שתף קטע נבחר

ארבעה נפגעים מהכשת נחש ביממה, אחד במצב קשה מאוד

משתתף בפסטיבל יוגה כבן 45 הוכש בידי נחש צפע בגן השלושה (הסחנה) ומצבו קשה מאוד. מטייל הוכש על-ידי נחש אפעה ליד מצפה רמון, ובאזור בית שמש הוכש גבר נוסף. שיפור במצב ילד שהוכש במושב ליד טבריה

נחש צפע  (צילום: shutterstock)
נחש צפע ארצישראלי. 95% מההכשות מדי שנה(צילום: shutterstock)

ארבעה מקרים של הכשות נחש ארסי ביממה אחת. מצבו של אחד הנפגעים בפסטיבל יוגה בגן השלושה (הסחנה) מוגדר קשה מאוד, ומצבם של שניים אחרים, שהוגדרו תחילה כקשה, התייצב לאחר טיפול. נפגע רביעי מוגדר במצב בינוני.

 

אחד ממשתתפי פסטיבל היוגה, כבן 45, הוכש ברגלו השמאלית. צוות מד"א פינה אותו לכיוון עפולה ובדרך הועבר לניידת טיפול נמרץ. פרמדיק מד"א רומן סונקין סיפר כי המלווה של הפצוע צילם את הנחש בטלפון הנייד וכי אכן מדובר היה בנחש צפע. "הוא קיבל טיפול נגד כאבים, נוזלים ותרופות לטיפול בתסמינים, שהחמירו במהלך הפינוי. הודענו לבית החולים מראש על הנסיבות והם הכינו כבר את הנסיוב, כך שהוא קיבל אותו מיד כשנכנסנו לחדר ההלם", סיפר הפרמדיק.

 

מבית החולים העמק בעפולה נמסר בהמשך כי מצבו של המטופל קשה מאוד, הוא מורדם, מונשם ומאושפז במחלקה לטיפול נמרץ.

 

מקרה נוסף היה אתמול בערב, בפארק ליד בית הכנסת במושב ארבל הסמוך לטבריה. ילד כבן שמונה ששיחק במקום הוכש ברגלו, ככל הנראה על ידי צפע. בני משפחתו פינו אותו לכיוון טבריה שם חבר אליהם צוות טיפול נמרץ של מד"א ממרחב ירדן. מצבו של הילד הוגדר קשה והוא הועבר לבית החולים פוריה בעיר. בהמשך הערב, לאחר שיוצב מצבו, הוא הועבר לרמב"ם ושם אושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים לילדים רות. הבוקר נמסר כי מצבו התייצב וכי הוא בהכרה ובמגמת שיפור.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשעות הצהריים חולץ בנגב מטייל כבן 52, שהוכש על ידי אפעה מגוון בנחל חווה, סמוך למצפה רמון. אנשי יחידת חילוץ הר הנגב חברו אליו ופינו אותו באמצעות מסוק למרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. מבית החולים נמסר כי קיבל טיפול באנטי סרום והועבר ליחידה לטיפול נמרץ פנימי, להמשך טיפול וניטור. מצבו מוגדר בינוני והוא בהכרה.

 

מאוחר יותר דווח על גבר כבן 35 שהוכש על-ידי צפע בשטח פתוח סמוך למושב תירוש, כעשרה קילומטרים מערבית לבית שמש. צוות מד"א פינה אותו כשהוא במצב בינוני לבית החולים קפלן שברחובות.

 

דוראל ארזואן, פרמדיק במרחב נגב של מד"א, המתמחה בנחשים, אמר כי מדי שנה נפגעים בישראל כ-300 איש מהכשת נחש. 95% מההכשות הן של צפע, והאחרות של אפעה מגוון, שהכשתו חמורה יותר והוא אף יכול להכיש יותר מפעם אחת. "חודש מאי הוא חודש השיא של ההכשות, משום שהנחשים יוצאים משנת החורף ומתחילים לחפש בנות זוג, וזה שלב שבו הם ערניים ופעילים יותר", אמר ארזואן. הוא הוסיף כי אחת הטענות היא שבתקופה זו גם הארס של הנחשים מרוכז יותר, בעקבות חוסר הפעילות במהלך החורף.

 

"הבעיה עם הצפע היא שהוא נחש פעיל שמגיע בחיפושיו אחרי מזון גם לחצרות בתים ולבתים עצמם. חייבים להיות ערניים וכן לצמצם את מקומות המסתור האפשריים, כמו ערימות של עשב, קרשים וכו'".

 

לדבריו, במפגש עם נחש, יש להתרחק אולם לנסות ולשמור על קשר עין, כדי שניתן יהיה לאתר את הנחש בהמשך. יש להזעיק לוכד נחשים, ומומלץ גם לצלם את הנחש בטלפון הנייד, לזיהוי בהמשך. מי שהוכש, חייב להזעיק באופן מיידי עזרה במוקד 101. יש להישאר במנוחה מוחלטת. במד"א ממליצים שלא לקרר את מקום ההכשה ולא להניח חסם עורקים או ורידים. "חשוב לא לאכול ולא לשתות במקרה של הכשה", אמר ארזואן. "אם זה אפשרי, ניתן לצלם את הנחש, כדי שלאנשי הרפואה יהיה קל לזהות את הנחש ולהתאים את הנסיוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים