שתף קטע נבחר

הקרב על המזגן: למה לגברים חם – ונשים שונאות מזגנים?

לאחר שנים של התחבטויות ומריבות על השלט של המזגן, מצאו חוקרים את הסיבות לכך שנשים תמיד מכבות אותו וגברים מקפיאים את החדר. התשובה נמצאת, בין השאר, אי שם במוח שלכם, שעושה את כל הבעיות

גברים ממאדים, נשים מנוגה – ועכשיו עוד הוכחה מדעית: חוקרים התחבטו בשאלה מדוע לגברים תמיד חם ולנשים קר, ומה המקור למריבות הבלתי פוסקות על הטמפרטורה. למעשה, התשובה המרתקת לכך מתחילה עמוק בתוך הגולגולת שלכם.

 

מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי PLOS One מוסיף עוד אש למדורה: על פי החוקרים, נשים מבצעות משימות קוגניטיביות טוב יותר בסביבה חמימה, בעוד שהתפקוד המוחי אצל הגברים טוב יותר כשמזג האוויר קריר.

 

מזגן (צילום: shutterstock)
מי מחליט על הטמפרטורה במזגן?(צילום: shutterstock)

 

מזגן בריא או לא?

אחת ולתמיד: האם תהיו חולים מהמזגן?

להדליק או לכבות: האם הפעלת מזגן גורמת לכאבים אורתופדיים?

מזגן בחדר הילדים: בריא או מסוכן? תתפלאו

 

תתפלאו: נשים מתפקדות טוב יותר בטמפ' חמה יותר מגברים

החוקרים מהמרכז למדעים חברתיים בברלין גייסו 550 תלמידי מכללות שהשלימו משימות קוגניטיביות שונות בחדרים, בהם הטמפרטורה השתנתה מ-16 מעלות ל-32 מעלות צלזיוס. החוקרים מצאו שנשים תפקדו טוב יותר במשימות מתמטיות ומילוליות ככל שהטמפרטורה עלתה, מה שהיה הפוך אצל הגברים.

 

ההשפעה לא הייתה עצומה: לכל עלייה במעלת צלזיוס אחת, הנשים השיבו על 1.75% יותר שאלות נכון בתחום המתמטי ו-1% יותר שאלות מילוליות, בהשוואה לגברים. אבל גם הבדל קטן כזה יכול לשנות הרבה בנוגע להעדפת טמפרטורת הסביבה בין המינים.

 

מובן שהמחקר אינו מבטיח שכל אישה תתפקד טוב יותר בסביבה חמה, או שכל הגברים חדים יותר כאשר המזגן מקפיא בחדר. אולם התוצאות מוסיפות נדבך נוסף באשר לתפקודו של אותו תרמוסטט מוחי, שכנראה משפיע משמעותית לא רק על תחושת הנוחות אלא על תפקודי המוח.

  

עכשיו כבר רוצות שיותר קר. גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עכשיו כבר רוצות שיותר קר. גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

הכל בגלל חילוף החומרים

בשנים האחרונות הועלו מספר תאוריות שהשיבו לשאלה מדוע לנשים קר יותר מאשר לגברים. בגיל הפוריות לנשים קר יותר מכמה סיבות. האחת נוגעת לבלוטת התריס (תירואיד), אותה בלוטה במרכז הצוואר שאחראית על חילוף החומרים בגוף. אצל נשים משום מה, עובדת הבלוטה על "טורים נמוכים", ולכן הן מתקרבות יותר למצב של תת פעילות (היפותירואידיזם).

 

התוצאה היא שכל תהליכי חילוף החומרים מואצים פחות בהשוואה לגברים. כך למשל, נשים יורדות פחות במשקל בזמן דיאטה, וגם טמפרטורת הגוף שלהן נמוכה יותר. לרוב לא תראינה הבדיקות הרפואיות כל בעיה. ואכן, אין המדובר במחלה, אלא בוויסות מעט שונה של עבודת בלוטת התריס.

 

הסיבה השנייה לתחושת הקור אצל נשים נובעת מלחץ הדם הנמוך יותר אצלן. לא נדיר למצוא נשים המסתובבות כשלחץ דמן 90/50, – לחץ דם הנחשב נמוך מאוד אצל גברים. לחץ דם כזה נובע מהרחבת כלי הדם בגוף, פעולה הגוררת איתה איבוד חום גוף ותחושת קור.

 

מסת השרירים הנמוכה יותר היא הסיבה השלישית לחום גוף נמוך יותר אצל נשים. מסת שרירים גדולה יותר תורמת לייצור אנרגטי גבוה יותר בגוף, מה שמוביל ליצירת חום.

 

תרומה נוספת לשימור החום מגיעה משיער הגוף. אצל גברים, שיער הגוף יוצר מעין שכבה מגינה, הלוכדת את חום הגוף המתנדף ושומרת אותו "קרוב". אצל נשים, חום הגוף מתנדף ביתר קלות בשל היעדר ההזעה.

 

מודל הנוחות הגברית

אבל התמונה הזו מתהפכת בגיל המעבר. סביב גיל 45 בשל המחסור בהורמונים אסטרוגן וטסטוסטרון, חוות הנשים דווקא גלי חום והסמקה תכופה, ולכן לא מן הנמנע שתמצאו אותן מדליקות מזגנים או פשוט מנפנפות ללא הרף - גם ביום שהוא לא הכי חם.

  

מחקר משנת 2015 העלה טיעון נוסף שעשוי להסביר את ההבדלים: החוקרים מצאו שרוב המשרדים מכוונים את טמפרטורת המזגנים על פי "מודל הנוחות הגברית", כלומר טמפרטורה נמוכה יותר, שנותנת לנשים תחושת קור, בזמן שלגברים היא אכן מתאימה.

  

כעת מתכוונים החוקרים להמשיך ולבחון את ההבדלים האלה בין תחושת הטמפרטורה שבין גברים ונשים, בטווחי גיל רחבים יותר, במדגם גדול יותר של משתתפים ולאורך זמן רב יותר.

 

 "הטמפרטורה משפיעה לא רק על הנוחות אלא גם על התפקוד היומיומי של אנשים", סיכמו החוקרים, "אם אתם מרגישים נוח יותר עם סוודר ומעיל, או בלעדיהם, עשו מה שנוח לכם וקחו זאת ברצינות".

 

מלחמת המינים והשליטה על המזגן. צפו:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תדליקו מזגן. גם לנשים וגם לגברים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים