שתף קטע נבחר

הפתרון נגד שודדים: עולים לאוטובוס עם טלפון צעצוע

במקסיקו סיטי האלימה הפכו השודדים החמושים לבעיה מוכרת באוטובוסים. נוסעים שלא רוצים למסור להם סמארטפון חדש מסכנים את חייהם, וקונים מכשירים מזויפים שדומים למקור: "בדרך כלל הגנבים לא קולטים את זה"

השודדים החמושים כבר הפכו לבעיה שכיחה באוטובוסים במקסיקו סיטי. חלק מהנוסעים המיואשים לוקחים את הסיכון ומסתובבים עם טלפון צעצוע בכיס – כדי לתת אותו לשודדים ברגע האמת.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

כל מכשיר דמה שכזה עולה בין 300 ל-500 פסוס (56 עד 94 שקל). מדובר במכשירים מזויפים באיכות גבוהה, שדומים להפליא למקור. יש להם מסך פתיחה, ובתוך המכשיר יש חתיכת מתכת כדי להפוך אותו לכבד יותר, ולתת את הרושם שמדובר בסמארטפון אמיתי.

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
סמארטפון צעצוע בחנות במקסיקו סיטי(צילום: AP)
  

המראה הזה חוזר על עצמו שוב ושוב במקסיקו סיטי: פושעים עולים עם אקדחים לאוטובוסים שמסיעים אנשים מהפרברים העניים למקומות העבודה במרכז העיר. בדרך כלל זה קורה לקראת הלילה, או בשעות הבוקר המוקדמות, כשרוב הנוסעים מנומנמים.

 

השודדים, בדרך כלל שניים, נוסעים באוטובוס ולפתע שמים מסכות על הפנים ומוציאים אקדחים. אחד יכוון אקדח לעבר הנוסעים, השני יעבור בין המושבים ויאסוף חפצים יקרי ערך. "כולכם נדפקתם עכשיו! אל תזוזו או שאתם מתים! תביאו את הסלולריים ואת הארנקים!", צעק שודד בתיעוד מצלמת אבטחה באוטובוס. מי שיתנגד עלול לשלם בחייו.

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
נוסעים בפחד באוטובוס במקסיקו סיטי(צילום: AP)
 

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מרתה, מורה מפרברי מקסיקו סיטי, נשדדה לפני כמה שנים. היא מספרת שרוב תושבי העיר עולים בפחד לאוטובוסים. "לנסוע בתחבורה הציבורית עכשיו זה מסוכן", היא אומרת. "אתה עולה, אבל אף פעם לא יודעים אם אתה הולך לחזור. אתה צריך להיזהר עם הכסף. אם אתה מסתובב בלי כסף השודדים כועסים, ואז הם יכולים לירות בך".

 

בארבעת החודשים הראשונים של 2019 היו במקסיקו סיטי בממוצע 70 מקרי שוד אלימים בכל יום. בשני שלישים מהם הקורבנות היו הולכי רגל. בשאר המקרים הותקפו נוסעי אוטובוס ונהגים שעצרו ברמזור או נתקעו בפקק. בין 2017 ל-2018 עלה מספר התקיפות האלה ב-22 אחוזים.

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
שוטרים באוטובוס בפרברי מקסיקו סיטי. זה יעזור?(צילום: AP)
 

המורה מרתה נשדדה באיומי אקדח לפני כמה שנים, בתקופה שבה רוב האנשים עדיין לא הסתובבו עם סמאטרפונים יקרים. "הם פשוט לקחו כל דבר שהיה בעל ערך", היא מספרת, ואומרת שהשודדים לקחו לה את הארנק.

 

רוב הנוסעים באוטובוסים מסתובבים כיום עם מכשיר סלולרי ששווה מאות דולרים. אקסל (שם בדוי), מוכר בחנות אלקטרוניקה במקסיקו סיטי, מספר שכל שבוע הוא מוכר שלושה או ארבעה מכשירי צעצוע לנוסעים שרוצים להערים על הגנבים. הוא לא חושף את שמו האמיתי מחשש שהמשטרה תעצור אותו על מכירת סחורה מזויפת. הוא מתעקש שכל הלקוחות שקונים מכשירים מזויפים מודעים לכך.

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"זה שימושי נגד השודדים, לאור המספר הגדול של מקרי השוד במקסיקו סיטי", אומר אקסל. "הם אומרים – 'תן לנו את הסלולרי שלך, תן לנו הכול' – ואנשים יודעים שהם חייבים לתת להם את הטלפון מהר, תוך כמה שניות. הם נותנים את הטלפונים האלה, ובדרך כלל הגנבים לא קולטים את זה".

 

אקסל יודע שהקורבן יהיה בצרות אם הגנב יגלה שהוא נתן לו טלפון צעצוע. "בוודאי שיהיו בעיות אם השודד יבדוק או יגלה את זה", הוא אומר. לכן, הוא מספר, חלק בוחרים אסטרטגיה שונה – וקונים טלפון אמיתי אבל פשוט, שיהיה איתם לצד הסמארטפון שמשמש אותם ביומיום. אייפון חדש במקסיקו עולה 18 אלף פסוס (3,400 שקל).

שודדים חמושים ב מקסיקו אזרחים קונים טלפון סמארטפון טלפונים צעצוע  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גלוריה, גם היא מוכרת בחנות אלקטרוניקה במקסיקו סיטי, מספרת שכבר לפני 14 שנה התחילו למכור בעיר מכשירי דמה. אז הסיבה הייתה אחרת: חנויות האלקטרוניקה היו קונות מכשירי צעצוע כדי לשים אותם בחלון הראווה ולהגן מפני "קבוצות הפטישים" – כנופיות שהיו מנתצות את חלונות הראווה ומרוקנות את חנויות האלקטרוניקה והתכשיטים בתוך שניות. "היום אנשים קונים אותם כדי לשמור על הסלולריים שלהם", היא אומרת.

 

מצלמות האבטחה שהותקנו באוטובוסים לא עוזרות לפתור את הבעיה. הפרנויה של נוסעי האוטובוסים גדולה, גם בגלל שמקרי שוד רבים שמתועדים באוטובוסים מוקרנים לעיתים קרובות בחדשות. באיזטפלפה, פרבר אלים של מקסיקו סיטי, החליטה המשטרה להעלות שוטרים לאוטובוסים כדי למנוע את מקרי השוד האלימים. כמה זה יעזור? התושבים לא אופטימיים במיוחד.

 

אוסקר, שעלה השבוע לאוטובוס בצהריים וראה שוטרים מצטרפים אליו, אומר: "מצד אחד זה טוב, אבל מצד שני הם צריכים לעשות את זה בלילה – כשאנחנו צריכים אותם. לא עכשיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סמארטפון צעצוע בחנות במקסיקו סיטי
צילום: AP
מומלצים