שתף קטע נבחר

דו"ח: ירידה של 60% בשימוש בבעלי החיים בניסויים קליניים ב-2018

על פי דו"ח משותף של משרד הבריאות והמועצה לניסויים בבעלי חיים התבצעו כחצי מיליון ניסיונות בבעלי חיים, לעומת כמיליון ו-200 אלף בשנה שלפני כן. 70% מהם בוצעו בעכברים וחולדות, 22% מהם בוצעו בבעלי דם קר, בעיקר דגים ו6% מהניסויים בוצעו בבעלי הכנף, בעיקר תרנגולות

ירידה משמעותית בניסויים בבעלי חיים בשנת 2018 בהשוואה לשנה שקדמה לה: כך עולה מדו"ח משרד הבריאות והמועצה לניסויים בבעלי חיים.

  

בשנה החולפת התקיימו קרוב לחצי מיליון ניסויים בבעלי חיים (428,993) נתון נמוך משמעותית משנת 2017, אז התקיימו 1,238,173 ניסויים. 70% מהם בוצעו בעכברים וחולדות, 22% מהם בוצעו בבעלי דם קר, בעיקר דגים ו6% מהניסויים בוצעו בבעלי הכנף, בעיקר תרנגולות.

 

הסיבה לירידה המשמעותית, היא בניסוי גדול שנערך בשנה שעברה על כמות אדירה של דגים. הנתון שעמד בשנה שעברה על 887,000 ניסויים בדגים, ירד בשנת 2018 ל-94,000 בלבד.

 

קראו עוד:

ניסויים בבעלי חיים: למה הם הכרחיים - וכיצד מבוצעים?

מחקרים בתאי גזע: ניסויים בבעלי חיים למען האנושות

ניסויים רפואיים בבני אדם: האם זה בכלל מוסרי?

 

בשנת 2018 ניתנו 3,223 היתרים פעילים לביצוע מחקרים בבעלי חיים: קרוב למחצית מהניסויים (46.1%) שימשו לקידום המחקר המדעי, 42.7% שימשו לקידום הבריאות, הרפואה ולמניעת סבל, 9.9% מהמחקרים שימשו לבדיקה או ייצור של חומרים או חפצים, ואחוז מהמחקרים שימשו לחינוך ולהוראה.

 

כשליש מבקשות המחקר אושרו בסבב הדיונים הראשון בוועדות ההיתרים ואילו רוב הבקשות אושרו לאחר מספר סבבי דיונים בוועדות ההיתרים. כ-18% מבקשות המחקר אשר נדונו בוועדות, נדחו או שהדיון בהם טרם הסתיים.

 

  (צילום: shutterstock)
ירידה משמעותית בשימוש בדגים במהלך המחקרים(צילום: shutterstock)

 

"פועלים בהתאם לחוק צער בעלי חיים"

פרופ' יעקב גופס, יו"ר המועצה לניסויים בבעלי חיים סיפר ל-ynet: "ניסוי מסוים בשנה שעברה לבדיקת חיסון חדש, דרש שימוש בבריכות דגים שלמות וזה מה שגרם לקפיצה החריגה.

 

"חבל שאנחנו צריכים לעשות שימוש בבעלי חיים אבל היום אי אפשר להימנע מזה, לכן אנחנו פועלים בהתאם לחוק צער בעלי חיים, ומשתדלים לצמצם את דרגות הסבל למינימום האפשרי, כך גם לעשות שימוש בחיה הכי נמוכה מבחינה התפתחותית".

 

לדבריו, מכרסמים כדוגמת עכברים למשל לא נדבקים באיידס ולכן אם רוצים לבחון מחקר בתחום הזה אין מנוס מלהשתמש ביצור אחר הדומה יותר לאדם.

 

הניסויים הרפואיים נפרסים על מחלות רבות: פרקינסון, סוכרת, אלצהיימר, סרטן ועוד. החוקרים הישראלים שהביאו לפריצת דרך עם הדפסת הלב החי בתלת-מימד לא הגישו עדיין בקשת היתר לביצוע ניסויים בבעלי חיים אבל אני מניח שנקבל בקשה כזו בקרוב".

 

מרבית בעלי החיים שהשתתפו בניסויים הומתו, אולם אף אחד מ-29 הקופים שבהם בוצעו ניסויים לא הומת וכולם שוקמו, וכך גם 3,729 הפרות והבקר שוקמו והוחזרו לעדר.

 

חלק מבעלי החיים הנוספים עליהם נערכו ניסויים, הם 453 גרבילים, 112 שרקנים, קרוב ל-1,500 ארנבות, ושנים-עשר שפני סלעים, ארבעה-עשר נחשים, תנשמות, צפרדעים וגמל אחד.

 

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר: "נתונים אלו ממשיכים להצביע על יישום קפדני של עקרונות העבודה בבעלי חיים המקובלים בעולם ובארץ, לפיהם יש לעשות שימוש בבעל החיים הנמוך ביותר בסולם ההתפתחותי היכול לענות על צרכי המחקר הנדון. המועצה לניסויים בבעלי חיים עושה מאמץ לשיקום בעיקר של בעלי החיים הגדולים: קופים, קרניבורים, חיות משק וחיות בר".

 

ארגון 'תנו לחיות לחיות' מסר בתגובה לדו"ח: "ניסויים בבעלי חיים הינם מסורת אכזרית שעלינו לקטוע לחלוטין. המציאות האכזרית אשר נחשפת מנתוני המועצה לניסויים בבעלי חיים מגלה רק מעט מעוצמות הסבל והשעבוד שעוברים בעלי החיים אשר רובם ככולם מומתים בסוף.

 

"יש ברשותנו את כל האמצעים והחלופות המדעיות להפסיק את הניסויים במתכונתם האכזרית ולצמצם כבר השנה את הסבל של מאות אלפים. זו האחריות של כולנו לסיים את הניסויים בבעלי חיים ולהתקדם למדע רלוונטי-לאדם, מדע שאמפתי לבעלי החיים".

 

פרופסור ג'והן פינברג, יו"ר הפורום הבין-אוניברסיטאי לקידום המחקר הביו-רפואי אמר: "הדו"ח מצביע על כך שכמות בעלי החיים איננה משתנה באופן משמעותי. השנה כולנו התרגשנו לראות הצלחות בתחום מדעי הרפואה, פיתוחים מצילי חיים וכאלו שעוד יצילו, אשר לא היו יכולים להתקיים בלי הניסויים בבעלי החיים".

 

משרד הבריאות הקים בשנת 2013 קרן מחקר ייחודית המעניקה מענקי מחקר לשם פיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים. במסגרת הקרן מומנו עד כה 12 פרויקטים בתחום החלופות, במגמה לפתח שיטות שיאפשרו לצמצם את השימוש בבעלי החיים, בלי לפגוע בתוצאות המחקרים ובתקפותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
ניסויים בעלי חיים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים