שתף קטע נבחר

"סובל מפרנויה": החיסולים של קים ג'ונג און

הדיווח על הוצאתו להורג של השליח של צפון קוריאה למו"מ עם ארה"ב מצטרף לשורת דיווחים מהשנים האחרונות על הוצאות אכזריות להורג - לצד "חיסולים" פוליטיים של בכירי משטר. על הכוונת: האח למחצה שחוסל במלזיה, הדוד "הבוגד" ומפקד הצבא שהודח במפתיע

 מחוסלי קים ג'ונג און ()
"פרנויה". חלק מ"מחוסלי" קים ג'וג און

בשבע השנים וחצי שבהן הוא שולט בצפון קוריאה, הספיק קים ג'ונג און לחסל לפחות 10 ממקורביו ובכירי משטרו. כך, לפחות, מדווחים כלי התקשורת בדרום קוריאה, שעוקבים באדיקות אחר המתרחש במדינה השכנה. חלק אכן הוצאו להורג, בעוד אחרים "חוסלו" פוליטית והודחו מתפקידיהם. הדיווח האחרון מאתמול בבוקר (ו'), ולפיו צפון קוריאה הוציאה להורג את קים היוק צ'ול, השליח המיוחד של צפון קוריאה לארצות הברית שהיה אחראי על מו"מ הגרעין בין המדינות, מצטרף לשלל דיווחים אכזריים מהשנים האחרונות. על הכוונת: אחיו למחצה של קים, דודו של קים, מפקד הצבא, שר ההגנה, מתכנן הטרמינל החדש בשדה התעופה ועוד.

 

לפי העיתון "צ'וסון אילבו" קים היוק צ'ול הוצא להורג על ידי כיתת יורים בחודש מרץ בשדה התעופה מירים שבפיונגיאנג, לצד ארבעה עובדים נוספים במשרד החוץ. כולם שילמו את המחיר על כישלון הפסגה בין קים ג'ונג און לדונלד טראמפ. גורם שבקיא בפרטים ונותר בעילום שם אמר שחמשת הצפון קוריאנים הואשמו בריגול לטובת ארה"ב ו"בגידה במנהיג העליון". אותו גורם אמר שקים היוק צ'ול הואשם בריגול מכיוון שלא דיווח כראוי על המו"מ עם ארה"ב, ו"לא ביטא כנדרש את הכוונות האמריקניות".

דיווח צפון קוריאה הוציאה להורג את השליח למו
שילם את המחיר על כישלון הפסגה עם טראמפ. קים היוק צ'ול(צילום: EPA)

עם זאת, גורמים בסיאול לא אישרו את הדיווח של העיתון הדרום קוריאני, וגם צפון קוריאה עצמה לא דיווחה בחודשים האחרונים על הוצאות להורג של אנשי הממשל. גורם דיפלומטי אמר לרויטרס שהיו סימנים שמצביעים על כך שקים היוק צ'ול וגורמים אחרים נענשו על כישלון הפסגה, ובין השאר ייתכן שהם נשלחו למחנה עבודה ל"חינוך מחדש". לפי אותו גורם אין ראיה לכך שהם הוצאו להורג.

 

קים היוק צ'ול זכה לשבחים על שסלל את הדרך לפסגה השנייה בין טראמפ לקים. לקראת הפגישה בין המנהיגים בווייטנאם נפגש השליח עם סטיבן ביגון, השליח המיוחד של ארה"ב לצפון קוריאה. לפי העיתון הדרום קוריאני קים היוק צ'ול הוא לא הבכיר היחיד שנענש בעקבות הפסגה המאכזבת. בעיתון נכתב שגם קים יונג צ'ול, יד ימינו של קים ג'ונג און ומבכירי מפלגת השלטון, שילם את המחיר.

 

לפי העיתון הדרום קוריאני קים יונג צ'ול, שנועד עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו לפני הפסגה בהאנוי, נשלח למחנה עבודה במחוז ג'גאנג סמוך לגבול סין. גורמים בכירים בממשל הצפון קוריאני שעבדו עם קים יונג צ'ול לא נראו בציבור מאז הפסגה. בחודש אפריל אמר פוליטיקאי דרום קוריאני לרויטרס שקים יונג צ'ול הודח מתפקידו הבכיר במפלגת השלטון הצפון קוריאנית.

קים ג'ונג און  (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)

בסוף 2016 דיווחה סוכנות המודיעין של דרום קוריאה כי תוך שנה אחת בלבד הורה קים ג'ונג און על הוצאתם להורג של 64 "בוגדים" כהגדרתו. על פי אותו דו"ח, בחמש השנים הראשונות לכהונתו, היה אחראי קים ל-134 הוצאות להורג.

 

סוכנות המודיעין הדרום קוריאנית הסבירה כי העלייה הדרמטית שהורגשה אז בהוצאות להורג נבעה מהפרנויה, שממנה סובל קים ג'ונג און שחושש לחייו. כבר בחמש שנותיו הראשונות כמנהיג המדינה המבודדת, הוא עבר את כמות ההוצאות להורג שעליהן הורה אביו קים ג'ונג איל בחמש שנותיו הראשונות.

 

התזת גז עצבים: האח למחצה חוסל במלזיה

בפברואר 2017 נרצח בנמל התעופה הבינלאומי בקואלה לומפור, בירת מלזיה, קים ג'ונג נאם - אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. הוא מת אחרי ששאף גז עצבים מסוג VX – אחד הקטלניים בעולם - שהותז עליו. סיטי עיישה, צעירה אינדונזית בת 26 שנעצרה והואשמה ברצח, אמרה כי חשבה שהיא משתתפת בתוכנית מתיחות וקיבלה עבור המתיחה 90 דולר.

התנגד למינוי קים ג'ונג און לשליט צפון קוריאה. קים ג'ונג נאם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התנגד למינוי קים ג'ונג און לשליט צפון קוריאה. קים ג'ונג נאם(צילום: AFP)
 

 

 

לפני כחודשיים היא שוחררה מהכלא, לאחר שהתביעה במלזיה ביטלה במפתיע את האישום נגדה בגין רצח. ממשלת אינדונזיה אמרה כי לחץ דיפלומטי שהופעל בדרגות גבוהות על מלזיה הוא זה שהביא לשחרורה של עיישה. משרד החוץ מסר בהצהרה כי היא "רומתה ולא הבינה כלל שהיא מנוצלת על ידי המודיעין הצפון קוריאני".

 

סוכנות המודיעין של דרום קוריאה טענה שתקיפתו של קים ג'ונג נאם הייתה חלק מהתנקשות שתוכננה בזהירות על ידי קים ג'ונג און. לטענת הסוכנות, קים רצה לחסל את האח, שלפי הדיווחים מעולם לא פגש. קים ג'ונג נאם נחשב עד לתחילת העשור הקודם ליורש של אביו קים ג'ונג איל כשליט צפון קוריאה, אבל הוא הודח אחרי פרשה מביכה שבה נתפס מנסה להיכנס ליפן בדרכון מזויף כדי לבקר בדיסנילנד-טוקיו.

 

בשנים שלאחר מכן מתח ביקורת על משפחתו, והוא אף הביע בפומבי התנגדות למינוי קים ג'ונג און לשליט ולהעברת השליטה בצפון קוריאה בירושה. הביקורת שמתח על המשפחה השלטת הפכה אותו ליריב פוטנציאלי לקים ג'ונג און.

 

"כיתת יורים": סגן שר החינוך שנרדם מול קים

לפני קים היוק צ'ול, ההוצאה להורג האחרונה שעליה ידוע התרחשה בסוף אוגוסט 2016. סגן שר החינוך קים יונג-ג'ין הוצא להורג בהוראת קים ג'ונג און לאחר שלכאורה נרדם במהלך ישיבה שניהל הרודן הצפון קוריאני. הוא הואשם ב"הפגנת חוסר כבוד".

הרודן הצפון קוריאני והבכיר שנרדם (בעיגול אדום) (צילום: AP) (צילום: AP)
הרודן הצפון קוריאני והבכיר שנרדם (בעיגול אדום)(צילום: AP)

"סגן שר החינוך קים יונג-ג'ין הוצא להורג", מסר דובר המשרד לאיחוד הקוריאות בסיאול ג'ונג ג'ון-הי בתדרוך. גורם אחר מהמשרד הדרום קוריאני מסר כי הוא הוצא להורג על ידי כיתת יורים בתור "מסית נגד המפלגה ונגד המהפכה".

 

"קים יונג-ג'ין הוקע בגלל תנוחת ישיבה רעה כשישב מתחת לדוכן במהלך דיון בפרלמנט של צפון קוריאה, ואז עבר חקירה שחשפה פשעים אחרים שלו", מסר הגורם מסיאול.

 

העיתון הדרום קוריאני רב התפוצה "ג'ונגאנג אילבו" דיווח כי סגן שר החינוך "עורר את זעמו של קים לאחר שנרדם בפגישה בניהולו. הוא נעצר במקום ונחקר באינטנסיביות על ידי המשרד לביטחון המדינה", צוטט בעיתון מקור דרום קוריאני.

 

חוסל או רק הודח? מפקד הצבא "המושחת"

בפברואר 2016 דווח כי קים ג'ונג און הוציא להורג את מפקד הצבא שלו רי יונג גיל. מקור שמעורה בענייני צפון קוריאה אישר את המידע לסוכנות הידיעות רויטרס. סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית "יונהאפ" וכלי תקשורת נוספים בדרום קוריאה דיווחו שרי, מפקד "צבא העם הקוריאני" (KPA), הוצא להורג בגין שחיתות וקשירת קשר לפלגנות. מעבר לכך לא נמסר מידע נוסף על ההוצאה להורג.

קים ג'ונג און לצד מפקד הצבא שלו רי יונג גיל, שעל פי הדיווחים הוצא להורג (צילום: AFP / KCNA VIA KNS) (צילום: AFP / KCNA VIA KNS)
קים ג'ונג און לצד מפקד הצבא שלו רי יונג גיל, שעל פי הדיווחים הוצא להורג(צילום: AFP / KCNA VIA KNS)

שירות הביון הדרום קוריאני, שמספק לא פעם מידע למערב על הנעשה בצפון קוריאה, סירב למסור תגובה על הדיווח על הוצאתו להורג של מפקד הצבא הצפון קוריאני.

 

עם זאת, כעבור כמה חודשים דווח בתקשורת הדרום קוריאנית כי רי נראה שוב בציבור. המדינה הקומוניסטית המבודדת לא נוהגת לפרסם מידע לציבור בקשר לטיהורים או הוצאות להורג של אישים רמי דרג, ולכן לא היה ברור מה עלה בגורלו. בכל מקרה, ברור כי הוא הודח מתפקידו סמוך לדיווחים על חיסולו.

 

"ירי בנשק נגד מטוסים": שר ההגנה "המזלזל"

במאי 2015 דווח כי שר ההגנה של צפון קוריאה, היון יונג צ'ול, הואשם בבגידה והוצא להורג כשנורה בנשק נגד מטוסים. על-פי דו"ח של סוכנות הביון של דרום קוריאה השר היון הוצא להורג בפני מאות בני-אדם בבסיס צבאי בבירה פיונגיאנג.

השר היון יונג צ'ול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השר היון יונג צ'ול(צילום: EPA)

על פי דו"ח המודיעין, השר נמנם במהלך אירוע צבאי, אך במסגרת תפקידו גם נהג "לענות" לרודן קים ג'ונג און. הוא הואשם בבגידה במדינה ובזלזול במנהיג והוצא להורג. סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית "יונהאפ" דיווחה כי על פי המידע שהוצג בפני חברי הפרלמנט מאות אנשי ממשל צפו בהוצאה להורג.

 

היון הפך לרמטכ"ל צבא צפון קוריאה ב-2012, ושלוש שנים לאחר מכן מונה לשר ההגנה, תפקיד מנהלי בעיקר שכן את המדיניות קובעת מועצת הביטחון הלאומית והמועצה הצבאית של מפלגת השלטון.

 

להרתיע את בכירי המשטר: הדוד "הבוגד"

בדצמבר 2013 הוציא קים ג'ונג און להורג את דודו ג'אנג סונג תאק - אחת ההוצאות להורג המשמעותיות ביותר בצפון קוריאה מבחינת הדרג שאליו השתייך הקורבן. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית, "ג'אנג ניצל את כוחו יותר מדי וחשב שהוא גדול יותר מהמדינה". עוד נאמר בהודעה כי הדוד ניסה לנצל את מותו של קים ג'ונג איל, מנהיג צפון קוריאה לשעבר ואביו של הרודן הנוכחי בדצמבר 2011, כדי לערער את מעמדו של הבן ולעלות לשלטון בעצמו. "הוא בוגד - יותר גרוע מכלב", נאמר בהודעה.

הדוד של קים שהוצא להורג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדוד של קים שהוצא להורג(צילום: AFP)

 

 

לפי דיווחים שונים, תהליך ההוצאה להורג נעשה לנגד עיני המנהיג קים ג'ונג און ובכירים צפון קוריאנים אחרים - צעד שכנראה נועד להרתיע את מי שיחתור תחת קים.

 

קים הדיח את ג'אנג בתחילת דצמבר במפתיע. ג'אנג היה בעלה של קים קיונג-ווי, דודתו של קים ג'ונג און. הוא מילא תפקיד מרכזי במדינה לאחר מותו הפתאומי של השליט קים ג'ונג איל. הוא סייע בחיזוק מעמדו של אחיינו ונחשב לאיש מספר 2 בצפון קוריאה. מומחים דרום קוריאנים סברו כי הוא שלט בפועל במדינה הקומוניסטית המבודדת כבר לאחר שקים ג'ונג איל לקה בשבץ מוחי ב-2008.

הודח במפתיע. רגע לקיחתו של הדוד "הבוגד" בוועידת צמרת ההנהגה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הודח במפתיע. רגע לקיחתו של הדוד "הבוגד" בוועידת צמרת ההנהגה(צילום: רויטרס)

מומחים העוקבים אחר הפוליטיקה בפיונגיאנג היו חלוקים ביניהם על הסיבות להוצאתו להורג של ג'אנג בגין בגידה במדינה, אבל רבים סברו שהצעד נועד לסייע לקים לבסס את שלטונו ולזכות בשליטה מוחלטת על המדינה, בדומה לאביו ולסבו.

 

מרגמות על סגן השר; האדריכל "המאכזב"

אחד מקורבנותיו הראשונים של קים ג'ונג און היה, כך נטען, סגן שר הצבא קים שול - אשר הוצא להורג בירי מרגמות משום ששתה לשוכרה ובילה במהלך תקופת האבל שהוכרזה במדינה הקומוניסטית המבודדת לאחר מותו של המנהיג קים ג'ונג איל. התקשורת בדרום קוריאה דיווחה כי קים ג'ונג און הורה "לא להותיר ממנו זכר, עד רמת השיער שלו".

 

"כשקים ג'ונג און הפך למנהיג צפון קוריאה בסוף חודש דצמבר, לאחר תקופת האבל על מות אביו, כמה קציני צבא בכירים החלו להיעלם", אמר אז מקור ביטחוני לעיתון הדרום קוריאני "צ'וסון אילבו". "ממידע שנאסף בזמן האחרון הגענו למסקנה שעשרות קציני צבא צפון קוריאניים 'טוהרו'".

 

קורבן נוסף, ביוני 2015, היה האדריכל מא וון צ'ון - אשר תכנן את הטרמינל החדש בנמל התעופה בפיונגיאנג. על פי הדיווחים, קים לא היה מרוצה מהתכנון בעת הסיור במקום - והורה על הוצאתו להורג של מא.


פורסם לראשונה 31/05/2019 22:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים