שתף קטע נבחר

לבחור נכון: כך תבחרי את תחליף החלב המתאים לתינוק שלך

המדפים בסופרים מלאים בתחליפי חלב - אבל מה ההבדל ביניהם? ואיך בוחרים את מה שהכי מתאים לתינוק שלך?

תחילה, כולם יודעים שהתזונה הטובה ביותר לתינוקות היא חלב אם. הוא מכיל רכיבים רבים התורמים לגדילה ולהתפתחות התינוק. אחד החשובים שבהם הוא סוכר החלב הנקרא לקטוז. במקרים בהם הנקה בלעדית אינה מתאפשרת והתינוק ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), חשוב לשים לב להרכב הסוכרים שבו ולוודא שהוא מכיל לקטוז, ולא סוכר לבן. הסוכר הלבן הנקרא סוכרוז הוא רכיב מיותר, חסר ערך תזונתי ואף עלול להזיק. סוכר לבן מיועד לרוב לשיפור הטעם בלבד.

 

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אז איך בוחרים את התמ"ל הנכון לתינוק שלך?

הרכב הסוכרים: הבחירה הראשונה והמומלצת של תמ"ל, אם הנקה בלעדית אינה מתאפשרת, היא פורמולה על בסיס חלבי. כל הפורמולות החלביות מכילות לקטוז, הסוכר הטוב, אך חלקן מכילות גם סוכר לבן. לכן, חשוב לבדוק ברשימת הרכיבים שעל תווית האריזה ולוודא שהוא אינו מכיל סוכר לבן. תמ"ל איכותי, המבוסס על לקטוז וללא סוכר לבן, צריך להכיל כמות דומה של לקטוז לשיעור שלו בחלב אם (כ־7-7.7 גרם לכל 100 מ"ל). סימון רכיבים על תווית האריזה מחייב לציין את הרכיבים בסדר יורד לפי הכמות שלהם במוצר. כלומר, ככל שהרכיב מופיע קודם כך כמותו במוצר גדולה יותר.

 

אם מצאתם סוכרוז ברשימה, המשמעות היא שהתמ"ל מכיל סוכר לבן. תמ"ל הוא מזון מרכזי בתזונת התינוק ממנו הוא ניזון מדי יום ולתקופה ממושכת, כך שחשוב להבין כמה סוכר לבן ומיותר אתם מכניסים לגופו בכל ארוחה וסביר להניח מבלי שבכלל הייתם מודעים לכך. סוכר לבן הוא הסוכר בעל המתיקות הגבוהה ביותר (פי 6 מלקטוז!) והוא אינו מציע אף יתרון תזונתי לתינוק, נהפוך הוא. הסוכר הלבן מייצר הרגלי אכילה לא רצויים - העדפה לטעם המתוק והוא מזיק יותר לשיניים. ילדים הניזונים מתזונה עתירת סוכרים עלולים לפתח הרגלי תזונה לקויים ולקבל פחות רכיבים תזונתיים חשובים, כמו ויטמינים ומינרלים.

 

HMO: פחמימות ייחודיות לחלב האם האנושי המהוות בו את המרכיב השלישי בכמותו (מבין הרכיבים המוצקים). עד היום זוהו כ־200 סוגים שונים של HMO (Human Milk Oligosaccharides) מתוכם השכיח ביותר הוא מסוג 2’FL המהווה כשליש מה־HMO ומצוי אצל כ־80% מהנשים.

 

התועלת של ה-HMO בחלב אם היא ההגנה החיסונית שהם מקנים לתינוק באמצעות מספר מנגנוני פעולה: עידוד שגשוג החיידקים הטובים במערכת העיכול של התינוק, היצמדות לחיידקים פתוגניים (מעוררי המחלות) הפוגעת ביכולתם להיצמד לתאי מערכת העיכול ובכך לגרום לזיהומים, חיזוק עמידות מערכת העיכול בפני חדירת גורמים מחוללי מחלות וויסות התגובה החיסונית.

 

הוספת רכיב ה־HMO מסוג 2’FL לתמ"ל הינה חדשנות מדעית מתקדמת שהתאפשרה לאחר שנות מחקר ופיתוח רבות.

 

פרוביוטיקה: חיידקים פרוביוטיים קיימים באופן טבעי בחלב אם, מתחילים להתבסס במערכת העיכול של התינוק כבר כשבוע לאחר הלידה ויש להם חשיבות רבה בחיזוק ההגנה הטבעית שלו. מחקרים מלמדים על הבדל בין הרכב החיידקים הטובים במעי תינוק יונק מול זה של תינוק הניזון מתחליפי חלב. במידה והתינוק אינו יונק, חשוב לבחור עבורו תמ"ל המכיל פרוביוטיקה בכל השלבים.

 

חומרי טעם וריח: בחלק מהמוצרים הקיימים היום, מוסיפים גם חומרי טעם וריח, כמו למשל תמצית וניל, המגבירים את הטעם המתוק, בעיקר בשלב 3 (החל מגיל שנה). תינוק שהתרגל עד כה לטעמו הטבעי של התמ"ל, אינו זקוק בגיל שנה לתוספות טעם, בדיוק כמו שחלב אם לא מכיל תוספי טעם וריח. לפיכך, מומלץ להמשיך ולהזין אותו בתמ"ל ללא חומרי טעם וריח. חומרי טעם וריח מגבירים את הטעם המתוק ויוצרים העדפה למתוק אשר תשפיע על תזונתו בהמשך.

 

לסיכום, לפני שאתם קונים תמ"ל או כל מוצר מזון שהוא, עצרו ובדקו את התווית על גבי האריזה. מטרנה, רואה חשיבות עליונה בהרכב ובאיכות המוצרים שלה ולכן כל סדרות התמ”ל החלביות שלה הינן ללא סוכר לבן (סוכרוז) וללא חומרי טעם וריח.

 

רננה מזרחי, דיאטנית ומנהלת מדעית מטרנה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים