שתף קטע נבחר

להדליק או לכבות: האם הפעלת מזגן גורמת לכאבים אורתופדיים?

המעלות בחוץ מזנקות וכמדי קיץ, בכל מקום בו יש מזגנים, מתחילים הוויכוחים על הפעלתם והקשר שלהם לכאבי מפרקים שמופיעים לפתע. עד כמה המזגנים משפיעים על הכאבים ומתי הכיבוי של המזגן עשוי לעזור?

הוויכוח שמתעורר בכל קיץ הוא בעיקר לגבי הפעלת המזגן. מצד אחד, ישנם אנשים שפשוט לא יכולים בלי מזגן, ומצד שני, ישנם אנשים אשר מבקשים להחליש את עוצמה ואת כיוון הרוח של המזגן.

 

אחת הטענות העיקריות לבקשתם היא כי הרוח הקרה שנושבת ישירות על הגוף החשוף עלולה לגרום לכאבים אורטופדיים, בעיקר במפרקי הצוואר ואיזור הכתפיים.

 

שינוי חד בטמפרטורה בין הסביבה החמה לבין סביבת הפנים המקוררת גורמת, כך מאמינים רבים, לעלייה בשכיחות הכאבים האורתופדיים בצוואר ובגב. אבל הקשר שעושים אנשים בין שינוי במזג האוויר לבין הופעה של כאבים אורתופדיים  אינו חדש. למעשה, שניים מתוך שלושה אנשים שסובלים מכאב כרוני כלשהו מדווחים על קשר ישיר בין הופעת הכאב לבין שינוי בתנאים החיצוניים.

 

הקשר בין הכאב לבין הפעלת המזגן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין הכאב לבין הפעלת המזגן(צילום: shutterstock)

 

הקשר בין הכאבים מזג האוויר

מתברר שהאמונה ששינוי במזג באוויר קשור לכאבים אורתופדיים היא אמונה הקיימת עוד לפני עידן המזגנים. כבר במאה ה-18 הייתה קיימת האמונה שחולים במחלות כרוניות כמו למשל דלקת במפרקים, יכולים היו לחזות שינויים במזג האוויר על ידי הופעה של הכאבים. תופעה זו יוחסה לשינויים בלחץ הברומטרי באוויר.

 

סיבה נוספת ליצירת הקשר תלויה בעיקר בהתנהגות של הכאב האורתופדי, הכרוני, בעיקר אם מדובר בכאבים כמו כאבי גב  או כאבי ברכיים כרוניים. התקף הכאב מגיע בפתאומיות וחולף לאחר זמן יחסית קצר, מה שגורם לנו לחשוב שגורם חיצוני הוא הסיבה להתלקחות הכאב.

 

גם השימוש בשינוי טמפרטורה באמצעות חום או קור נחשב ככלי טיפולי יעיל להפחת הכאב. בגלל ששינוי טמפרטורה נמצא כיעיל בוויסות ההולכה של המערכת העצבית של תחושת הכאב.

 

כל אלה הובילו במהלך השנים לדעה הרווחת ששינוי בטמפרטורה החיצונית הינו גורם מעורר אשר מעלה את השכיחות להופעת כאבים אורתופדיים, ממקור שרירי או מפרקי.

 

האם מזגן יעשה אתכם חולים?

 

 

מחקרים מצאו: הקשר בין הכאבים לשינויי הטמפרטורה

מספר מחקרים ניסו לבדוק את האם באמת יש קשר מדעי בין השנים. המחקרים נערכו בקרב אנשים שסובלים מכאבי ברכיים, גב וצוואר. במחקרים השונים התבקשו הנבדקים שסבלו מכאב כרוני, לציין את רמת הכאב הכאב ובמקביל נבדקו תנאי מזג האוויר השונים בתאריך זה: נבדק קשר לשינוי בטמפרטורה, ללחות, לרוח וללחץ ברומטרי.

 

כך לדוגמה, מחקר שהתפרסם בעיתון arthritis care and research ועקב אחר כ-900 אנשים שסובלים מכאבי גב, לא מצא כל קשר בין הופעת כאבי גב לבין שינוי טמפרטורה או לחות. מה שכן, נמצא קשר חלש ולא בעל משמעות קלינית אמיתית בין עוצמת הרוח והכאב.

 

במחקר נוסף שפורסם ב-Osteoarthritis and Cartilage שעקב אחר 350 אנשים שסובלים מכאבי ברכיים כרוניים על רקע של שחיקת סחוס שנתבקשו לדרג את עוצמת הכאב שהם חווים בצורה יום יומית לפרק זמן של שלושה חודשים. במהלך אותם חודשים נבדק קשר בין שינוי מזג האוויר לבין עוצמת הכאב שהם חוו.

 

תוצאות המחקר הזה הראו שלא נמצא קשר בין שינויי מזג האוויר לבין שינוי בעוצמת הכאב. הקשר הקלוש היחידי שנמצא במחקר הוא הגברה קלה מאוד ולא משמעותית בתחושת הכאב, דווקא כשהטמפרטורות היו גבוהות מעל 30 מעלות.

 

אז נשאלת השאלה, אם מהמחקרים עולה שאין באמת קשר בין הופעת הכאב לבין שינוי מזג האוויר, מדוע אנשים מקשרים את הופעת לכאב לשינוי טמפרטורת הסביבה?

 

התשובה כנראה תלויה בגורמים פסיכולוגיים. בניגוד למה שאנשים חושבים, רוב הכאבים האורתופדיים מופיעים ללא סיבה משמעותית. רק חלקם הקטן מופיע לאחר מאמץ יתר ואם זה כך, אנחנו יודעים לשייך את הכאב למאמץ יתר.

 

אולם ברוב המקרים הכאב מופיע ללא סיבה. בגלל שקל לנו יותר לקבל ולהבין את הכאב אם נדע מהי הסיבה שבגללה הכאב הופיע, אנחנו "מחפשים" סיבה. וכשאנחנו לא מצליחים למצוא אחת אנו מאמצים ומאמינים ששינויי הטמפרטורה הם שגורמים להופעת הכאב.

 

בסופו של דבר, העדפה של טמפרטורת סביבה קרה או חמה, תלויה בגורמים פיזיולוגיים אישיים כמו פעילות בלוטת התריס, משקל יתר, מגדר וגיל. אולם אין קשר בין התחושה הסובייקטיבית של הנוחות בסביבה קרה או חמה להופעה של כאבים אורתופדיים.

  

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט מכון פיזיולייף בהרצליה לשיקום פיזיותרפיה וכושר אישי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגביר או לכבות את המזגן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים