שתף קטע נבחר

כיסוי ראש ושיירים של שטריימל: "זו הזירה הכי מזעזעת שראינו"

1,214 גופות, כמעט כפול ממה שחזו לראשונה, זה המספר שמנו מתנדבי זק"א הפועלים בקבר האחים בבלארוס. המטרה: להביא כל שריד לקבר ישראל. בערימות העפר שהוצאו מהקבר מצאו המתנדבים עצמות, בגדים, נעליים וחפצים אישיים של יהודי בריסק שנרצחו בירי על ידי הנאצים

משלחת מתנדבי זקא מצאו בקבר אחים מאות שלדים של גברים נשים וילדים יהודים אשר נורו בראשם על ידי הנאצים (צילום: ישראל זילברברג, זק
הנה מוטלות גופותינו. מתנדבי זק"א עם הארונות(צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א )
 

 

לאחר חודשים של עבודות באתר קבר האחים שבעיר ברסט (בריסק) שבבלארוס, נמצאו עד כה כ-1,214 שלדים של גברים, נשים וילדים יהודים, שנורו בראשם על ידי הנאצים. בין הפריטים שנמצאו לצדם - שיירים של שטריימל וכיסויי ראש, ארנקים ומנורת שמן. משלחת מתנדבי זק״א תל אביב פועלת להביא לקבורה את הנרצחים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

הקבר הענק התגלה כבר בחודש פברואר, במהלך עבודות בנייה בעיר, אז עמדה ההערכה על כ-600-750 קורבנות. אך כעת מתברר כי המספר כמעט כפול, ומתנדבי זק"א פועלים להביא את מה שניתן לקבורה. בערימות העפר שהוצאו מהקבר על ידי השלטונות מצאו המתנדבים עצמות, בגדים, שיער, נעליים וחפצים אישיים של הנרצחים איתם הובלו אל מותם.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

בית הדין הרבני הכשיר עד שפגע מינית בילד: "הייתה מעידה והוא מצטער"

 

מתנדבי זק"א מדווחים על ארנקים ופריטי לבוש של הנרצחים שעדיין מושלכים כדומן על פני האדמה. בין השאר, נמצא בבור ההריגה אריג שחור של אברך. כמו כן נמצאה מטפחת ששימשה ככיסוי ראש. המשלחת מצאה מנורת שמן קטנה, שייתכן ושימשה להדלקת נרות שבת. עוד נמצאו חגורות ושיירים של שטריימל או מעיל פרווה.

 

"זה שונה מכל זירת אסון שראינו"

מדובר באחד הממצאים המחרידים ביותר שנמצאו מתקופת השואה, עדות בלתי אמצעית להוצאתם להורג של יהודי בריסק שנותרו בגטו על ידי הנאצים. למרות נסיונם במראות קשים, מספרים המתנדבים כי הם נחרדו מהממצאים, ופועלים מסביב לשעון להביא את מה שניתן לקבורה.

 

משלחת מתנדבי זקא מצאו בקבר אחים מאות שלדים של גברים נשים וילדים יהודים אשר נורו בראשם על ידי הנאצים (צילום: ישראל זילברברג, זק
המטרה: להביאם לקבר ישראל. מתנדבי זק"א בפעולה(צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א )

 

ראש המשלחת, מנכ״ל זק״א הרב צבי חסיד, מסר כי המראות מזעזעים, וכי הצליחו להיכנס לאתר הבנייה רק לאחר לחץ על השלטונות, כדי להמשיך באיסוף שלדיהם של היהודים הנרצחים. "לא ראינו דבר כזה מזעזע מימינו", אמר. "לחשוב שאנשים נרצחו כאן בדם קר והובלו כצאן לטבח עם החפצים שעליהם. זה שונה מכל זירת אסון שראינו, ולצערנו ראינו הרבה".

 

הרב חסיד הוסיף כי "אלה דברים שרואים רק במוזיאונים על השואה, קוראים עליהם ושומעים בספרי ההיסטוריה. פה אנחנו רואים במוחשי את זוועות השואה. אתה מגיע לבור שהוציאו ממנו למעלה מאלף שלדים של נשים, גברים וילדים - ועדיין נותרו בו עצמות וחפצי לבוש. היהודים הובאו לגיא ההריגה ונורו בראשם".

 

משלחת מתנדבי זקא מצאו בקבר אחים מאות שלדים של גברים נשים וילדים יהודים אשר נורו בראשם על ידי הנאצים (צילום: ישראל זילברברג, זק
"עדיין נותרו עצמות וחלקי לבוש"(צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א )

 

קבר האחים נתגלה, כאמור, בסוף פברואר, במהלך בניית יסודות לפרוייקט נדל"ן יוקרתי בעיר השישית בגודלה בבלארוס. על פי דיווחים, הבנייה חדלה ברגע שהעובדים זיהו עצמות של בני אדם שנקברו במקום.

 

הרשויות המקומיות הזעיקו יחידה צבאית מיוחדת בשביל ללקט את השרידים. מפקד היחידה סיפר כי העצמות נתנו הצצה אל האימה ששררה במקום בזמן הטבח הנורא. "ישנן גולגלות עם חורי ירי ברורים", סיפר דמיטרי קמינסקי, בראיון ל-BBC. "חיילים אחרים סיפרו כי נמצאו גם שרידים של אישה שמתה בזמן שנשאה בידיה את תינוקה. קמינסקי הוסיף כי כל הקורבנות זוהו כיהודים שנספו בתקופת השואה.

 

רק 19 ניצולים מתוך עשרות אלפים

על פי הערכות, בבלארוס חיו כ-750 אלף יהודים בטרם פרוץ מלחמת העולם השנייה. בשנת 1939 סיפחה ברית המועצות את מערב המדינה, במסגרת הסכם ריבנטרופ-מולוטוב. ההסכם החזיק מעמד שנתיים לפני שהגרמנים פלשו לבלארוס כחלק ממבצע ברברוסה, ביוני 1941. עם פלישתם הפעילו הנאצים את יחידות האייזנצגרופן, שמטרתן הייתה לחסל את הקהילה היהודית המקומית לצורך גיבוש עקרון "מרחב המחייה" של הרייך השלישי.

 

משלחת מתנדבי זקא מצאו בקבר אחים מאות שלדים של גברים נשים וילדים יהודים אשר נורו בראשם על ידי הנאצים (צילום: ישראל זילברברג, זק
מחפשים כל שריד בערימות עפר(צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א )

 

חיילים נאצים סיירו ברחבי המדינה, ריכזו אוכלוסיות של יהודים ורצחו אותם בירי, בבורות הריגה. המשטר הנאצי אף עודד את בני האוכלוסייה המקומית ליזום פוגרומים. מאוחר יותר, עם גיבוש "הפיתרון הסופי", רוכזו יהודים בגטאות, ובסופו של דבר נשלחו למחנות ריכוז, מחנות עבודה ומחנות השמדה.

 

הגטו של ברסט (בריסק) היה בין הגדולים במדינה, ומנה 17,893 יהודים. באוקטובר 1942 הוא חוסל על ידי הנאצים. על פי ההערכות, 90% מהאוכלוסייה היהודית של בלארוס נמחקה בזמן השואה, כאשר מספר הקורבנות עולה על 800 אלף יהודים. ברי המזל שהצליחו לשרוד היו בעיקר תושבים שלא היו במדינה באותה עת - מי שהצליחו להימלט מזרחה לפני פלישת הנאצים, או אלה שהתגייסו לשורות הצבא האדום. מגטו בריסק ניצלו רק 19 יהודים.

 

 


פורסם לראשונה 22/05/2019 11:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א
שורה ארוכה של ארונות
צילום: ישראל זילברברג, זק"א ת"א
מומלצים