שתף קטע נבחר

עצות המומחים: כך תנהלו נכון את הסוכרת שלכם

שלוש רופאות בכירות עושות סדר בטיפול ובמניעת סוכרת: כדאי לעודד שינוי באורח החיים של כל בני המשפחה, לפעול מוקדם ולהאט את התקדמות המחלה, מהם התירוצים שנגיד לעצמנו כשנתחיל להרגיש אי ספיקת לב ועד כמה העצבים שלנו משפיעים על רמות הסוכר בדם – רמז: הרבה ובמהירות

בשיתוף אסטרהזניקה

  

"סוכרת נחשבת למחלה המחייבת שינוי מהותי באורח החיים, אך רבים טועים לחשוב כי מדובר רק בשינוי אורח חייו של האדם הסוכרתי ושוכחים את היותה מחלה עם מרכיב תורשתי חזק. כדאי לעודד שינוי באורח החיים של כל בני המשפחה – גם כדי לשפר את איזון הסוכרת של המטופל עצמו וגם עבור ילדיו", מסבירה ד"ר אביבית כהן, מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופאה בכירה ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם.

 

קיראו עוד: איך להתמודד עם מחלת הסוכרת

 

"סוכרת נחשבת למגפה של העידן הנוכחי - רק בישראל חיים למעלה מחצי מיליון חולי סוכרת ומעמדה כגורם משמעותי לתחלואה ולתמותה בארץ הולך ועולה. כשליש מחולי הסוכרת מגיעים לכדי אשפוז והמחלה היא הגורם המרכזי לצורך בדיאליזה, לקטיעות גפיים, לאי ספיקה כלייתית ולאי ספיקת לב", מוסיפה ד"ר כהן.

 

"המפתח הוא טיפול אינטנסיבי כבר בשלב מוקדם, כזה המשלב טיפול תרופתי, שינוי באורח החיים וטיפול בגורמי סיכון דוגמת ירידה במשקל ופעילות גופנית מותאמת. כל אלו חשובים מאוד על מנת להגיע לאיזון רמות הסוכר בדם בכל שלבי המחלה ובמיוחד בשלבים המוקדמים שלה.

 

"בשנים הראשונות למחלה, אז רמות הסוכר הינן בדרך כלל רק מעט מעל הנורמה, נוטים חלק מהחולים להזניח את הטיפול מאחר והם לא נמצאים במצב סימפטומטי ונראה לעין - מדובר בהזנחה שיכולה להימשך שנים והיא קריטית שכן חוסר איזון זה עלול לגרום לנזקים ארוכי טווח של המחלה", כמו למשל פגיעה במערכת הלב וכלי הדם, העצבים, העניים או הכליות מדגישה ד"ר כהן. אז מה אפשרי לעשות? מסתבר שלא מעט.

 

בדיקת סוכר עם מכשיר מיוחד (צילום: Shutterstock)
כשרמות הסוכר הן מעט מעל הנורמה, נוטים חלק מהחולים להזניח את הטיפול (צילום: Shutterstock)

 

לפעול מוקדם ולהאט את התקדמות המחלה

"השנים המוקדמות עם המחלה משמעותיות מאוד להמשך הדרך. כיום למעלה מ-80% מחולי הסוכרת בשלבים המוקדמים של המחלה מטופלים אצל רופאי המשפחה הרוכשים יותר ויותר מיומנויות לטיפול בסוכרת.

 

"בדיקות הסקר אשר אנו נעזרים בהם לאיתור מוקדם של סיבוכי סוכרת כוללים בדיקת רשתית על ידי רופא עיניים, או בדיקת חלבון בשתן, אולם חשוב לזכור כי גם אם בדיקות אלו תקינות אין זה אומר שלא החל תהליך של נזק מצטבר לאיברים השונים.

 

ככל שנתערב בשלב מוקדם יותר ונשאף לאיזון טוב ולאורך זמן, השמירה על ערכי הסוכר תוכל להאט ככל הנראה את התדרדרות מחלת הסוכרת ולשמר את פעילות הלבלב שלנו לאורך זמן רב יותר", מסבירה ד"ר כהן. "ישנה חשיבות גדולה בשמירה על אורח חיים בריא ושאיפה לאיזון סוכרת בכל שלבי המחלה, כאשר בכל שלב יש להתאים את יעדי האיזון למטופל, ולנסות להגיע לאיזון הנכון בצורה הבטוחה ביותר", מציינת ד"ר כהן.

 

"גורם המוות המרכזי אצל חולי סוכרת הינו מחלת לב איסכמית. מטרת הטיפול בסוכרת הינה מניעת סיבוכי המחלה הכוללים גם סיבוכים בכלי הדם הקטנים – "מיקרו-וסקולריים" וגם סיבוכים בכלי הדם הגדולים – "מאקרו-וסקולריים" הכוללים התקפי לב, שבץ מוחי ואירועים חסימתיים בעורקים נוספים בגוף כגון בגפיים התחתונות. בעשורים האחרונים התבססה הגישה כי מטרת הטיפול בסוכרת אינו רק בנרמול ערכי הסוכר בדם, אלא איזון כלל גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

"גישה זו הביאה להעדפה של טיפולים מולטי פקטוריאליים, המתייחסים לטיפול באיזון הסוכרת לצד טיפול בגורמי הסיכון הנוספים וכיום יש לנו קבוצות טיפול מגוונות דוגמת תרופות ממשפחת מעכבי ה-2SGLT או אגוניסטים לרצפטור של GLP1 הנותנות מענה מטבולי רחב ומסייעות בנוסף להפחתה בערכי הסוכר בדם גם בירידה במשקל ובאיזון לחץ הדם. זאת, לצד תועלות הקשורות בסיבוכים קרדיו-וסקולריים ארוכי טווח של המחלה, ביניהם מחלת לב ואירועי שבץ מוחי", מוסיפה ד"ר כהן.

 

"אי ספיקת לב משמעותית שכיחה לפחות פי 2 בקרב אנשים סוכרתיים יותר מאשר באוכלוסייה שאינה סוכרתית. עד לאחרונה, חשבו שהבעיות העיקריות של חולי סוכרת הן יותר התקפי לב ואירועים מוחיים. על סמך מחקרים אחרונים מבינים שאי-ספיקת לב היא גורם מרכזי בתחלואה ובתמותה של חולים סוכרתיים, על אף ההתקדמות הרבה בטיפול במחלה. בעבר נערכו מחקרים שבדקו את הלב של חולי סוכרת שלהם לפחות חמש שנות מחלה באמצעות בדיקת אקו לב והממצאים הראו כי בקרב 60% מהם נמצאה הפרעה בתפקוד שריר הלב", מוסיפה פרופ' הילה קנובלר, מנהלת מכון לסוכרת, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם במרכז הרפואי קפלן.

 

רופאה (צילום: shutterstock)
"אי ספיקת לב משמעותית שכיחה לפחות פי 2 בקרב אנשים סוכרתיים(צילום: shutterstock)

 

היו מודעים לשינויים והכירו את הסימנים

"הלב שלנו הוא משאבה שתפקידה לשאוב את הדם מכל חלקי הגוף ולדחוף אותו קדימה לריאות על מנת להעשיר אותו בחמצן ומשם להעביר את הדם המחומצן בחזרה לכל הרקמות בגוף הזקוקות לו לתפקודן התקין.

 

במצבי אי ספיקת לב, המשאבה אינה מתפקדת כראוי ומצטברים נוזלים בגוף. זה יכול לבוא לידי ביטוי בסימנים של נפיחות ברגליים או הצטברות נוזלים בראות, יש מחסור בחמצן וכתוצאה מכך מתפתחים סימנים של קוצר נשימה. מצבי אי ספיקת לב משמעותיים עלולים כמובן להוביל לאשפוז ואף לתמותה", מסבירה פרופ' קנובלר.

 

"אי ספיקת לב יכולה להתבטא בין היתר בקוצר נשימה. אנשים נוטים לתת לעצמם הסברים ותירוצים שונים הנוגעים לתופעות כמו קוצר נשימה אותם הם מתחילים להרגיש. הם פוטרים את עצמם שמדובר בתסמין שקשור להתקדמות הגיל או לעודף המשקל שלהם", מסבירה פרופ' קנובלר ומדגישה: "חשוב לזכור כי אם אנחנו מתקשים לעשות משהו שעשינו לפני 20 שנה זה בהחלט נורמלי, אך יחד עם זאת, אם חל שינוי פתאומי יחסית המוביל לירידה ביכולת התפקודית – הדבר מחייב פנייה לרופא המשפחה או לקרדיולוג על מנת לבדוק את תפקוד הלב.

 

לדוגמה, אם היינו רגילים ללכת בקלות 2-3 ק"מ ופתאום חשים בהתדרדרות ובקושי בנשימה כבר אחרי חצי ק"מ זהו בהחלט אות אזהרה. גם אנשים הנוהגים להתעמל במכוני כושר או לעשות פעילות גופנית סדירה ומתחילים להתנשף באופן מוגבר, להתקשות בסיום הפעילות או לשים לב לנפיחות יוצאת דופן באזור הרגליים – מומלץ שיפנו בהקדם לבירור אצל הרופא המטפל שכן הודות לאפשרויות הטיפול כיום חשיבות האבחון המוקדם הינה קריטית ויכולה להפחית את הסיכון לסיבוכים כתוצאה מאי ספיקת לב", מסכמת פרופ' קנובלר.

 

היו הרופאים של עצמכם

"סוכרת סוג 2 היא הרבה מעבר למחלה המתייחסת לרמות הסוכר בלבד. ידוע כי אנשים עם סוכרת סובלים בין היתר מהשמנת יתר, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם התורמים לתחלואה קרדיווסקולרית מוגברת ובעיות בתפקוד הקוגניטיבי והמיני. כאמור, עם השנים גם עלולות להופיע פגיעות בכליות, בעיניים, ובמערכת העצבים, כל אלו ניתנות למניעה על ידי איזון ערכי הסוכר, לחץ דם והשומנים בדם והפחתה במשקל.

 

"יחד עם זאת, רבים מהחולים אינם מודעים להשפעה המטיבה הגדולה של אורח החיים שלהם על כל גורמי הסיכון שמשפיעים על חומרת מחלתם", מסבירה ד"ר אילנה הרמן, רופאת סוכרת בכירה. "הכלל הראשון לאנשים עם סוכרת הוא קודם כל להיות הרופא של עצמך. עליך להחליט שחשוב לך לשמור על הבריאות ולעשות זאת מהרגע הראשון - עם גילוי המחלה.

 

"החשיבות של תזונה נכונה ופעילות גופנית לחולי סוכרת היא משמעותית במיוחד וידוע כי אימוץ הרגלים נכונים והתמדה בהם עשויים להביא לאיזון מיטבי של ערכי הסוכר, לחץ דם ושומני הדם ולעיתים אף לנסיגה של הסוכרת וחזרה לערכים תקינים של סוכר בדם. לצד עקרונות השמירה על אורח חיים בריא ישנה חשיבות גדולה בנטילת התרופות הנכונות המותאמות אישית לכל חולה. מדובר בנושא חשוב שיש להעלות לדיון מול הרופא המטפל שכן אין יותר "וואן סייז" בסוכרת ויש להתאים לכל חולה את החליפה הנכונה בעבורו", מדגישה ד"ר הרמן.

 

"אפשרויות הטיפול החדשות שקיימות כיום לסוכרת סוג 2 משנות את 'כללי המשחק' ", מסבירה ד"ר הרמן. "תמיד ידענו לומר שיש לגוף זיכרון מטבולי וישנה חשיבות להפוך אותו לחיובי כבר מתחילת הדרך על ידי איזון מטבי של כל גורמי הסיכון. הטיפולים המתקדמים שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות מהווים פריצות דרך שמאפשרות לנו הקטנה של חלק מגורמי הסיכון בקרב אנשים עם סוכרת", היא מוסיפה.

 

אורח חיים בריא זה לא רק תזונה ופעילות גופנית

"אנשים לא מודעים לעובדה כי אורח חיים בריא גם הוא יכול "להחזיר את השעון לאחור" ולהביא לשמירת ערכים תקינים של סוכר, שומני הדם ולחץ הדם ואפילו לשפר סיבוכים שכבר התפתחו ובוודאי למנוע את התקדמותם. אולם, אורח חיים אינו מסתכם רק בתזונה ובפעילות גופנית", מדגישה ד"ר הרמן. "בין העקרונות שחשוב לאמץ באורח חיים בריא הוא התמודדות נכונה עם מצבי לחץ.

 

"רבים אינם מודעים לכך אבל במצבי דחק, סטרס ואפילו כשהם מתעצבנים רמת הסוכר בדם עולה במהירות. אז עליך לשים את הדעת גם למימד זה ולשאול את עצמך על סקאלה של 1 עד 10 כמה אתה עצבני או כאוב או נמצא בלחץ ואחר כך להחליט מה עליך לעשות על מנת למנוע מתח ולהירגע. גם חוסר שעות שינה עלול לתרום להפרת איזון הסוכרת וסוכרתיים צריכים לשאוף לכ-7 שעות שינה בלילה", מציינת ד"ר הרמן. לצד ההתייחסות למצבי סטרס מחקרים מראים כי חולי סוכרת סובלים יותר מדיכאון.

 

"דיכאון משרה עמידות לאינסולין, שבתורה מעלה ערכי סוכר ומנגד, רמות לא מאוזנות של סוכר גורמות גם הן ליותר אי שקט ונוצר מעגל שחשוב מאוד לעצור אותו בזמן. דיכאון לא צריך להיות חלק מהסוכרת ואפשר לחיות טוב עם המחלה. חשוב לא להשלים עם המצב, אלא לפנות לרופא על מנת לשקול טיפול שיטיב עם המצב", מסכמת ד"ר הרמן.

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersrock
טיפול בסוכרת. שינוי אורח החיים
צילום: shuttersrock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים