניות היציאה לשירותים בין המכללות לאוניברסיטאות. העובדה כי בחוק זכויות הסטודנט אין כל התייחסות לנושא, מעניקה למוסדות האקדמיים סמכות לקבוע תקנונים משלהם – והפערים בהתאם.

 

במבחן שאורכו עד שעתיים באוניברסיטת בן גוריון ובטכניון לא ניתן לצאת לשירותים, זאת בניגוד לאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת תל אביב. באוניברסיטת חיפה ניתן לצאת רק לאחר שעה וחצי. יש לציין כי יציאה לשירותים מותרת רק עם ליווי של אחד המשגיחים, מה שמצמצם את מספר המשגיחים בכיתה בעת הבחינה.

 

בחודש יוני אשתקד פורסם ב-ynet כי אוניברסיטת אריאל אסרה על סטודנטים לצאת לשירותים בשעתיים הראשונות לבחינה, אלא אם הביאו אישור רפואי לכך. הסטודנטים יצאו למאבק בעניין נגד האוניברסיטה, שטענה כי הנוהל נועד "למנוע הפרעות והעתקות". 

 

מהשוואה לבדיקה דומה שערכה ההתאחדות ב-2011 נראה שהשינוי המשמעותי ביותר בגיבוש מדיניות מאפשרת התרחש בקרב האוניברסיטאות. במכללות, לעומת זאת, התקנונים היו קשוחים יותר גם אז, ובמידה רבה לא השתנו עד היום.

 

במכללה האקדמית גליל מערבי לא ניתן לצאת במבחן שאורכו עד שעתיים, וכך גם במכללה האקדמית כנרת, במכללה האקדמית נתניה, ספיר, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, האקדמית תל אביב-יפו, המרכז האקדמי לב, המרכז האקדמי למשפט ועסקים, המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, הקריה האקדמית אונו, המכון הטכנולוגי חולון והמכללה האקדמית עזריאלי להנדסה.

בחינה. אילוסטרציה  (צילום: shutterstock)
במכללות - מתאפקים. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

במכללה האקדמית צפת ובמכללה האקדמית לאומנויות וחינוך אפרתה ניתן לצאת "לפי שיקול הבוחנים" במבחנים של עד שעתיים. בצפת מנהיגים מדיניות קשוחה במיוחד, כאשר גם במבחנים באורך של למעלה משעתיים היציאה מותרת "רק במקרים מיוחדים". במכללה למינהל ניתן לצאת אחרי שעה בלבד וברופין אחרי חצי שעה, ועד פעמיים.

 

במרכז הבינתחומי בהרצליה מגבילים: ניתן לצאת רק אחרי חצי שעה, ועד חצי שעה לפני תום הבחינה. זאת, לא יותר מפעם אחת במהלך כל שעה. בקריה האקדמית אונו ייאלצו הסטודנטים להתאפק גם כן, או לצאת פעם אחת בלבד לשירותים במהלך בחינה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין יציאה לשירותים במבחן
צילום: shutterstock
מומלצים