שתף קטע נבחר

6 דברים שלא ידעתם על גבינה צהובה

מה מקור השם גבינה צהובה, כמה חלב יש בכל פרוסה והיכן נולדה גבינת "עמק" ? כל התשובות

אנחנו אוכלים אותה כמעט מדי יום בטוסט, בפשטידה, בכריך או מעל פיצה, עם פסטה או סתם ככה מגולגלת לתוך עצמה, אך עד כמה באמת אנחנו מכירים את הגבינה הצהובה?

 

גבינה צהובה נחשבת למזון מרוכז של רכיבי תזונה חיוניים (כלומר nutrient-dense food), זאת מכיוון שפרוסה אחת בלבד של גבינה צהובה מכילה 20% מכמות הסידן ו-1/3 מכמות החלבון היומית המומלצת לילד, ועושר של ויטמינים ומינרלים בהם B12 ואבץ וכל זה ללא סוכר.

 

הנה עוד כמה עובדות על גבינה צהובה:

1. זה הכול עניין של סידן

על מנת לצרוך את אותה כמות הסידן שיש בפרוסה אחת של גבינה, תצטרכו לאכול 100 שקדים או חצי קילו (3 כוסות) ברוקולי.

 

יש סידן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש סידן(צילום: shutterstock)

 

2. מקור השם "גבינה צהובה"?

השם גבינה צהובה התקבל מתרגום מילולי מגרמנית של המושג gelber käse.

 

אז כיצד נולד השם הזה בעברית? גבינת "עמק" הייתה הגבינה הקשה הראשונה שיוצרה בישראל והייתה נפוצה במטבחים קיבוציים וצבאיים ובמרכולים השיתופיים. השם ״גבינה צהובה״ נועד על מנת להבדילה מהגבינות האחרות שהיו זמינות אז - הגבינה הלבנה, קוטג׳ והגבינה המותכת. אם תסעו לחו״ל ותבקשו yellow cheese, סביר להניח שאף אחד לא יבין מה בדיוק אתם רוצים.

 

3. מהות החלב

כל פרוסה של גבינת ׳עמק׳ מכילה 98.5% חלב ועל מנת לייצר פרוסה אחת נדרשים 1.5 כוסות חלב.

 

4. מקור החורים

החורים שאנו רואים בגבינה הצהובה נוצרים בתהליך ההבחלה. התהליך הזה נעשה על ידי התססים של חיידקים שתפקידם לפרק את חומרי היסוד שנמצאים בגבינה. בתהליך הפירוק נוצר גז דו תחמוצת הפחמן שיוצר בועות אשר הופכות לחורים עגולים בתוך גבינה.

 

 (צילום shutterstock) (צילום shutterstock)
(צילום shutterstock)

 

5. מי המציא את הגבינה

הגבינה הראשונה יוצרה לפני 4,000 שנה במרכז אסיה ומשם התפשטה למזרח התיכון ולאירופה. המפעל הראשון לייצור תעשייתי של גבינה נבנה בשווייץ ב- 1815.

 

בישראל החלו לייצר גבינה צהובה ב- 1942 ומי שהחליט על כך היה חנן בלבן (ז“ל), מנהל מחלבת תל יוסף של תנובה, שרצה שגם בארץ ישראל יאכלו גבינות קשות בסגנון EDAM ההולנדית. השם ״עמק״ הוא על שם עמק יזרעאל, שם ממוקמת מחלבת תל יוסף.

 

6. הגבינות "הצהובות בעולם"

הגבינות "הצהובות", שהכי דומות בטעמם וצבעם לגבינת "עמק" הישראלית, נצרכות בכמויות גדולות בהולנד, שוויץ ובמדינות סקנדינביה. אם בודקים אילו גבינות נחשבות לאחיותיה של הגבינה הצהובה עמק מבחינת תדירות השימוש במטבח המקומי, מגלים שבאיטליה זהו הפרמז'ן ובאנגליה צ'דר.

 

לפי שנתון מועצת החלב בישראל, בארץ יש צריכה גבוהה של גבינות מסוגים שונים - בעיקר גבינות לבנות וקוטג'. הצריכה לנפש של גבינות קשות, קבוצה אליה שייכת הגבינה הצהובה, עומדת על 4.6 ק"ג לנפש בשנה.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים