שתף קטע נבחר
 

מחקר: עשרות אלפי מקרי סרטן בשנה - בשל תזונה לא בריאה

חוקרים אמריקנים מצאו כי מעל 80 אלף מקרי סרטן בשנה שהם כ-5% מכלל חולי הסרטן שאובחנו, נגרמו בשל תזונה לא בריאה. מרבית מקרי התחלואה – בשל סרטן המעי הגס

הוכחה נוספת לכך שמה שאתם אוכלים – משפיע על בריאותכם: חוקרים אמריקנים מצאו כי עשרות אלפי מקרי סרטן בשנה נגרמים בשל תזונה לא בריאה. המחקר פורסם בכתב העת JNCI Cancer Spectrum.

 

החוקרים אספו נתונים מכלל מקרי הסרטן שנרשמו במרכז האמריקני לבקרת מחלות והצליבו אותם עם סקר בריאות ותזונה ארצי שנערך בשנת 2015. הממצאים הראו כי 80,110 מקרי סרטן חדשים במבוגרים מעל גיל 20 בארה"ב נגרמו ישירות בשל תזונה לא בריאה.

 

על פי הערכות החוקרים, מדובר במספר שווה ערך לכ-5.2% מכלל מקרי הסרטן החדשים שאובחנו באותה שנה. עוד נמצא כי סרטן המעי הגס והחלחולת היה השכיח ביותר מכלל מקרי הסרטן: 38.8% מהנבדקים לקו בו.

 

כאשר נבחנה התזונה עצמה, נמצא כי אלה שצרכו כמויות נמוכות של חיטה מלאה ומוצרי חלב, ואלה שצרכו כמות רבה של בשרים מעובדים, היו בסיכון גבוה ביותר ללקות בסרטן. בחלוקה למגזרים, נמצא כי גברים בגילאי 45 עד 64, מקבוצות מיעוטים כולל שחורים והיספניים, היו בסיכון הגבוה ביותר בהשוואה לשאר המגזרים.


צ'יפס (צילום: shutterstock)
סיכון מוגבר לתמותה. מזונות מעובדים(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

מה השפעת המזון שאתם אוכלים על דיכאון?

אוכלים מזון מטוגן כל יום? אתם עלולים לקצר לעצמכם את החיים

הדרכים למנוע מחלות לב - שלא סיפרו לכם עליהן

 

צריכה של מזונות מעובדים גורמת לסיכון מוגבר לסרטן

"תזונה היא אחד מגורמי הסרטן הניתנים למניעה", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר פנג פנג זנג, מומחה לאפידמיולוגיה ותזונה מאוניברסיטת בוסטון, "צריכה מועטה של מוצרי חלב ירקות ופירות, וצריכה גבוהה של סוכרים ומזונות מעובדים, מגבירים את הסיכון ללקות במחלה"

 

אין זה המחקר הראשון שקושר בין תזונה לסיכון מוגבר לבריאות. מחקר שפורסם בפברואר השנה, מצא סיכון גבוה ב- 14% לתמותה מוקדמת על כל עלייה של 10% באכילת מזונות מעובדים.

 

מחקר שפורסם בכתב העת הבריטי BMJ לפני שנה, מצא שצריכה מוגברת של מזונות "אולטרה-מעובדים" הביאה לעלייה של 12% בסיכון ללקות בכל סוגי הסרטן, ולעלייה של 11% בסיכון ללקות בסרטן השד.

 

בין המזונות שנחשבים "אולטרה-מעובדים", כתבו החוקרים, אפשר למצוא לחמים ארוזים, חטיפים ארוזים, ממתקים וקינוחים תעשייתיים, משקאות מוגזים וממותקים, חטיפי עוף, בשר או דג מטוגנים (נאגטס), בשר משומר בחומרים שאינם מלח, אטריות ומרקי אינסטנט, ארוחות קפואות, מזונות עתירי סוכר, שמן ושומן ואבקות חלבון.

 

מחקרים קודמים כבר קשרו כימיקלים במזונות מעובדים לבין סיכון מוגבר ללקות בסרטן ובעיות בריאות אחרות. ארגון הבריאות העולמי כבר הכריז כי בשרים מעובדים הכוללים כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחמה, שימור, עישון ותסיסה, חשוד כמסרטן. בין הבשרים האלה נמצאים נקניקיות ובשר כבוש.

 

כימיקל אחר במזון החשוד כמסרטן הוא טיטניום דיוקסייד המוסף למוצרים לבנים כמו מסטיקים עוגיות ומשחות שיניים. כימיקל נוסף, BPA, בתעשיית הפלסטיק, נקשר אף הוא בעבר לסיכון מוגבר לשורה של בעיות בריאותיות.

 

בשנת 2015 הזהיר האיגוד הבריטי לבטיחות מזון, כי נמצאו כמויות גבוהות מאוד של החומר אקרילאמיד בטוסטים וצ'יפס, חומר החשוד כמסרטן. אקרילאמיד הוא תוצר לוואי של תהליכי אפייה בישול וטיגון.

 

הוא נוצר כאשר מזונות עמילניים מבושלים בטמפרטורות גבוהות, מעל 248 מעלות פרנהייט - 120 מעלות צלזיוס. מזונות יכילו כמויות גדולות יותר של אקרילאמיד, כאשר הם מתבשלים נאפים או מטוגנים משך זמן רב יותר בטמפרטורות גבוהות. הכימיקל נוצר ומשתחרר מהמזון גם כאשר הוא מעובד על הגריל.

 

מחקרים נוספים הראו כי תזונה עתירת שומן ומלח ודלה בסיבים תזונתיים מגבירה את הסיכון לשורה של סוגי סרטן. עוד הוכח כי צריכת מזונות העשויים על גחלים מגבירה אף היא את הסיכון לסרטן.

 

אלו עוד מזונות מגבירים את הסיכון לסרטן? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים