שתף קטע נבחר

תמונת משה קצב ב"צעדת השרמוטות": "רק הפוגע אשם"

אירוע המחאה נגד תקיפה מינית של נשים וההאשמה ב"לבוש חושפני" נערך בתל אביב בפעם השמינית. המשתתפות הניפו תמונות של עברייני מין מורשעים, ובכללם של נשיא המדינה לשעבר שהורשע באונס והרב ברלנד. "לא נמשיך לספוג את הדיכוי הזה"

 

אלפים השתתפו היום (ו') ב"צעדת השרמוטות" שנערכה בפעם השמינית בתל אביב. המשתתפות מחו נגד אלימות מינית, תרבות האונס והאשמת הקורבן.

 

הנוכחות במחאה הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "לא מתנצלות", "בלי חזיה חופשייה", "מאמינה לך" ו-"שרמוטה גאה". במקביל הונפו שלטים עם תמונות של עברייני מין מורשעים ובכללם נשיא המדינה לשעבר משה קצב, הרב אליעזר ברלנד, יניב נחמן, אופק בוכריס, אלון קסטיאל, חנן גולדבלט וארז אפרתי.

 

קורל ובר, בנות 17 שהגיעו לצעדה, אמרו: "היינו גם בשנה שעברה ומה שהכי בולט השנה זה שבאו גם מלא ילדות. זה חשוב שהמסר הזה יורד גם בגיל, כי בסוף עברייני מין פוגעים בכולן ובכולם".

 

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: שמוליק דודפור)
תמונות הנשיא לשעבר קצב והרב ברלנד במחאה בתל אביב(צילום: שמוליק דודפור)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: שמוליק דודפור)
(צילום: שמוליק דודפור)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: שמוליק דודפור)
(צילום: שמוליק דודפור)

צעדת השרמוטות בתל אביב (צילום: שמוליק דודפור)
(צילום: שמוליק דודפור)

הצעדה יצאה מכיכר רבין בעיר, עברה בשדרות ח"ן, כיכר הבימה ושדרות רוטשילד והגיעה לסיומה בקצה השדרות - שם נישאו נאומים.

 

ברכה ברד, מנכ"לית עמותת "כולן", אמרה: "המילה 'שרמוטה' היא לא רק מילה שנועדה להשפיל נשים, היא משמשת את החברה ואת המערכת גם כהצדקה לאונס. אין שום קשר בין מין לבין אלימות מינית ואין שום קשר בין לבוש הנפגעת או העבר המיני שלה לתקיפה שהיא עברה. רשויות החוק והאכיפה ממהרות לתת פטורים לאנסים ודווקא לנפגעות הממסד מעמיד רף פלילי בלתי אפשרי. נשים מופקרות על ידי הממסד באופן גורף, החל במשטרה, המשך בפרקליטות וכלה בבתי המשפט. אנחנו דורשות צדק ושינוי מערכתי רדיקלי".

 

אחת מכל שלוש עוברת פגיעה מינית 

לפי נתוני מרכזי הסיוע המתייחסים רק למקרים מדווחים, אחת מכל שלוש נשים עוברת פגיעה מינית במהלך חייה ואחת מכל שבע נשים עוברת אונס. אחת מכל שש ילדות עוברת גילוי עריות ואחד מכל שישה ילדים עובר פגיעה מינית. ב-95% מהמקרים התוקף הוא גבר וביותר מ-85% מהמקרים התוקף מוכר לנפגעת.

 

ג'ניפר פוליאקוב-בורוביץ, מייסדת עמותת "כולן" וממארגנות הצעדה, הסבירה כי "לכל אישה מסביבנו קראו מתישהו שרמוטה, לרובנו זה קרה יותר מפעם אחת. זה לא מקרי שמילה שנאמרת כדי לבייש ולהשפיל נשים, משמשת גם כדי להצדיק פגיעה מינית. זה לא מקרי שכל אחת מאיתנו יכולה למצוא את עצמה שרמוטה, גם אם היא לא עושה סקס בכלל. כשקוראים לנו שרמוטות אז 'לא יכול להיות שאנסו אותך, כי את רצית את זה' - אנחנו לא נמשיך לספוג את הדיכוי הזה. אין שום דבר שמצדיק פגיעה מינית. זה לא משנה מה לבשת - את לא אשמה שפגעו בך. רק הפוגע אשם".

 

פוליאקוב-בורוביץ הוסיפה כי "צעדת השרמוטות היא הרגע שבו אנחנו מתנערות מהבושה והאשמה שנכפות עלינו. זה המרחב שבו נשים מאמינות אחת לשניה, מחזקות אחת את השניה, משתפות בחוויות הפגיעה והדיכוי שלהן וחושפות את זה שלא מדובר בחוויה של אישה בודדת, אלא בחוויה נשית. למילה שרמוטה אין כוח עלינו, כי אנחנו צועדות יחד ומחזירות לעצמנו את השליטה במשמעות שלה.

 

"אף אחד לא יכול להשתמש בה נגדנו כי אנחנו יחד. המילה הזו לא פוגעת בנו, ואף אחד לא יגיד שביקשנו את זה. אנחנו נשים שלוקחות את הפגיעה והכאב המשותף, ואומרות - לא עוד. לא מתנצלות על מי שאנחנו, על איך שאנחנו מתלבשות ומתנהגות. לא מתנצלות על הזכות ללכת במרחב הציבורי בביטחון ולא מוכנות להאשים את עצמנו כי מישהו פגע בנו. וביחד, אנחנו לא מפחדות, ולא מתנצלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק דודפור
מוחות על האשמת הקורבן
צילום: שמוליק דודפור
מומלצים