שתף קטע נבחר

ריבלין: "אעשה כל שביכולתי כדי למנוע בחירות נוספות"

בעקבות המשבר הפוליטי, נשיא המדינה פרסם סרטון שבו הוא מפרט את האפשרויות העומדות בפניו. "אם חוק פיזור הכנסת יתקבל בקריאה שנייה ושלישית, הכנסת תפוזר, ונצא לצערי למערכת בחירות נוספת"

 

 

 

 

נוכח הדרמה הפוליטית, שבסיומה ייתכן ויתקיימו בחירות נוספות, נשיא המדינה ראובן ריבלין פרסם היום (יום ד') סרטון שבו הוא מפרט את האפשרויות העומדות בפניו על פי חוק וזאת בהמשך לפניות הרבות המגיעות אליו בנושא.

בנימין נתניהו ראובן ריבלין טקסט פרסי ישראל  (צילום: אלכס גמבורג)
ריבלין ונתניהו (צילום: אלכס גמבורג)
 

בסרטון מסביר הנשיא: "יקיריי ויקירותיי, אני מקבל וקורא את כל הפניות שלכם בנושא הרכבת הממשלה. לאור היקף הפניות שמציף את לשכתי בנושא, חשוב לי להסביר מהי סמכותו החוקית של הנשיא: לראש הממשלה, חבר הכנסת בנימין נתניהו, ניתנו על ידי 28 יום להרכיב ממשלה כאשר בסופם ניתנה לו ארכה של 14 יום נוספים על פי החוק, שתסתיים היום בחצות. 

 

"במידה ולא תורכב הממשלה היום בחצות, עומדות בפניי שתי אפשרויות ועליי לנקוט באחת מהן, תוך שלושה ימים: האפשרות הראשונה היא להטיל את הרכבת הממשלה על כל חבר כנסת, פרט לחבר הכנסת שכבר נתתי לו הזדמנות והוא לא הצליח. האפשרות השנייה היא להודיע ליושב ראש הכנסת שלא קיימת אפשרות להרכבת הממשלה ואין מנוס אלא ללכת לבחירות.

 

 

 

"כדי לקבל את ההחלטה, אזמין שוב את נציגי הסיעות להתייעצויות. אגב, דעו כי במקרה שאודיע ליו"ר הכנסת כי אני איני מוצא חבר כנסת שבידו להקים ממשלה, יכולים חברי הכנסת לאסוף 61 חתימות ולבקש תוך 21 יום, להעניק לכל אחד ממאה ועשרים חברי הכנסת, גם למי שכבר ניתנה לו ההזדמנות, את המנדט להרכבת הממשלה. 61 חתימות שכאלה יכולות להעניק לאותו חבר כנסת 14 ימים עבור השלמת המשימה.

 

הנשיא הדגיש כי אם החוק לפיזור הכנסת יעבור בקריאה שנייה ושלישית, אזי הכנסת תפזור ויתקיימו בחירות נוספות: "אתם ודאי תוהים איך כל זה קשור למה שמתרחש ברגעים אלו בכנסת. ובכן, זה לא. במקביל לסמכותי כנשיא, לכנסת יש אפשרות עצמאית לחוקק חוק המורה על התפזרות הכנסת. אם חוק פיזור הכנסת יתקבל גם בקריאה שנייה ושלישית ברוב של חברי הכנסת, 61 לפחות, ההליכים להרכבת ממשלה ייפסקו. הכנסת תפוזר, ונצא לצערי למערכת בחירות נוספת. אני, מצידי, אעשה כל שביכולתי כדי למנוע ממדינת ישראל ללכת אל מערכת בחירות נוספת".

 

 

 

במידה ועד 24:00 לא יהיה רוב של 61 חכים להצעת החוק לפיזור הכנסת ה-21, וראש הממשלה יכריז כי לא הצליח להרכיב ממשלה, קיימים שני תרחישים אפשריים: הראשון - שהצעת החוק תעלה להצבעה ותידחה על פי רוב. אז יעבור המנדט לנשיא המדינה ראובן ריבלין שיחליט האם להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ אחר, או להכריז שהולכים לבחירות.

 

האפשרות השנייה היא שבמקביל לכך שנתניהו יכריז שלא צלח את מלאכת הרכבת הממשלה, והנשיא יקבל את המנדט ולרשותו יעמדו 3 ימים להחליט כיצד לנהוג, חברי הקואליציה ימשכו את הדיון עד לקבלת רוב, ויעלו את ההצבעה לצורך העניין גם מחר. במצב כזה, במידה ואכן יהיה רוב - הכנסת תתפזר.

 

טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"

גם ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) התייחס היום לסוגיית החוקתיות של פיזור הכנסת: "אני לא בטוח שהחוק יגיע להצבעה שנייה ושלישית ואני לא בטוח שהקואליציה כולה תצביע בעד. אנחנו לא אמורים לרקוד לפי הספינים של נתניהו, למרות שהוא לא רוצה בחירות - אבל רוצה למנוע הגעה לנשיא.

 

"בחצות יחל מסלול חוקתי אחר: אם נתניהו לא יתקשר לריבלין ויודיע לו שהצליח להקים ממשלה - כאילו מבחינה חוקית הוא נכשל, ולנשיא יש שלושה ימים לקבל החלטה. מישהו כאן רוצה למנוע את יישום המסלול החוקתי של שלושה ימים של הנשיא באמצעות חוק הפיזור, וגם אם אחרי חצות יצביעו על פיזור הכנסת - שני המסלולים יתנגשו. זה מצב חוקתי מעניין וחסר תקדים. יכול להיות שמישהו מהאופוזיציה יעתור לבג"ץ בעקבות הניסיון של ראש הממשלה והליכוד לגנוב את שלושת הימים מהנשיא".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
ריבלין ונתניהו
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים