שתף קטע נבחר

השיטה שמפחיתה כאבים מניתוח קיסרי

סגירת חתך חדשנית בניתוח קיסרי: ניתוח קיסרי הוא אחד הניתוחים הנפוצים בעולם, ופעמים רבות לא פשוט להתאושש ממנו. שיטה חדשנית מפחיתה את הכאבים, מקצרת את זמן ההחלמה ונחשבת ליותר אסתטית. "אחרי שלושה ניתוחים קיסריים - היום אני יכולה לומר שזה אכן שונה מאוד מחוויות קודמות"

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר

 

תהליך התאוששות ממושך וכואב, צלקות וגעגועים למקלחת: נשים רבות חוששות מניתוח קיסרי - לא בגלל המורכבות של ההליך הרפואי אלא בעיקר בגלל ההתמודדות עם הימים שאחרי. למרות זאת, ניתוח קיסרי הוא הליך נפוץ למדי - והוא משמש בכרבע מהלידות בעולם המערבי. עכשיו מתברר, שיש דרך פשוטה להקל על ימי ההתאוששות, הנחוצים כל כך לנשים - בייחוד כשיש תינוק או תינוקת חדשים בעולם.

 

הכירו השיטה החדשנית לסגירת חתך - שילוב ייחודי של תפר תת-עורי המוגן בדבק אנטי-בקטריאלי, שלפי כל המחקרים הוכחה כיעילה יותר עבור נשים לאחר ניתוח קיסרי. "עד עכשיו השתמשנו בסיכות לסגירת העור", מסביר ד"ר אליאס קסטל, אחראי מרפאה טרום-ניתוחית בבית החולים שיבא ומנתח בכיר. "הסיכות חייבו אותנו בחבישה, שבגללה נשים שעברו את הניתוח לא יכלו להתקלח במשך 48 שעות, מחשש לזיהומים. עכשיו החלטנו לעבור לתפר נמס, שיש לו כמה יתרונות משמעותיים".

 

 

השיטה החדשה, שנכנסה לשימוש מקיף בבית החולים בתחילת החודש, מתאימה לנשים שעוברות ניתוח קיסרי שאינו בחירום. "ההבדל המשמעותי הוא שקודם כל אפשר להתקלח כבר אחרי ארבע שעות בלבד", מסביר קסטל, "מה שמאוד עוזר ליולדת לחזור לתפקוד, להתהלך, להתרענן ולהתאושש. יתרון נוסף הוא בכך שמדובר בתפר נמס - מה שאומר שהמטופלת לא צריכה לסבול מסיכות על העור, שהן לא נעימות וגם יכולות לגרום לגירויים. בנוסף היא גם לא צריכה לחזור כדי להסיר אותן, מפני שהתפר נמס מעצמו בתוך 4-6 שבועות".

 

המעבר לשיטת התפר והדבק הוא לא מעבר פשוט עבור מוסד רפואי. שיטת הסיכות נחשבת למהירה ובטוחה, ובכל זאת משהו הניע את ההחלטה. "כבר הרבה זמן שאנחנו בתחושה שאפשר להקל על תקופת ההחלמה הלא נעימה לנשים אחרי ניתוח קיסרי", מספר פרופסור איל סיון, מנהל אגף נשים ויולדות בשיבא. "בחנו כל מיני חלופות, כמו מדבקות מיוחדות או סיכות נמסות, ומצאנו שיש בשיטה של תפר תת עורי והדבקה יתרונות משמעותיים לתקופת ההחלמה".

 

שיבא (צילום: דנה אופז)
פרופ' איל סיון, מנהל אגף נשים ויולדות בשיבא במהלך ניתוח(צילום: דנה אופז)

זה משפיע גם על ההצטלקות? זה אסתטי יותר?

ד"ר קסטל: " הצטלקות היא דבר מאוד אינדיבידואלי, העור מגיב בצורה שונה מאחת לאחת , מהניסיון שלנו נראה כי יש הבדלים משמעותיים בין השיטה הישנה לשיטה החדשה. הצלקת בהחלט נראית יותר טוב בסופו של דבר".

  

השיטה החדשה אומנם יקרה יותר - היא מצריכה קצת יותר זמן בחדר הניתוח ויותר כסף עבור החומרים עצמם, אבל לדברי סיון, מרגע שהוחלט שזו השיטה המועדפת - לא היה קשה לשכנע את מקבלי ההחלטות. "אחרי שהוחלט לעבור לתפר התת-עורי, היינו צריכים להכשיר את כל הצוות, מפני שזו סגירה של חתך שמחייבת טכניקה והשתלמות. עשינו סדנאות מסודרות וגם סימולציה, כדי לוודא שלא יהיה רופא בחדר ניתוח שלא יודע לבצע את הסגירה הזו".

 

ד"ר אליאס קסטל, אחראי מרפאה טרום-ניתוחית בבית החולים שיבא ומנתח בכיר במהלך ניתוח (באדיבות יחידת צילום שיבא)
ד"ר אליאס קסטל, אחראי מרפאה טרום-ניתוחית בבית החולים שיבא ומנתח בכיר במהלך ניתוח(באדיבות יחידת צילום שיבא)

 

והיולדות מרגישות בהבדל? 

סיון: "הנשים שדיברתי איתן מאוד שמחות מהעובדה שהן יכולות להתקלח כמעט מיד אחרי, שהן יכולות להתנייד. בנוסף, הסיכות סיפקו איזו תחושה של גוף זר בגוף, והן מציינות שעכשיו הן מרגישות תחושה נעימה יותר על העור".

 

ד"ר קסטל מוסיף כי מי שבאמת מעריכות את המעבר הן נשים שחוו בעבר ניתוח קיסרי שנסגר בסיכות, ועכשיו מקבלות את התפר וההדבקה החדשה. "זה כבר עובר מאחת לשנייה, נשים שומעות על זה וכבר מגיעות עם דרישה לשיטה החדשה. אלה שחוות אותה מספרות על הבדל מאוד משמעותי בהחלמה, בייחוד אם הן עברו ניתוח בסגירת החתך עם הסיכות".

 

שיבא (צילום: דנה אופז)
"נשים מעידות על הבדל מאוד משמעותי בהחלמה"(צילום: דנה אופז)

 

רק בשבוע שעבר ילדה בטי קולבאק אהרון את בתה השלישית – כמו בשתי הלידות הקודמות, גם הפעם עברה ניתוח קיסרי. אלא שהפעם נותחה בשיטה החדשנית אצל ד"ר קסטל. " הלידה הראשונה שלי הייתה בניתוח קיסרי חירום בשבוע 29 בשל היפרדות שיליה. בשנייה קיוויתי ללידה רגילה, אבל התינוקת הייתה במצג עכוז. עברתי ניתוח קיסרי ואני זוכרת החלמה כואבת וארוכה", היא מתארת.

 

את החוויה שעברה רק לפני שבוע היא מסכמת כשונה לחלוטין מקודמותיה. "בהכנות לניתוח סיפרו על השיטה החדשה. ציינו שהיא יחסית חדשה אבל שהניסיון מראה על צמצום משמעותי בזמן ההחלמה – היום אני יכולה לומר שזה אכן שונה מאוד מחוויות קודמות. נכנסתי לניתוח בשעה 16:00 וכבר ב-21:00 ירדתי מהמיטה, התיישבתי על כיסא בחדר וחזרתי בעצמי למיטה – בפעם הקודמת הצלחתי לרדת מהמיטה רק למחרת בערב", אומרת קולבאק אהרון.

 

"הצלחתי להתקלח כבר יום אחרי הניתוח, וביום השלישי כבר הלכתי זקוף לגמרי. אומנם היו כאבים כמובן, אבל הרבה הרבה פחות מפעמים קודמות. מפרספקטיבה של מי שעברה את ההליך החדש, בהחלט ממליצה להריוניות אחרות שמיועדות לקיסרי, לבדוק את האופציה עבורן", היא מסכמת.

 

"הצלחתי להתקלח כבר יום אחרי הניתוח, וביום השלישי כבר הלכתי זקוף" - בתמונה בטי קולבאק אהרון בימים שאחרי הניתוח (מתוך אלבום משפחתי)
"הצלחתי להתקלח כבר יום אחרי הניתוח, וביום השלישי כבר הלכתי זקוף" - בתמונה בטי קולבאק אהרון בימים שאחרי הניתוח(מתוך אלבום משפחתי)

 

ענבל וינברג, שילדה רק לפני עשרה ימים בפעם השלישית מזדהה עם תחושותיה של קולבאק-אהרון לגבי השיטה החדשנית בשיבא. "קראתי על השיטה בפייסבוק ובאתר של שיבא, ובנוסף בהדרכת זוגות לפני הניתוח סופר על שיטת ההדבקה החדשה שהחלה בחודש האחרון", היא מתארת.

 

"אני רק יכולה להשוות את ההתאוששות הפעם לעומת הניתוחים הקודמים בכמה פרמטרים: מבחינת כאבים בניתוחים הקודמים בשל הכאבים לאחר הניתוח נעזרתי במשככי כאבים לאורך כל ימי האשפוז. בניתוח הנוכחי בשיטה החדשה רק ביום הראשון וקצת השני נעזרתי במשככים - כלומר בשאר הימים פחות כאב לי", אומרת וינברג.

 

 

"מבחינת הנוחות - בניתוחים הקודמים עם סגירת סיכות יש חוסר נוחות באזור, מרגישים את הסיכות והיה לי מאוד קשה לגעת או להסתכל על האזור – הורדת הסיכות בסיום האשפוז זכורה לי כשלב מאוד לא נוח וכואב. זה נחסך ממני בניתוח הנוכחי. גם, הטיפול באזור פחות מלחיץ - שטיפה וזהו. לסיכום אני בדיוק עשרה ימים לאחר הניתוח וחזרתי לתפקוד מלא, אין לי כאבים בכלל", היא אומרת בחיוך.

 

וינברג רוצה לשלוח מסר לנשים נוספות. "אם אין ברירה וצריך לעשות קיסרי אז בהחלט ממליצה על הניתוח בשיבא, כל הצוות בחדר הניתוח מהרופאים המנתחים, המרדים, האחיות, המיילדת היה נעים וסבלני והסגירה החדשה מאוד מומלצת".

 

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר






פורסם לראשונה 26/05/2019 09:37

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה אופז
הכירו את השיטה החדשנית לסגירת חתך בניתוח קיסרי
צילום: דנה אופז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים