שתף קטע נבחר

נהג בחר להישפט, וגילה שמייחסים לו עבירה אחרת

בעקבות דו"ח על דיבור בסלולרי הגיע נהג לביהמ"ש וגילה שהוא עומד להישפט על עבירה חמורה יותר. הוא התנגד, והשופטת קיבלה את עמדתו

השופטת ציפורה משה מבית המשפט לתעבורה בתל אביב סיפקה לאחרונה החלטה חשובה, הנוגעת לכל נהג או נהגת, ובפרט ראוי שגורמים העוסקים בתביעות תעבורה ישימו לב אליה: אם נהג קיבל דו"ח והגיש "בקשה להישפט" – המדינה לא תוכל להאשימו בעבירה אחרת בבית המשפט ללא הסכמתו.

 

בינואר 2018 קיבל הנהג דו"ח על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה ללא דיבורית. מדובר בעבירה מסוג "ברירת משפט", כלומר - מי שרוצה יכול לבקש להישפט במקום לשלם את הקנס. חלק מהעונש על עבירה זו הוא 8 נקודות חובה במשרד הרישוי.

 

הנהג בחר להישפט, אלא שבתחילת הדיון הודיעה ב"כ המדינה, עו"ד אילנה מולר, כי היא מבקש לתקן את כתב האישום לעבירה של "נהיגה בלא זהירות". את שינוי זה ביקשה המדינה לתקן על דרך "שינוי העובדות". היא התבססה על חוק סדר הדין הפלילי המאפשר לה לשיטתה לתקן את כתב האישום עד לתחילת הדיון, ללא רשות מבית המשפט.

 

הנהג, שיוצג על ידי עו"ד יורם פאוור ועו"ד עופר חורש, התנגד לשינוי זה, בטענה שהדבר נוגד את עקרונות הצדק, שכן מדובר בבקשה להישפט, המתבססת על העובדות שנטענו בדו"ח המקורי. הוא הוסיף שמדובר בעבירה חמורה יותר במהותה (אף שאין בצדה נקודות), ואין להעמיד אותו בסכנת הרשעה בעבירה שלא יוחסה לו מלכתחילה בדו"ח שקיבל.

 

בסוגייה זו הכריעה השופטת משה לטובת ההגנה, וקבעה כי מהותו של השינוי שהמדינה ביקשה אכן נוגע לעובדות החורגות מאלה שצוינו בדו"ח – ולכן נוגדת את עקרונות ההגינות והצדק המשפטי.

 

היא סברה שכשמדובר בעבירה שלגביה בחר הנאשם להישפט, ההיגיון מחייב שתיקון כתב האישום יהיה כפוף להוראות החוק העוסקות בעבירות מסוג זה – ואם לא לרשות בית המשפט אז לפחות להסכמת הנאשם. במילים אחרות: במקרים של קנס עם אפשרות של בקשה להישפט, לטעמה, לא ניתן לייחס לנאשם עבירה אחרת ללא הסכמתו.

 

"סבורני כי צדק של ממש יש בטענות ההגנה ולפיהן מדובר בשינוי עובדות, אשר יש בו כדי להוות חשש ממשי לפגיעה בזכויות הנאשם אשר שינה מצבו לרעה עת בקש להישפט וחשף עצמו להליך פלילי בבית המשפט על כל המשמע מכך, שהרי מדובר בשינוי פרט מפרטי העבירה, גם אם מדובר בשלב טרם תחילת המשפט וגם אם מדובר בעבירה נטולת נקודות", כתבה.

 

בהתאם לכך קבעה השופטת כי "העבירה נשוא כתב האישום אשר בגינה בחר הנאשם להישפט נשוא הודעת תשלום הקנס תיוותר על כנה".

 

בהמשך ההליך הגיעו הצדדים להסדר טיעון שלפיו הנהג הודה והורשע בעבירה של אי החזקת ההגה בשתי ידיים, שהיא קלה יותר מעבירה המקורית. הסדר הטיעון אושר והנהג ישלם קנס בסך 500 שקל בלבד, ולא ייזקפו לחובתו נקודות כלשהן.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד אילנה מולר
  • ב"כ הנאשם: עו"ד יורם פאוור, עו"ד עופר חורש
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים